Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


14.05.2015

Благоустрій без бюджетних витрат


У Пирятині «окультурять» ландшафтний заказник місцевого значення «Острів Масальський»


Так звана жіноча купальняУ Пирятині «окультурять» ландшафтний заказник місцевого значення «Острів Масальський». Місця для відпочинку облаштовують силами лісгоспу та працівників національного парку «Пирятинський»

«Острів Масальський» – візитівка районного центру. Це зона масового відпочинку пирятинців та гостей міста. Минулого року міська рада заасфальтувала ґрунтову дорогу до острова.


Як тільки сходить сніг, на алеях Масальського з’являються мами з колясками, прихильники здорового способу життя та закохані пари, говорить директор національного природного парку «Пирятинський» Юрій Митропан, колектив якого нині активно працює над виготовленням та встановленням пляжних меблів, займається облаштуванням зон відпочинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "1939-1945. Пам'ятаємо! Перемагаємо!"

– Сюди втікають від проблем, суєти та автомобільних вихлопів – жоден транспорт, крім велосипедів, на острів не заїжджає. Тут тихо і спокійно. Сосни поблизу пляжів ростуть із 1950-их років. Дуби мають столітню історію.

Чоловіча купальняОстрів Масальський має естетичне, природоохоронне та водоохоронне значення. На території об’єкту є багато рослин, занесених до Червоної Книги України, зокрема біле латаття, зозулині сльози тощо.

Із червонокнижних тварин  тут можна зустріти горностая, річкову видру, водяться бобри та навіть гадюки. Із комах, які охороняються, є бджолатесляр фіолетова, жук-олень, метелик махаон тощо.

Два роки тому працівники наукового відділу НПП «Пирятинський» розробили проект навчально-виховної екологічної стежки «Острів Масальський». Учні та студенти мають можливість вивчати та досліджувати рослинний і тваринний світ безпосередньо спілкуючись із природою. Фахівці з екологічної освіти проводять екскурсії.

На острові облаштовані територія для занять спортом на свіжому повітрі, концертний і дитячий майданчики, місця для відпочинку зі столиками та лавками.

Такі туалети поставлять на пляжахЗа словами Юрія Митропана, кількість бажаючих відпочити на острові значно перевищує рекомендовані природоохоронні норми, тому лагодити, прибирати та ремонтувати доводиться постійно.

– Обурює те, що коли щось корисне робиш для людей, вони того не цінують. От поставили такі міні-будиночки з лавками й столиками.

На одному спалили очеретяний дах, в іншому лавки повиривали. Сміття після себе ніхто не виносить. Немає культури відпочинку взагалі.

Трохи більше місяця тому керівники району на нараді вирішили облагородити місця відпочинку на пляжах заказника.

Збираються поставити туалети, альтанки, тіньові укриття. Найголовніше – без витрат з бюджету міста та району, говорить голова Пирятинської районної ради Олег Куча.

– Пирятинське лісове господарство надало матеріали, а працівники національного парку «Пирятинський», якому підпорядкований «Острів Масальський», займаються благоустроєм та облаштуванням відповідних конструкцій. Комунальне підприємство зобов’язалося встановити урни.

Міська рада реконструює місток, що з’єднує Пирятин із зеленою зоною острова. Дуже хотіли встигнути все це зробити до травневих свят, але обіцяємо виконати усі роботи до початку купального сезону, тобто до кінця травня.

заказникОстрів Масальський є складовою зеленого поясу на східній околиці міста Пирятин. Знаходиться між двома рукавами річки Удай. Його площа 47 га, з яких майже 44 га – ліс. За народними переказами, князі Масальські отримали острів у власність від єпископа імовірно у XVI ст.

1978 року лісопарк «Острів Масальський» затвердили як ландшафтний заказник місцевого значення. Згідно Указу Президента  «Про створення національного природного парку «Пирятинський»» з 2009 року територія острова входить до складу земель природоохоронної установи без вилучення.

На острові збереглися два пляжі з білим піском. Пирятинці колись дали їм назви «чоловіча та жіноча купальні», як це було за князівських часів. До початку 30х років минулого століття будинок відпочинку на острові приймав сиріт, дітей з бідних та неблагополучних родин.
 

Схожі матеріали:
👁 1087
Категорія: Прес-реліз
Теги: купальня, пирятин




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ