Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


11.05.2016

10-17 травня - тиждень планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'я


У Полтавській області служба планування сім’ї працює з 1999 року


10-17 травня - тиждень планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'яПланування сім’ї потрібне для народження бажаних та здорових дітей, для збереження здоров’я жінок і чоловіків, для попередження небажаної вагітності і захворювань, що передаються статевим шляхом.

Експерти ООН узагальнили досвід майже 130 країн, які активно розвивали службу планування сім’ї та зробили висновок, що народжуваність при цьому не знижується, показники здоров’я жінок покращуються, спостерігається зниження материнської та дитячої смертності.

Для України такі заходи мають особливе значення, оскільки кількість абортів залишається значною, а смертність перевищує народжуваність.

У Полтавській області служба планування сім’ї працює з 1999 року.

До неї входять:
– обласний центр планування сім’ї та репродукції людини, медичної генетики(м. Полтава, вул. Шевченка, 10, тел. 7-44-45);

– кабінети планування сім’ї при жіночих консультаціях (міські та районні лікарні області).
На базі обласного центру планування сім’ї та кабінетів планування сім’ї області за направленнями РАГСів проводиться дошлюбне консультування пар, що подали заяву про реєстрацію шлюбу. Вони мають змогу перевірити своє загальне та репродуктивне здоров’я, отримати консультацію щодо запобігання небажаної вагітності, а при наявності захворювання, почати своєчасне лікування.

Щорічно 20-25 жінок області з абсолютним безпліддям мають змогу пролікувати його методами допоміжних репродуктивних технологій за бюджетні кошти.

В обласному центрі планування сім’ї практичним психологом здійснюється психологічне консультування подружніх пар та окремих осіб з питань дошлюбних, подружніх та сімейних відносин. Також проводиться психологічний супровід подружніх пар, що лікуються від безпліддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У червні полтавці відпочиватимуть 11 днів

Медико-генетична допомога населенню в Полтавській області надається спеціалістами обласного центру медичної генетики і включає своєчасне виявлення осіб з вродженою та спадковою патологією, у тому числі, у період вагітності; встановлення генетичного діагнозу з використанням сучасних методів діагностики, лікування спадкової патології; медико-генетичне консультування осіб/сімей з розрахунком генетичного ризику виникнення вродженої та спадкової патології; профілактику вродженої та спадкової патології тощо.

Медико-генетичні лабораторії центру оснащені сучасною апаратурою.

В лабораторіях здійснюється визначення каріотипу, статевого хроматину, хлоридів поту, біохімічне обстеження на продукти обміну речовин, хроматографію амінокислот крові.

Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА

Схожі матеріали:
👁 898
Категорія: Прес-реліз
Теги: Полтавщина, Планування сім’ї




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ