Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.09.2017

11 вересня – Усікновення голови Іоана Хрестителя. Суворий піст


11 вересня, – свято Усікновення голови Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Іоана


11 вересня – Усікновення голови Іоана Хрестителя. Суворий піст 11 вересня, – свято Усікновення голови Пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Іоана, або, як кажуть у народі, Головосіка.

Це свято більш відоме серед віруючих під назвою «Іван Пісний», бо церква встановила в цей день одноденний піст. Звідси і його народна назва.

В Євангелії від Марка детально розповідається про страшну мученицьку смерть Іоана Предтечі – попередника Ісуса Христа.

Цар Ірод, у часи якого жили Іоан Хреститель та Ісус Христос, покохав дружину свого брата Пилипа і одружився з нею. Ірод боявся Іоана, бо бачив у ньому людину праведну і святу, у багатьох випадках він його слухався. Іоан відверто говорив йому, що він здійснив ганебний вчинок, пов’язавши своє життя з дружиною брата. Ці докори не дуже подобалися Іроду. Такі відверті і сміливі слова не подобалися і Іродіаді, колишній дружині Пилипа, яка хотіла вбити Іоана. І ось врешті така нагода з’явилася. У день народження Ірода запросили багато гостей, вони співали й танцювали. Особливо захопив царя танець дочки Іродіаді, захопив настільки, що за насолоду, яку вона йому подарувала, він пообіцяв їй все, що вона попросить. Дівчина, порадившись з матір’ю, попросила у царя голову Іоана Хрестителя на блюді. Ірод не відмовив, і голова Іоана була принесена.

Цього дня дотримуються суворого посту. Не можна нічого різати, що нагадує собою голову. Взагалі вважається, що цього дня не варто брати у руки гострі речі: ніж, сокиру. Тобто, все, що нагадує мученицьку смерть святого.

У народі кажуть: «Якщо зрізати головку капусти в цей день, то може потекти кров». На Усічення не можна їсти круглі фрукти та овочі: яблука, капусту, картоплю (їхня форма нагадує відрубану голову Предтечі), а також червоні помідори, кавуни, бо вони нагадують кров святого. Відтак, не можна їсти й будь-що на блюді – на ньому лежала голова Іоана Предтечі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст і його головна мета - духовне очищення

Цього дня не варили борщу, це був єдиний день, коли гріх їсти борщ.

У деяких регіонах це свято називали: Іван Пісний. Але найбільш поширеною назвою була Головосіка.

Цього дня заборонялося співати й танцювати. Бо, саме з допомогою пісень та танців Іродіада домоглася страти Хрестителя.

Цього дня кожен намагався побувати в церкві, а ті хто мучився головними болями, просили зцілення.

За народним віруванням день Головосіка є останньою межею, коли з’являються грози. Але, якщо хтось почув грім, то це віщувало довгу і теплу осінь. Звідси й приповідка: «Загримів Головосік – тепла прибавить рік».

Як відзначають православне свято 11 вересня



 

У день Усікновення глави Іоанна Предтечі всі християни дотримуються суворого посту. Не можна вживати в їжу молочні продукти, м’ясо, рибу.

У народі 11 вересня часто іменують днем ​​Іоанна Пісного. Більше того, крім обмежень в їжі, в такий великий церковний празник необхідно утриматися від різних гулянь, виконання танців, слухання музики, тому що всі ці дії символізують бенкет, під час якого і стратили пророка Іоанна.

Саме тому сучасній віруючій людині необхідно відмовитися від святкування днів народження або весіль у цей день.

11 вересня в жодному разі не можна пити червоне вино, тому що воно асоціюється з кров’ю. І багато священиків рекомендують у приготуванні їжі відмовитися від використання ножа.

Звичайно, сучасна людина не завжди може дотримуватися всіх церковних канонів через швидке ритму свого життя, але пам’ятати про таких великих святах варто обов’язково, і по можливості потрібно їх шанувати.

Схожі матеріали:
👁 940
Категорія: Актуально
Теги: свято, Суворий піст, Усікновення




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ