Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


05.04.2021

5 квітня – День неонатолога в Україні


В період новонародженості дитині важливо відчувати любов і турботу батьків, тому вона прагне до особливо тілесного контакту з матірю


Із моменту народження дитини починається період новонародженості, що триває протягом першого місяця життя. У цей період дитина адаптується до нових умов: із темного та теплого простору вона потрапляє у світ, наповнений яскравим світлом, звуками, запахами та різними відчуттями. Перше пізнання світу новонароджений здійснює разом із молоком матері.

Графік харчування дитини протягом першого тижня дещо особливий, адже малюк їсть дуже часто. Найкращим для немовляти є грудне молоко, що містить всі необхідні поживні речовини та вітаміни. Грудне молоко є індивідуальним продуктом, який організм мами виробляє тільки для своєї дитини, враховуючи її потреби. Склад грудного молока змінюється залежно від віку дитини. Педіатри рекомендують годувати дитину, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, на вимогу, тобто стільки разів, скільки вона хоче.


5 квітня – День неонатолога в Україні
 

Спить дитина у перший місяць життя дуже багато, 19-20 годин на добу, прокидаючись кожні 2-3 години. Період неспання не залежить від  часу доби, а сон відрізняється від сну дорослої людини. Для немовлят характерна поверхнева фаза сну, тому малюки з легкістю прокидаються.

Шкіра новонародженого має ряд особливостей. Вона досить суха і тонка, легко вразлива та схильна до подразнень. На крилах носа та щічках немовляти можуть бути помітні білуваті або жовтуваті «цятки» – результат скупчення секрету сальних залоз. На лобі та потилиці можуть бути багряно-синюшні плями, які минуть через кілька тижнів. Також на шкірі здорових новонароджених може спостерігатися фізіологічна еритема (почервоніння) – це реакція адаптації шкіри до навколишнього середовища. В нормі це проходить протягом 10 днів та не потребує лікування.

Головною потребою немовляти в цей період є необхідність відчувати присутність мами, тепло її тіла, биття серця.  Про свої потреби немовля повідомляє батькам єдиним доступним йому способом – плачем. Найчастіше його причиною є голод або спрага, потреба в теплі, мокра або брудна білизна,  різні фізичні незручності, пов'язані положенням тіла або одягом. У перший час батьки не відрізняють плач голодної дитини від плачу дитини, що замерзла або перегрілася. Але і  новонароджений поки сам не знає, що він хоче. Малюк відчуває, що «щось не так» і повідомляє про це. Тому він охоче приймає все, що йому пропонують: груди, теплу ковдру, прогладжування животика. Через якийсь час немовля починає розуміти, що його позбавить від неприемних відчуттів. Дитина ще до свого народження здатна реагувати на емоційний стан матері. Bсі переживання матері, як позитивні, так і негативні (і стреси в тому числі), негайно переносяться на психологічний стан дитини. Тому якщо мама постійно нервує або злиться, малюк може стати примхливим і плаксивим.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сучасній жінці

В період новонародженості дитині важливо відчувати любов і турботу батьків, тому вона прагне до особливо тілесного контакту з матірю. Фахівці області психології сходяться на думці, що дитину протягом семи-восьми місяців потрібно тримати на руках якомога частіше, при цьому носити її по будинку, називаючи  предмети і дії оточуючих. Таким чином батьки відтворюють роботу  дитячого мозку, спеціально акцентуючи увагу на потрібних речах. Чим частіше до дитини підходять, торкаються, гладять і розмовляють, тим комфортніше їй у новому світі, вона відчуває любов і турботу і боязнь до  навколишнього поступово зникає.

Здатність дитини любити закладається в ранньому дитинстві, вона прямо залежить від кількості любові, подарованої їй близькими людьми.  Отже, організовуючи догляд за новонародженим, батькам важливо навчитися розуміти і задовольняти потреби малюка, щоб допомогти успішно адаптуватися до навколишнього світу.

Оксана Темник, лікар-педіатр КНП «Чутівська ЦЛ»


Схожі матеріали:
👁 2561
Категорія: Актуально
Теги: харчування дитини, День неонатолога, дитина, Малюк




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ