Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


01.02.2017

2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь


Річка Удай є основним структуруючим елементом територій НПП «Пирятинський»


річка УдайРічка Удай є основним структуруючим елементом територій НПП «Пирятинський».

Особливості функціонування її гідрографічної мережі стали визначальними при формуванні рельєфу територій, структури грунтів, режиму зволоженості, мікроклімату, і, відповідно, різноманітності місцевих біотопів.

Особливе місце серед перезволожених біотопів НПП «Пирятинський» займають гідротопи – ділянки річищ та численні і різноманітні за походженням, гідрологією та гідрографією заплавні водойми, де формуються угруповання вищої водної рослинності (макрофіти).

Гігро- та гідротопи, сформовані в заплаві р. Удай та двох її правих приток – річок Перевод та Руда, займають значну частину площі НПП «Пирятинський». Площа водно-болотних угідь в долині річки згідно експлікації земель, що увійшли до складу парку, складає 7574,18 га, а протяжність вздовж течії р. Удай складає 64,2 км.

Вищі водні рослини та їхні угруповання, завдяки адаптивній еволюції, здатні відповідати і реагувати на зміни стану води на клітинному, організмовому, популяційному та фітоценотичному рівнях. Крім того, зарості водних рослин є потужним чинником формування умов водного середовища та доступним показником цілого ряду параметрів екосистеми водойми і процесів, що в ній відбуваються.

 

 

З метою вивчення флористичного багатства та ценотичного різноманіття макролітів на території НПП «Пирятинський» співробітниками лабораторії охорони та відтворення рослинного світу Інституту екології НАНУ Зуб Л., Житник Ю., Прокопук М. були проведені дослідження на р. Удай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заміна водійських прав: МВС України дало важливі роз'яснення

На обстежених ділянках, в межах Пирятинського району, на відрізку від с. Кроти до с. Повстин, з урахуванням сучасних літературних даних, флора нараховує 45 видів гідро- та гелофітів.

Раритетну компоненту флори судинних рослин р. Удай та водойм її придаткової системи складають 13 видів рослин (30% флористичного списку), що є надзвичайно високим показником і підтвердженням доцільності створення на даній території об’єкта заповідного фонду України державного значення:
• 2 види (сальвінія плаваюча, пухирник малий) підлягають суворій охороні згідно Бернської конвенції;
• 1 вид (сальвінія плаваюча) входить до Міжнародного червоного списку;
• 2 види (сальвінія плаваюча, пухирник малий) занесені до Червоної книги України;
• 5 видів (їжача голівка плаваюча, вольфія безкоренева, пухирник звичайний, глечики жовті, латаття біле) підлягають регіональній охороні;
• 11 видів входять до так званого «Червоного списку макрофітів України».
----------
Рослинні комплекси макрофітів формують 6 угруповань, що входять до «Зеленої книги України».
Завідувач наукового відділу НПП «Пирятинський» Ю.Проценко


Схожі матеріали:
👁 1072
Категорія: Прес-реліз
Теги: рельєф, пирятин, угіддя, Удай, річка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ