Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.09.2019

Аналітичні дослідження: призначення, методи, етапи


Компанія DEFgroup пропонує послуги з проведення польового етапу маркетингових або соціально-політичних досліджень


Один з найважливіших видів соціологічних досліджень - це дослідження аналітичні

Що таке аналітичні дослідження?

Аналітичні дослідження в основному використовуються для з'ясування причин, що лежать в основі явища, які вивчаються. У ситуаціях, коли необхідно зрозуміти, як зміни умов рекламування, що відбуваються, впливають на формування відношення, думки і поведінки або на позиціювання товару на ринку, допоможуть експериментальні дослідження, що є самостійним різновидом аналітичного дослідження.

В процесі їх проведення дослідник змінює або перетворить що-небудь в оточенні споживача або товару з метою дізнатися, що станеться.

Польовий етап дослідження
 

Аналітичне дослідження — це "самий поглиблений вид соціологічного аналізу, що ставить своєю метою не лише опис структурних елементів явища, що вивчається, але і з'ясування причин, які лежать в його основі і обумовлюють характер, поширеність, гостроту і інші властиві йому риси". Цей вид досліджень дуже часто використовується на практиці.

При проведенні аналітичного дослідження зазвичай використовується комплекс методів збору інформації. Так, доповнюючи один одного, застосовуються різні форми опитування, аналізу документів, спостереження.

Польовий етап дослідження

Польовим цей етап називається тому, що він проводиться в природних умовах, відмінних від лабораторних, в яких переважно проходила попередня дослідницька робота. На цьому етапі соціологічного дослідження здійснюється збір матеріалів (первинна інформація) про ту проблему, яка є предметом соціологічного дослідження.

Компанія DEFgroup пропонує послуги з проведення польового етапу маркетингових або соціально-політичних досліджень, який включає :
  • збір маркетингової або соціологічної інформації
  • контроль якості зібраної інформації
  • введення інформації у базу даних
Організація і проведення польового дослідження є базисом, на якому ґрунтуються усі подальші етапи дослідницької роботи, від якості отриманих польових даних залежить правильність прийняття подальших бізнес-рішень.

Компанія DEFgroup має в розпорядженні досвід, кваліфікацію та усі необхідні людські та технічні ресурси для здійснення польових робіт по регіональних проектах. Власний штат кваліфікованих інтерв'юерів дозволяє проводити маркетингові та соціологічні дослідження будь-якого рівня складності.

Експеримент як вид аналітичного дослідження

Самостійним різновидом аналітичного дослідження вважається експеримент. Цей вид досліджень дуже часто використовується в рекламній практиці. До них прибігають, щоб визначити, "яким чином різні дії (незалежні змінні) відбиваються на відношенні, думці та поведінці споживачів (залежні змінні) ". Характерним для експерименту є те, що можна цілеспрямовано змінювати умови, які необхідно перевірити.

Експерименти можуть допомогти знайти відповіді на багато питань, пов'язаних з вибором рекламних носіїв, впровадженням нового товару, змістом реклами, витратами на рекламу і т. д. Так, при проведенні експерименту, наприклад, може варіюватися кількість реклами, розміщеної на конкретному ринку, визначаючи таким чином дію інтенсивності (насиченості) реклами на обізнаність цільової аудиторії та припоминання рекламного звернення.

Запорука успіху експерименту лежить в якості його планування. До ефективних експериментальних планів відносяться "змодельований план з попереднім і завершальним тестуванням, план із завершальним тестуванням і контрольною групою, план з попереднім і завершальним тестуванням і контрольною групою і план Соломона з чотирма групами.

Ці плани, на відміну від квазіекспериментальних планів, забезпечують велику упевненість в результатах, оскільки усувають можливість виникнення деяких загроз для внутрішньої валідності (тобто загроз попереднього виміру, взаємодії, фону, природного розвитку, інструментальної погрішності, відбору і вибування)".

Експеримент складається з чотирьох основних етапів незалежно від предмета вивчення і від того, ким він здійснюється. Так, при проведенні експерименту слідує: визначити, що саме необхідно дізнатися; зробити відповідні дії (провести експеримент, маніпулює однією або декількома змінними); спостерігати ефект і наслідки цих дій на інші змінні; визначити, якою мірою спостережуваний ефект може бути обумовлений перед прийнятими діями.

Щоб бути упевненим, що спостережувані результати отримані саме внаслідок експериментальної маніпуляції, експеримент має бути валідним. Необхідно виключати чинники, які можуть вплинути на результати. Інакше буде невідомо, чому приписувати відмінності у відношенні або поведінці респондентів, спостережувані до і після експерту ментального маніпулювання : самому процесу маніпулювання, методики запису, способів збору даних.

Окрім плану експерименту і внутрішньої валідності, дослідникові необхідно визначити оптимальні умови для проведення запланованого експерименту. Їх класифікують по рівню реальності експериментальної обставини та оточення. Так виділяють лабораторні та польові експерименти.

Лабораторні експерименти: переваги і недоліки

Лабораторні експерименти зазвичай проводяться, коли треба оцінити рівні встановлених цін, альтернативні формулювання товару, творчі розробки реклами, дизайн пакування. Експерименти дозволяють тестувати різні продукти, рекламні підходи. В ході лабораторних експериментів фіксують психофізіологічні реакції, спостерігають за напрямом погляду або за шкірно-гальванічною реакцією.

При проведенні лабораторних експериментів дослідники мають достатні можливості  для контролю його ходу. Вони можуть планувати фізичні умови здійснення експериментів і маніпулювати строго заданими змінними. Але штучність ситуації проведення лабораторних експериментів зазвичай створює середовище, що відрізняється від реальних умов. Відповідно в лабораторних умовах реакція респондентів може відрізнятися від реакції в природних умовах.

Як наслідок, добре розроблені лабораторні експерименти зазвичай мають високу міру внутрішньої валідності, відносно низьку міру зовнішньої валідності та відносно низьким рівнем узагальненості.

Польові експерименти: переваги та недоліки

На відміну від лабораторних, польові експерименти характеризуються високим рівнем реалізму. Проте при їх проведенні можливе виникнення загрози для внутрішньої валідності. Також необхідно зазначити, що проведення польових експериментів (дуже часто в місцях реальних продажів) займає багато часу і дорого коштує.

На сьогодні керований польовий експеримент є кращим інструментом в маркетингових дослідженнях. Він дозволяє як виявити зв'язки між причиною і наслідком, так і досить точно спроектувати результати експерименту на реальний цільовий ринок.

Прикладами проведення польових експериментів служать пробні ринки та електронні пробні ринки.

До експериментів на пробних ринках прибігають при оцінці впровадження нового товару, а також альтернатив стратегії та рекламних кампаній перед проведенням загальнонаціональної кампанії. Таким чином можна оцінити альтернативні варіанти дії без масштабних фінансових інвестицій.

Для експерименту на пробному ринку зазвичай проводиться цілеспрямований відбір географічних областей з метою отримати репрезентативні, порівнянні географічні одиниці (міста, селища). Після того, як потенційні ринки вибрані, вони розподіляються за експериментальними умовами.

Схожі матеріали:
👁 3932
Категорія: Прес-реліз
Теги: дослідження, Аналітичне дослідження




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ