Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


31.01.2018

Аналіз роботи відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації за 2017 рік


До Національної мережі шкіл сприяння здоров’я входить Рудківська ЗОШ І-ІІІ ст.


Аналіз роботи відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації за 2017 рікУ 2017 році відділом освіти, молоді та спорту, районним методичним кабінетом, педагогічними колективами шкіл, позашкільних та дошкільних навчальних закладів проводилась робота щодо реалізації державної політики розвитку освітньої галузі, спрямованої на забезпечення громадянам рівного доступу до якісної освіти.

Відділ освіти, молоді та спорту, заклади освіти району спрямовували свою діяльність на реалізацію Законів України „Про освіту”, „Про загальну середню освіту”, „Про дошкільну освіту”, „Про позашкільну освіту”, державних, регіональних, районних програм розвитку освіти, інших розпорядчих та нормативних документів. В районі забезпечено стабільність у роботі освітніх закладів, задовольняються потреби населення в отриманні повної загальної середньої освіти.

В Гребінківському  районі діє Комплексна програма розвитку освітньої галузі Гребінківського району на 2017-2020роки. Дана Програма дозволяє створити умови для виконання державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти з урахуванням переходу закладів загальної середньої освіти до оновленого змісту шкільної природничо-математичної освіти, забезпечити у  закладах освіти району якісний супровід навчально-виховного процесу відповідно до вимог сучасного розвитку освіти й науки, сприятиме удосконаленню діяльності закладів освіти, педагогічних колективів з питань пошуку, розвитку й підтримки талановитих дітей і підлітків, стимулювання розвитку їх творчого потенціалу.

У 2016/2017 навчальному році  функціонувало 15закладів дошкільної освіти (662 дитина), 18 закладів загальної середньої освіти (2048 учнів), що на 26 учні менше в порівнянні з минулим роком, 3 заклади позашкільної освіти (597 гуртківців).

Прийнято рішення Гребінківської районної ради від 15.06.2017 року «Про призупинення діяльності Стукалівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів».

Проводилась системна інформаційно-роз'яснювальна робота по створенню ефективного освітнього  середовища   згідно потреб населення з урахуванням створення ОТГ у Гребінківському районі,  робота по організації опорних шкіл на території району. Районний  конкурс щодо визначення  опорних загальноосвітніх навчальних закладів у Гребінківському  районі  проводився  з  02  по 30 жовтня 2017 року згідно умов проведення,затверджених рішенням 12-ї сесії районної ради 7-го скликання від 19.05.2017 року.

З метою належного забезпечення інтеграції дітей з особливими освітніми потребами в освітній процесзакладу загальної середньої освіти в районі з 1 вересня 2017 року організовано інклюзивне навчання на базі Гребінківської загальноосвітньої школи   І-ІІІ ступенів № 4 для трьох дітей.  Запроваджено  інклюзивне навчання на базі  Гребінківській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1.Введено 1,0 штатну одиницю асистента вчителя та відкрито 2 інклюзивних класи з наповнюваністю кожного до трьох учнів.

Для якісної і своєчасної підготовки закладів освіти району до роботи в новому  2016-2017 навчальному році і осінньо - зимовому періоді відділом освіти, молоді та спорту розроблені заходи з їх підготовки до нового навчального року та опалювального періоду.

В ході їх реалізації проведено:капітальний ремонт покрівлі котельні та заміна віконних блоків на енергозберігаючі металопластикові конструкції в приміщення Сербинівської загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступенів на суму 729,356 тис.грн.;капітальний ремонт із впровадженням енергозберігаючих технологій (заміна вікон) по збереженню тепла в приміщенні Гребінківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 на суму719,623 тис.грн.;капітальний ремонт покрівлі Слободо-Петрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів на суму 881,30 тис.грн., заміна вікон Слободо – Петрівської ЗОШ І-ІІІ ст.на суму  299,488,18 тис.грн.; заміна вікон та дверей Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 на суму 293,760 тис.грн.;реконструкція приміщень під дитячий садочок «Сонечко», клуб дозвілля та прилеглої території, що знаходиться у с.Тополеве, Гребінківського району на суму 2679,732 тис.грн.; реконструкція топочної Рудківської ЗОШ І-ІІІ ст. на суму 60,00 тис.грн.; капітальний ремонт покрівлі, вікон та сантехніки дитячого садочку, що знаходиться за адресою вул. Магістральна,4 м. Гребінка на суму  1397,477 тис.грн.

На виконання програми «Шкільний автобус» для більшості учнів створено умови для рівного доступу до якісної освіти дітей сільської місцевості. У районі організовано підвіз для 277 дітей та 13 педпрацівників  шістьома шкільними автобусами відділу освіти, молоді та спорту,  приватним перевізником ,СТОВ БЗК що становить 100 % від потреби та 22 дітей дошкільного віку до ДНЗ району.

У закладах загальної середньої освіти району  налічується 263 комп’ютери. Більшість з них знаходяться у складі 29 комп’ютерних комплексів, 11 мультимедійних проекторів та 6 інтерактивних комплексів(у складі 2 кабінетів біології, 2 кабінетів фізики, 2 кабінетів математики).

 На виконання положень Концепції профільного навчання організовано профільне навчання для 78 старшокласників, які обрали профілі: математичний, української філології,  технологічний.

В 2016/2017 навчальному році стабільно працює 7 груп продовженого дня, якими охоплено 195 учнів (100%)
Забезпечено всі умови для здобуття повної загальної середньої освіти шляхом екстернату: 2 особи отримали базову середню освіту та 2 особи здобули загальну середню освіту. У 2016-2017 навчальному році 131 випускник успішно завершив навчання і отримав атестати про повну загальну середню освіту, з них  нагороджені золотими  медалями -5 і  срібними медалями - 1.

З метою забезпечення належного рівня організації харчування учнів у  закладах освіти, а також,соціальної підтримки сімей учасників антитерористичної операції і вимушених переселенців із зони антитерористичної операції  рішенням  другої сесії  сьомого скликання від 14 січня 2016 року  районна рада вирішила забезпечити безкоштовним одноразовим харчуванням:

- учнів 1-11 класів із числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей,які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”;
- дітей з особливими освітніми потребами,які навчаються у спеціальних і  інклюзивних класах  закладів загальної середньої освіти;
- дітей вимушених переселенців з зони антитерористичної операції,дітей учасників антитерористичної операції,а також дітей загиблих під час проведення антитерористичної операції.
Встановити вартість харчування учнів пільгових категорій:
- віком від 6  до  10  років – 15,35 грн. в день
- віком від 10 і старше       –  18,30 грн. в день.

Забезпечено безкоштовним харчуванням 232 учні, з них:

- 127 учнів − дітей з  малозабезпечених сімей,
- 25 учнів − дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування,
- 32 учні – діти- інваліди.

Збережена мережа закладів позашкільної освіти. В районі працюють: Будинок дитячої та юнацької творчості, Станція юних техніків, Дитячо-юнацька спортивна школа, у яких навчаються близько 630 учнів.

Методична робота з педагогічними кадрами у навчальних закладах району у 2016-2017 навчальному році проводилась відповідно до наказу відділу освіти, молоді та спорту Гребінківської райдержадміністрації  від 05.09.2016 № 88 «Про організацію методичної роботи з педагогічними кадрами району у 2016/2017 навчальному році»,  плану роботи районного методичного кабінету на 2016-2017 н.р., затвердженого на методичній раді районного методичного кабінету (протокол №1 від 19.08.2016) та  була спрямована на виконання Закони України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Дошкільну освіту», реалізацію Національної доктрини розвитку освіти», нових Державних стандартів загальної середньої освіти та початкової загальної освіти.Навчальні заклади району працювали над реалізацією  науково  - методичної  проблеми: «Підвищення якості навчально-виховного процесу на основі впровадження інноваційних технологій».

Найпоширенішими формами методичної роботи з педкадрами в районі є районні методичні об΄єднання вчителів-предметників (19), постійно діючі семінари (11), Школа передового педагогічного досвіду (1), Школа молодого вчителя – 1, якими охоплено практично усіх педагогічних працівників.

Слід відзначити роботу РМО  завідуючих та вихователів  закладів дошкільної освіти ( керівник Ірклієнко Т.А.), вчителів іноземної мови (керівник Кузьменко Г.Г.), учителів хімії (керівник Лисенко Н.К.), вчителів української мови та літератури (керівник Кравченко Т.П.), математики (керівник Ставицька Л.Д., школи ППД учителів початкових класів (керівник Андрущенко В.О.), школи молодого вчителя математики ( керівник Ічанська О.Б.).

На високому рівні проходять заняття постійно діючих семінарів керівних кадрів, учителів-предметників, завідуючих та вихователів закладів дошкільної освіти.

Протягом 2016-2017 н.р. проведено семінари директорів шкіл на базі Гребінківської гімназії. на тему: «Формування інноваційного освітнього простору закладу на засадах компетентнісного підходу як одна із умов підвищення якості освіти» та Кулажинської ЗОШ І – ІІІ ст. з теми «Формування творчої особистості на основі впровадження інноваційних технологій».

Проведено 2 засідання постійно-діючих семінарів заступників директорів з навчально-виховної роботи  - на базі Майорщинської  ЗОШ І – ІІІ ст. на тему «Формування національної свідомості учнів засобами рідної мови, історичного краєзнавства та музичного мистецтва" та Мар’янівської ЗОШ І – ІІІст. ім. Є.Гребінки з проблеми «Використання Інтернет-ресурсів в навчально-виховній роботі» та 2 засідання постійно-діючих семінарів заступників директорів з виховної роботи на базі Почаївської  та Овсюківської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Для вчителів математики проведено семінар-практикум на базі Кулажинської ЗОШ І – ІІІ ст. з теми «Компетентнісний підхід до навчання учнів на уроках математики» та на базі Тарасівської  ЗОШ І – ІІІст. з теми «Активізація пізнавальної діяльності на уроках математики».

Для учителів української мови та літератури  проведено семінар на базіГребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 з теми «Використання інноваційних технологій у розвитку мовленнєвої компетентності учнів на уроках української мови та літератури» та Короваївської  ЗОШ І – ІІІ ст. на тему «Розвиток інформаційних компетентностей учнів засобами інноваційних технологій».

Для вчителів  історії та права проведено семінари на базі Кулажинської  ЗОШ І – ІІІ ст. на тему "Використання історичних джерел в процесі вивчення історії в школі" та Олександрівської  ЗОШ І – ІІ ст. з теми «Національно-патріотичне виховання в системі роботи загальноосвітнього закладу».

Для вчителів  фізики та інформатики проведено семінари на базі Слободо-Петрівської ЗОШ І-ІІІ ст. та Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 на тему «Формування інформаційних  компетентностей учнів засобами проектних технологій».

Із учителями  хімії та біології проведено семінар на базі Гребінківської  ЗОШ І – ІІІ ст. №2 на тему  «Формування ціннісно-орієнтованого складника біологічної компетентності на уроках біології».

Для вчителів іноземної мови проведено семінар на базі  Гребінківської гімназії, метою якого було ознайомлення присутніх з новими можливостями використання ІКТ., на базі Майорщинської ЗОШ І-ІІІ ст. - на тему "Впровадження здоров‘язберігаючих технологій навчання на уроках англійської мови» та на базі Тарасівської ЗОШ І-ІІІ ст - "Застосування інтерактивних технологій на уроках іноземної мови". На семінарі обговорили питання "Нові тенденції в роботі вчителів іноземної мови (За результатами курсової перепідготовки при Полтавському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти), обмінялись досвідом роботи.

Семінари практикуми були проведені для вчителів фізичної культури і предмету «Захисту Вітчизни» на базі Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 та Овюківської ЗОШ І – ІІІ ст.

У цьому навчальному році для вчителів початкових класів семінар на базі Овсюківської ЗОШ І-ІІІ ст. на тему «Використання інноваційних технологій на уроках математики для розвитку творчих здібностей молодших школярів».

Протягом 2016/2017 навчального року проведено 2 засідання керівників районних методичних об’єднань та одне засідання районного методичного об’єднання класних керівників.

Активно працювала школа ППД вчителів  учителів початкових класів (Гребінківська гімназія – керівник Андрущенко В.О.),заняття якої протягом навчального року були проведені на базі Гребінківської ЗОШ І – ІІІ ст. №4 на тему «Збереження здоров’я дітей – найважливіший аспект діяльності початкової школи». Досвідом роботи з теми «Збереження здоров’я дітей – найважливіший аспект діяльності початкової школи» поділилися Гетта Юлія Григорівна, вчитель Гребінківської ЗОШ №2, Баран Руслана Василівна, вчитель Рудківської ЗОШ І-ІІІ ст., Саволенко  Людмила Миколаївна, вчитель Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Учитель Слободо-Петрівської ЗОШ І-ІІІ ст. Кохно Людмила Максимівна провела організаційно-психологічну гру «Десять законів успіху».

Проведено засідання авторської майстерні вчителя трудового навчання Бондаренка Володимира Андрійовича на базі Почаївської ЗОШ І-ІІІ ст.

Заслуговує на увагу  робота школи молодого вчителя  району (керівник Ічанська О.Б.), заняття якої  були проведені на базі Гребінківської  ЗОШ І –ІІІ ст. №4 .

У міжкурсовий період педагогічні працівники підвищували свою фахову майстерність беручи активну участь в обласних та районних заходах та семінарах.  Комар П.Г. та Ічанську О.Б. залучено до перевірок олімпіадних робіт ІІІ етапу Всеукраїнських олімпіад. Ічанська Олена Борисівна провела майстер – клас для студентів педагогічного університету в День відкритих дверей. Устіловська Т.О. ділилася досвідом роботи з питань викладання літератури рідного краю на обласній науково-практичній конференції «Література рідного краю». Заступник директора гімназії Зінченко Л.М., директори Лисенко О.М. та Кривенченко М.Ф. презентували моделі формування лідера на засіданні СДГ «Філософія лідерства в освіті» «Формування лідерської компетентності учнів як засіб соціалізації особистості у суспільстві».

Зінченко Л.М. взяла заочну участь у обласному семінарі «Ефективна школа: розбудова партнерства і автономії у світлі концепції Нової української школи». Протягом 2016/2017 навчального року учасниками обласного науково-практичного семінару (конкурсу) «Проектні технології навчання хімії» була  вчитель Гребінківської гімназії Шевченко С.О., обласної науково-практичної конференії «Менделєєвські читання» - учитель хімії Тарасівської ЗОШ І-ІІІ ст. Лисенко Н.К, у VII обласній краєзнавчій науково-практичній конференції учнівської молоді «Полтавщина – земля моя свята» взяла участь вчитель англійської мови Гребінківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 Щербак І. С.Вчитель початкових класів Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Гетта Ю.Г. була учасником Всеукраїнської конференції «РОЗУМНИКИ» для вчителів початкових класів (модуль: Інноваційне навчальне середовище початкової школи).

Гетта Юлія Григорівна отримала диплом ІІ ступеня у щорічному Всеукраїнському конкурсі «Панорама творчих уроків — 2017» у номінації «Початкова освіта», яка представила урок-квест для учнів 2 класу з предмету «Основи здоров’я» «Відпочинок на природі». Робота переможниці опублікована на сторінках газети «Початкова освіта» видавництва «Шкільний світ».Вчителі Кочерга Ю.В., Пікуль Л.В., Гетта Ю.Г. є членами СДГ при ПОІППО.

Методичний супровід  освітньо – виховної  роботи  закладів дошкільної освіти району   був спрямований  на удосконалення  якості  навчального  процесу  шляхом  упровадження інноваційних технологій, використання  інтерактивних  методів і прийомів у роботі з дітьми  дошкільного віку.

В роботі з педагогами впродовж навчального року застосовувалися індивідуальні, групові та масові форми методичної роботи, а саме: педагогічні ради, семінар - практикум, проблемний семінар,  консультації. Всі ці форми роботи були дієвими та оперативними за рахунок розуміння вихователями актуальних питань, що розглядалися, різнобічного і ґрунтовного аналізу освітнього процесу, його позитивних та негативних сторін, необхідності якісних і суттєвих змін з метою поставлених завдань. Ефективність методичної роботи підсилювалась впровадженням в неї інтерактивних форм та методів роботи з педагогічними кадрами: дискусій, ділових ігор, тренінгів, майстер-класів.

Підвищенню фахового і методичного рівня  педагогів дошкільників сприяє участь їх  у районних, обласних  та Всеукраїнських  заходах.   Так вихователь ДНЗ «Теремок» міста  Ященко Ірина Петрівна  впродовж двох  років є учасницею  Всеукраїнського семінару  працівників ДНЗ «Літня школа для дорослих» у місті Запоріжжі. Також Ірина Петрівна взяла участь у Міжнародному фестивалі освітніх технологій «Перспектива – Миколаїв – 2017» в рамках Міжнародного пілотного соціально-педагогічного проекту «Освіта XXI століття: зміни в контексті розвитку інформаційного суспільства»

Зусилля роботи методичного  об´єднання  було  спрямоване  на  вирішення  проблемних  завдань:
 
- формування почуття патріотизму  в дошкільників  у контексті розвитку духовного потенціалу  особистості дитини дошкільного віку.
- забезпечення наступності  в реалізації  завдань духовного , патріотичного  та трудового виховання  між дошкільною  та початковою ланкою .

Дані  пріоритетні напрямки  були розглянути  педагогічними працівниками на  семінарах – практикумах : в жовтні  2016 року на базі ДНЗ  «Дзвіночок» с. Короваї, у грудні 2016 року  на базі  ДНЗ «Ромашка»
с.Корніївка. Педагогами були представлені змістовні та цікаві матеріали, та проведено конкурс педагогічних знахідок.

Надзвичайно цікавою та плідною була робота з проведення майстер-класів, під час яких педагоги закладу мали змогу поділитись досвідом, практичними здобутками, продемонструвати власну майстерність. Протягом 2016-2017 навчального року методистом РМК Тищенко Л.І. проведено тренінг з вихователями на тему «Чи потрібно вивчати економіку в дитячому садку?», проводили мозковий штурм: «Які форми роботи доцільні в економічній освіті дошкільників», ділилися ідеями щодо економічних дидактичних ігор для дошкільників Працівники ДНЗ району   свої досягнення  представляли  на фестивалі   «Сузір’я талановитих дошкільників».

У лютому 2017 року на базі дошкільного навчального закладу «Веселка» м. Гребінка вчителем-логопедом Івановою Світланою Петрівною проведено майстер-клас для вихователів дошкільних закладів району на тему «Підготовка дітей дошкільного віку до правильної  звуковимови». 17 лютого 2017 року відбулося засідання творчої групи вихователів дошкільних навчальних закладів з теми «Використання дидактичних ігор для формування економічної компетентності дітей дошкільного віку».

В рамках  проекту «Регіональні студії педагогічної майстерності» у березні 2017 року на базі дошкільного навчального закладу «Веселка» методистом  кафедри педагогічної майстерності ПОІППО Токаренко Надією Миколаївною був проведений семінар-тренінг для вихователів дошкільних закладів району з теми «Розвиток дослідницьких умінь у дітей дошкільного віку».

Також у  березні 2017 року на базі дошкільного навчального закладу «Веселка» відбулася презентація досвіду роботи вихователів, що атестуються в 2016-2017 навчальному році, яка пройша під гаслом «Творчий портрет дошкілля».

Запровадження інновацій у освітній процес – одна з умов реформування освіти, що передбачає переведення закладів освіти з режиму функціонування в режим постійного пошуку. Районний методичний кабінет відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації,  заклади загальної середньої освіти працювали над реалізацією  науково  - методичної  проблеми : «Підвищення якості навчально-виховного процесу на основі впровадження інноваційних технологій».

Слід відзначити належний рівень організації роботи по забезпеченню інноваційної діяльності адміністраціями Гребінківської гімназії, Гребінківських ЗОШ І-ІІІ ст. №2 та №4, №1 міста, Кулажинської, Короваївської, Сербинівської, Тарасівської, Почаївської , Слободо – Петрівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Вчителі зарубіжної літератури та російської мови Гребінківського району успішно впроваджують технологію опорно-інформаційних схем, започатковану вчителем-методистом Глібовцем В.В., який є членом обласної творчої дослідницької групи. Досвід його роботи занесений до обласної картотеки ППД. Найкращих результатів в цьому плані досягли педагогічні колективи Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. №4, Гребінківської гімназії, Почаївської ЗОШ І-ІІІ ст., Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. №2.

У закладах загальної середньої освіти району успішно реалізується  технологія особистісно- орієнтованого навчання; початківці гімназії вже декілька років працюють з використанням елементів інноваційної програми всебічного розвитку дитини «Крок за кроком», а також елементів здоров´язберігаючих технологій у початковій школі доктора педагогічних наук О.Д. Дубогая.

 Вчителі української мови та літератури  цього навчального закладу працюють над розвитком творчих здібностей і обдарувань учнів на уроках рідної мови та літератури, у позакласній роботі, використовуючи досвід В.І.Цимбалюка, враховуючи надбання В.О.Сухомлинського.

Вчителі прироничо-математичного циклу району успішно застосовують інноваційну технологію В.Кілпатрика «Інформаційні і телекомунікаційні технології», поєднання з елементами проектної діяльності на уроках предметів природничо-математичного циклу, рекомендовану районним методоб´єднанням вчителів математики та вчителем-методистом Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. №4 Ічанською О.Б.
Вчителі суспільних дисциплін активно впроваджують інноваційну технологію «Громадянське виховання школярів в умовах української державності» ( з досвіду роботи вчителя історії Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Кулікової Т.В).

Вчителі трудового навчання працюють над реалізацією технології І.В. Волкова «Активізація самостійної творчої діяльності учнів на уроках».

Педагогіку співробітництва О.А.Захаренка успішно втілює педагогічний колектив Овсюківської ЗОШ І-ІІІ ступенів, педтехнологію колективних творчих справ (за І.П.Івановим) реалізують учителі Рудківської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

До Національної мережі шкіл сприяння здоров’я входить Рудківська ЗОШ І-ІІІ ст.

До мережі громадсько-активних шкіл входять Овюківська, Рудківська, Майорщинська ЗОШ І-ІІІ ст.
Тарасівська ЗОШ І-ІІІ ст. з 2011 року бере активну участь у всеукраїнському експерименті «Науково-методичні засади впровадження вітчизняної моделі медіаосвіти в навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів».Вже п’ять років школа в даному експерименті. нститут соціальної і політичної психології АПН України запропонував адміністрації  Тарасівської ЗОШ  взяти участь у продовженні діяльності даного експерименту за темою «Стандартизація наскрізної соціально-психологічної моделі інтенсивного масового впровадження медіаосвіти у вітчизняну педагогічну практику»

Протягом навчального року методистами надавались консультації вчителям із питання створення блогу на платформі GOOGLE, його налаштування та обслуговування.

Протягом  березня-травня 2017 року  проводились консультації  відбору електронних версій оригінал-макетів підручників для учнів 9-х класів  навчальних закладів, поданих на конкурс.

Протягом року проводилися консультації щодо адміністрування веб-сайтів ЗНЗ.

15 закладів району мають власні сайти мережі Інтернет. Вчителі виставляють публікаці, власні роботи,  методичні посібники на порталах «Urok.net» «Основа», учительському журналі он-лайн, мережі Щоденник.UA, журналі «Відкритий урок», «Початкова освіта».Власні сайти мають вчителі: Андрущенко В.О., Дем’яненко Л.І., Глібовець В.В., Щербак В.О. – вчителі Гребінківської гімназії, Гетта Ю.Г. – ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 м. Гребінка,   районний методичний кабінет.

Значне місце в діяльності методичної служби району займає питання вивчення стану викладання та рівня навчальних досягнень учнів з базових дисциплін (моніторинг якості освіти). Протягом 2016-2017 навчального року це питання вивчалось: в Гребінківській гімназії (стан викладання фізичної культури та предмету «Захист Вітчизни», ЗОШ І – ІІІ ст.. №2 м. Гребінка (стан викладання української мови та літератури), Мар’янівській ЗОШ І – ІІІ ст.та Березівській ЗОШ І-ІІ ст.  (стан викладання та рівень навчальних досягнень учнів з історії), Гребінківській ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 (стан викладання та рівень навчальних досягнень учнів з математики).

Одним із шляхів виявлення та пропаганди кращого педагогічного досвіду є проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу педмайстерності «Учитель року».У листопаді 2016 року проведено І (районний) етап конкурсу «Учитель року-2017»,в якому взяли участь 17 педагогічних працівників із 12  навчальних закладів району. За результатами фахових журі визначено 9 переможців районного етапу конкурсу. Переможці І етапу Терещенко С.В., учитель Кулажинської ЗОШ І-ІІІ ст. (номінація –«Початкові класи») та Шевченко С.О., учитель біології Гребінківської гімназії (номінація «Біологія») стали лауреатами ІІ (обласного) етапу конкурсу «Учитель року-2017».

Учитель початкових класів Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Гетта Юлія Григорівна отримала диплом ІІ ступеня у щорічному Всеукраїнському конкурсі «Панорама творчих уроків — 2017» у номінації «Початкова освіта», яка представила урок-квест для учнів 2 класу з предмету «Основи здоров’я» «Відпочинок на природі». Робота переможниці опублікована на сторінках газети «Початкова освіта» видавництва «Шкільний світ».

У 2016/2017 навчальному році в ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін  взяли   участь   600  учнів 6-11 класів ЗНЗ району.

Найбільше призових місць отримали вихованці Гребінківської гімназії - 101 призер, Гребінківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 міста - 47 призерів, Кулажинської – 11, Слободо-Петрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів  - 10 призерів та Тарасівської ЗОШ І-ІІІ ст. – 10 учасників.

42-є школярів Гребінківського району були учасниками ІІІ (обласного) етапу олімпіад, де отримали 13 призових місць:
 
1. Шевченко Владислава Олегівна, учениця 10 класу Гребінківської гімназії - ІІ місце з української мови та літератури, підготувала Устіловська Тетяна Олексіївна, учитель української мови та літератури Гребінківської гімназії.

2. Солдатенкова Жанна Богданівна, учениця 8 класу Гребінківської гімназії - ІІІ місце з історії, підготувала Зінченко Людмила Миколаївна, учитель історії Гребінківської гімназії.

3. Яценко Назар Вячеславович, учень 10 класу Гребінківської гімназії,ІІІ місце з біології підготувала Шевченко Світлана Олексіївна, учитель біології Гребінківської гімназії.

4. Попович Дарина Олексіївна, учениця 9 класу Гребінківської гімназії - ІІІ місце з трудового навчання, підготувала Кривенченко Надія Сергіївна, учитель трудового навчання Гребінківської гімназії.

5. Юзупкіна Євгенія Едуардівна, учениця 9 класу Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4, ІІІ місце з російської мови та літератури, підготували Фойт Світлана Михайлівна, учитель зарубіжної літератури та Мирошниченко Валентина Володимирівна, учитель російської мови та літератури Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4, ІІІ місце з правознавства, підготувала Лимар Іляна Григорівна, учитель правознавства Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4, ІІ місце в ІІ (обласний) етапі ХХ математичних змагань імені М.В.Остроградського, підготувала Ічанська Олена Борисівна, учитель математики Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4.

6. Язловецький Дмитро Ярославович, учень 10 класу Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4, ІІІ місце з хімії, підготувала Шупрудько Людмила Сергівна, учитель хімії Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4.

7.Медвідь Анна Олексіївна, учениця 9 класу Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, ІІІ місце з історії, підготувала Хворостян Олександра Олександрівна, вчитель історії Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, ІІІ місце з української мови та літератури, підготувала Кузьменко Любов Сергіївна, учитель української мови та літератури Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1, ІІІ місце з інформаційних технологій, підготувала Комар Поліна Григорівна, учитель інформатики Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1.

8. Прудченко Андрій Олександрович, учень 11 класу Слободо-Петрівської ЗОШ І-ІІІ ст., ІІІ місце з фізики, підготувала Олійник Наталія Вікторівна, учитель фізики Слободо-Петрівської ЗОШ І-ІІІ ст.

9. Неживий Богдан Володимирович, учень Кулажинської ЗОШ І-ІІІ ступенів - ІІ місце з біології, підготував Дяченко Микола Іванович, учитель біології Кулажинської ЗОШ І-ІІІ ст. та ІІІ місце з хімії, підготувала Дяченко Ольга Степанівна, вчитель хімії Кулажинської ЗОШ І-ІІІ ст.

15 учнів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів взяли участь в районному конкурсі-захисті наукових робіт Малої академії наук.

Учениця 10 класу  Гребінківської гімназії  Шевченко Владислава  посіла 3 місце  в обласному конкурсі-захисті учнівських наукових робіт, секція  «Літературна творчість» та ІІ місце на VIII Полтавському обласному конкурсі «Авторська збірка поезій школяра», що проводився в ПОІППО підготувала Устіловська Тетяна Олексіївна, учитель української мови та літератури Гребінківської гімназії.

Активну участь взяли школярі району у Міжнародних та Всеукраїнських етапах математичного конкурсу «Кенгуру» - 478 учасників, з них 27 відмінних результатів, з фізики «Левеня» - 102 учасника, з них 6 відмінних результатів, з інформатики «Бобер» - 74 учасника, з них 4 відмінних результатів.

У лютому 2017 року команда «Надія» Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 у складі учнів 10 класу Мойсеєнка Владислава, Язловецького Дмитра та учениці 11 класу Круть Аліни  (керівники- учителі історії Терещенко О.М. та Лимар І.Г.) отримали ІІІ місце в обласних змаганнях інтелектуальної гри «Дебати» україномовного треку, які проходили на базі Полтавського  юридичного інституту Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого;команда Гребінківської гімназії, в складі 5 учнів, під керівництвом вчителя Калайтан Надії Михайлівни, виборола ІІ місце на обласному турнірі Юних географів.

Учні Гребінківської гімназії та Гребінківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 взяли участь у VII обласній краєзнавчій науково-практичній конференції учнівської молоді «Полтавщина – земля моя свята». Статті учнів гімназії Супруна Арсенія та Коваленко Тетяни було включено до збірника кращих матеріалів конференції.

Протягом 2016/2017 навчального року проведені районні конкурси та змагання:
 
- 2-й етап ХVІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика взяли участь186 учнів 3-11 класів, 48 із них стали призерами;
- 2-й етап VІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка взяли участь 104 учні 5-11 класів, 15 із них стали призерами;
- районна Спартакіада школярів, взяли участь 1479 юних спортсменів;
- проведено І етап конкурсу відеороликів, презентацій та буктрейлерів серед літературно обдарованих дітей загальноосвітніх навчальних закладів району (участь взяли 4 учня).
- взято участь у Полтавському  регіональному  конкурсі учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвяченому українській поетесі Лесі Українці два дипломи І ступеня за напрямком „Декламація” отримали учениця 2 кл. Гребінківської гімназії Перепелиця Олександра (вч. Федоренко Л.П.) та учениця 8 класу Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 Троцька Марія (вч. Ільчук А.І) та диплом ІІ ступеня виборов учень 10 класу Овсюківської ЗОШ І-ІІІ ст. Лисокобилка Іван в номінації «Науково-пошукова робота» (керівник Теслімова Н.І.).

Переможці обласних олімпіад та конкурсу-захисту учнівських наукових робіт отримали дипломи Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та грошові винагороди.

З метою створення умов для забезпечення розвитку творчих здібностей обдарованих дітей протягом вересня 2016 р. - травня 2017 року 18 учнів 10-11 класів та 18 учнів 8-9 класів пройшли навчання та оздоровлення у навчально-оздоровчому комплексі   «Ерудит» при Кременчуцькому педучилищі.

В рамках районної та міської програм підтримки обдарованої молоді на 2017 рік 116 учнів - переможців ІІ, ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, І та ІІ етапів конкурсу-захисту учнівських наукових робіт МАН, Всеукраїнських та Міжнародних творчих конкурсів, фестивалів, спортивних змагань були відзначені грошовими винагородами на святі Останнього дзвоника, а саме 42 учні - за 1 місце в ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад, 17 учнів в мовно-літературних конкурсах, 74 учні - переможці ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, ІІ етапу конкурсу-захисту МАН, Всеукраїнських творчих конкурсів, фестивалів, спортивних змагань.

Одним з пріоритетних напрямків діяльності відділу освіти, молоді та спорту Гребінківської райдержадміністрації, педагогічних колективів закладів освіти району є пошук і підтримка обдарованої учнівської молоді, розвиток творчих здібностей і обдарувань школярів.

Даний напрямок роботи здійснювався в рамках реалізації районної програми роботи з обдарованою молоддю на 2017 рік, затвердженої рішенням десятої сесії сьомого скликання Гребінківської районної ради від 23 грудня 2016 року.

Відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації забезпечував організацію і проведення ІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту учнівських наукових робіт (511 учнів 6-11 класів взяли участь в районних предметних олімпіадах, 14 учнів 9-11 класів – в районному конкурсі-захисті наукових робіт). 42 школярі району були учасниками ІІІ (обласного) етапу олімпіад, де отримали 13 призових місць (це вихованці Гребінківської гімназії -4 , ЗОШ І-ІІІ ст. №4 міста – 3, ЗОШ І-ІІІ ст. №1 міста – 3, Слободо – Петрівської - 1 , Кулажинської  ЗОШ І-ІІІ ст.  - 2).

 В рамках районної та міської програм підтримки обдарованої молоді на 2017 рік 157 учнів - переможців ІІ, ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін, І та ІІ етапів конкурсу-захисту учнівських наукових робіт МАН, Всеукраїнських та Міжнародних творчих конкурсів, фестивалів, спортивних змагань були відзначені грошовими винагородами на святі Останнього дзвоника та Святі вручення документів про повну загальну середню освіту.

Освітній процес у навчальних закладах району у  2016/2017 навчальному році здійснювали 385 педагогічних працівників, з них 311 педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів, 57 педпрацівників дошкільних навчальних закладів та 17 педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів.

З 311 педагогічних працівників  закладів освіти району  5 молодих спеціалістів, 46 пенсіонерів. 281 вчителів мають повну вищу, 9 – базову вищу освіту, 21 – неповну спеціальну педагогічну світу.

Курсове підвищення кваліфікації при ПОІППО педагогічні працівники проходять відповідно поданого замовлення та плану-графіку.

Відповідно до Типового положення комісіями закладів освіти, відділу освіти, молоді та спорту атестовано 104 педагогічних працівники, зокрема
  • 55 вчителів, 2 – вихователі ГПД,
  • 3 керівника гуртків,
  • 6 вихователів ДНЗ,
  • 2 музичних керівника ДНЗ,
  • 28 керівних кадрів атестовано на відповідність займаній посаді, з них 5 за умови проходження курсової перепідготовки.
За наслідками атестації 37 з них присвоєно або підтверджео кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», 22 – «Спеціаліст І категорії», 18 – «спеціаліст ІІ категорії», 5 – «Спеціаліст». Сімом підтверджені відповідні тарифні розряди. Крім того атестовані на відповідність займаній посаді 15 керівних кадрів навчальних закладів. Комісією відділу прийнято рішення про відповідність раніше присвоєному педагогічному званню «Вчитель – методист» - 3 особи, «Старший учитель» - 16, «Вихователь – методист» - 1 особа.

Відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», районної програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки та з метою забезпечення літнього оздоровлення та відпочинку учнів та вихованців у 2017 році, відділом освіти, молоді та спорту Гребінківської райдержадміністрації здійснено ряд організаційних заходів.

В 2017 р. у Гребінківському районі  функціонував  21 пришкільний табір відпочинку: 18 таборів з денним перебуванням та 1 табір праці і відпочинку при Кулажинській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, 1 табір відпочинку при ДЮСШ та 1 табір відпочинку при СЮТ.

Під час літньої кампанії 2017 р. відпочинком було забезпечено - 809 дітей, оздоровчими послугами – 148 осіб, з яких 108 осіб – діти  пільгових категорій, а саме: дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – 10;дітей з багатодітних сімей –10 ;дітей з малозабезпечених сімей – 9;дітей з малозабезпечених сімей – 9;діти, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи – 1;діти-інваліди - 9;талановитих, обдарованих дітей та відмінників навчання – 7;дітей, які перебувають на диспансерному обліку – 26;дітей учасників бойових дій – 5; діти внутрішньо переміщених осіб -3;дітей працівників бюджетної сфери та АПК – 28.

В позаміських дитячих закладах оздоровлення та відпочинку в Полтавській області та за її межами протягом літнього періоду оздоровилося 129 учнів району (ДЗОВ «Молода гвардія», «Крилатий», «Салют», «Лісовий», «Чайка», «Маяк» «Горизонт», «Артек», «Миргородський», «Супутник», «Зоряний», «Енергетик»).

З них з повною або частковою оплатою за рахунок обласного бюджету – 30 учнів.

Схожі матеріали:
👁 1492
Категорія: Шкільний екран
Теги: Гребінка, освіта, Наталія Носова




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ