Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.09.2021

24 вересня – Всесвітній день сітківки ока


Сітківка – це внутрішня оболонка ока і його найтонша частина


Сітківка – це внутрішня оболонка ока і його найтонша частина. Вона складається з нервових клітин і чутливих до світла рецепторів. Саме від стану сітківки залежить, наскільки точно і повно буде сформована картинка, що передається очним нервом у головний мозок.

Мозок розшифровує всі імпульси та перетворює їх у зорові образи – те, що бачить людина. Іншими словами, сітківка забезпечує сприйняття зображення, що проектується на неї за допомогою кришталика і рогівки.

Як розпізнати захворювання сітківки? Головною ознакою проблем із сітківкою є різке, постійне падіння зору. «Випадання» окремих полів зору (зазвичай збоку), двоїння, туманність і розмитість зображення, іскри і «мошки», а також супутні захворювання – запаморочення, мігрені, оніміння або посиніння пальців на руках також є симптомами захворювань сітківки.

сітківка ока
 

Причини пошкоджень сітківки:захворювання очей (запальні і дистрофічні процеси, короткозорість або далекозорість); травми ока; травми голови; вроджені відхилення в будові сітківки (спадкові або викликані родовими травмами); проведені раніше операції; загальні захворювання, не пов’язані зі станом очей (хвороби крові, нирок, менінгіт, цукровий діабет, атеросклероз, гіпертонія); отруєння, стресові ситуації.

Запалення сітківки

Ретиніт – це одностороннє або двостороннє запальне захворювання сітківки ока, яке може мати як інфекційний, так і токсико-алергічний характер. Є наслідком, як правило, інфекційних захворювань (вірусні та гнійні інфекції, сифіліс, СНІД та інші).

Ознаками запалення сітківки ока можуть бути: зміна поля зору; зниження гостроти зору.

Відшарування сітківки

Це найпоширеніше серйозне захворювання, що характеризується відділенням шарів нервових клітин сітківки ока від судинної оболонки, тим самим унеможливлюючи надходження поживних речовин до сітківки. В результаті внутрішньоочна рідина потрапляє під сітківку. яка втрачає свої прямі функції. Захворювання загрожує сліпотою.

Крововилив у сітківку

Це захворювання належить до судинних і є причиною дистрофії сітківки, її відшарування, вторинної глаукоми. В результаті крововиливу в сітківку ока людина відчуває виникнення плями, що заважає бачити.

Найчастіше така проблема трапляється з тими, хто хворіє на цукровий діабет. Також крововилив може статися при великих фізичних навантаженнях або під час пологів.

ВМД (вікова макулярна дегенерація)

Поширене захворювання сітківки ока, характерне для людей старше 50 років. Найчастіше виникає у жінок, має генетичноу схильність.

На початкових стадіях ВМД зовсім непомітна для пацієнта і може бути виявлена тільки при огляді у офтальмолога. При переході захворювання в неоваскулярну форму людина скаржиться на відчуття викривлення ліній зображення, зниження зору, зникаючі або розмиті ділянки.

Ретинопатія

Ретинопатія – це цілий комплекс захворювань, пов’язаних із незапальним ураженням сітківки ока. В їх основі – проблеми з судинами і кровопостачанням сітківки. Прогресуючий розвиток ретинопатії може призвести до повної втрати зору.

Дистрофія сітківки

На це захворювання страждають переважно люди похилого віку. Дистрофія – це ураження клітин, що відповідають за «дальнобачення» і сприйняття кольору. До симптомів такого захворювання належать поступове зниження зору, погіршення периферичного зору і втрата здатності орієнтуватися в умовах слабкого освітлення.

Ретинопатія недоношених

Це захворювання є серйозною патологією, що розвивається зазвичай із 4 тижня життя (пік припадає на 8 тиждень) у недоношених дітей і пов’язана з порушеннями в розвитку сітківки. Особливість її в тому, що вона вражає відразу обидва ока і нерідко супроводжується такими захворюваннями, як катаракта , астигматизм , косоокість і може стати причиною незворотної втрати зору.

Наталія Лук’яненко, лікар-офтальмолог  дитячий  
міського кабінету зору   КП «Дитяча міська клінічна лікарня
Полтавської міської ради», дитяче поліклінічне відділення №2


Схожі матеріали:
👁 851
Категорія: Актуально
Теги: сітківка ока




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ