Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.04.2016

23 квітня — церковне свято Лазарева субота


Більшість віруючих людей знають про таке православне святя, як Лазарева субота


23 квітня — церковне свято Лазарева суботаУ суботу напередодні свята Входу Господнього до Єрусалима Православна Церква згадує подію воскрешення Господом чоловіка на ім’я Лазар. День цей отримав назву Лазарева Субота.

Духовний зміст цього дня відображений у тропарі – церковному піснеспіві: «Переконуючи у загальному воскресінні перед Своїми Стражданнями, здійняв від мертвих Лазаря, Христе Боже…»

***
Праведний Лазар, брат Марфи і Марії, мешкав у передмісті Єрусалима селищі Віфанія. Під час Свого земного життя Господь Іісус Христос часто відвідував будинок Лазаря, якого дуже любив і називав Своїм другом. Коли Лазар помер і вже чотири дні пролежав у гробі, влаштованому, за юдейським звичаєм, у невеликій печері, Господь воскресив його з мертвих.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Значення символів та кольорів великодніх писанок та крашанок

***
Одного дня, перебуваючи з учнями далеко від Віфанії, Господь промовив: «Лазар, друг наш, заснув. Але я йду розбудити його». Апостоли спочатку не зрозуміли, і тоді Христос сказав прямо: «Лазар помер. І радію за вас, що Я не був там, щоб ви увірували…» Після чого, не зважаючи на небезпеку від юдеїв, Господь разом з учнями попрямував до дому Лазаря, щоб повернути його до життя.

Варто зауважити: хоча подібні дива вже звершувались Спасителем і раніше, випадок з Лазарем був унікальний: адже до свого воскрешення небіжчик вже чотири дні пролежав у гробовій печері, і його тіло, за свідченнями оточуючих, вже почало розкладатися.

Коли Лазар помирав, Христа з учнями не було там, а, отже, у ненависників Іісуса не було приводу звинуватити Його у фальсифікації. Це було важливо і для примноження віри в самих апостолів, для яких це диво також стало несподіванкою.

***
Євангеліє від Іоанна так описує подію воскрешення Лазаря: «…Іісус звів очі Свої до неба і сказав: «Отче, дякую Тобі, що Ти почув Мене. Я й знав, що Ти завжди почуєш мене, але сказав для народу, який стоїть тут, щоб увірували, що Ти послав Мене». Сказавши це, Він голосно промовив: «Лазарю, вийди геть!» І вийшов померлий, обвитий по руках і ногах похоронними пеленами… І багато з іудеїв, котрі… побачили, що Іісус вчинив, увірували в Нього…»

***
Після воскрешення Лазаря багато іудеїв почали приходити до Віфанії, щоб переконатися у дійсності цього неймовірного дива, і ставали послідовниками Христа. За це первосвященики хотіли вбити не лише Іісуса, а й Лазаря.

Праведний Лазар згадується в Євангелії і ще раз: коли за кілька днів до Пасхи Господь знову прийшов у Віфанию, там був і воскреслий Лазар.

Після воскресіння він прожив ще 30 років та став єпископом на острові Кіпр. Там ревно поширював християнство і мирно спочив.

Нетлінні мощі єпископа Лазаря були обрітені у місті Кітіон – сучасна Ларнака. Вони лежали в мармуровому ковчезі, на якому було написано: «Лазар Чотириденний, друг Христовий».

***
Увечері в суботу в усіх православних храмах розпочинається урочисте богослужіння на свято Входу Господнього до Єрусалима.

За 6 днів до розп’яття Христос в’їхав до Святого Міста верхи на молодому віслюкові – символі миру та кротості, а народ, який чув про воскрешення Іісусом Лазаря, вітав Його пальмовими гілками, прообразом яких у наших храмах є верба, та вигукував привітання: «Осанна в Вишніх, благословенний Той, Хто йде в Ім’я Господнє!»

Так само й ми, тримаючи в руках гілки зеленої верби, віддаємо пошану Христу, як Царю і Переможцю, відкриваючи для Нього ворота власного серця.

Схожі матеріали:
👁 1225
Категорія: Актуально
Теги: церковне свято, свято, квітень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ