Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.04.2018

Благовіщення Пресвятої Богородиці: Як відзначати одне з найбільших християнських свят


У цей день Архангел Гавриїл був посланий Богом в місто Назарет до Пресвятої Діви Марії і повідомив, що Господь обрав її бути Матір'ю Божою


Благовіщення Пресвятої Богородиці: Як відзначати одне з найбільших християнських святДату свята Благовіщення визначили, відрахувавши дев'ять місяців від Різдва. Святкування Благовіщення не відміняється, навіть якщо свято припадає на Великдень, і піст заради нього послаблюється.

Важається, що цього дня ангел з'явився в будинок праведного Іосифа і сказав Марії: "Радуйся, благодатна! Господь з тобою! Благословенна ти між жонами". Ангел повідомив, що Марія народить сина і має назвати його Ісусом. Марія відповіла, що вона раба Господня і хай буде так, як хоче Бог.

Марія смиренно і з вдячністю прийняла оголошену їй честь з глибокою довірою до Божим намірам. Незважаючи на особливе значення цієї події для християнства в цілому, свято Благовіщення не був офіційно затверджене протягом тривалого часу. Церква східного обряду ввела в літургію його в V столітті, в той час як католики визнали його тільки в VII. Пізніше, в епоху Раннього Середньовіччя, знаменну дату стали ототожнювати з Матір'ю Божою, як тієї, через яку Божий задум був виконаний. Про це свідчать стародавні храми Благовіщення, датуються ІХ–Х століттям, побудовані на честь Діви Марії. З цим святом пов'язана одна з найбільш поширених молитов православних віруючих. Тропар "Богородице Діво, радуйся", нарівні з "Отче наш" входить в список обов'язкових до прочитання ранкових молитов. Він присутній у всіх урочистих літургіях. У католиків західного обряду ця молитва відома як "Аве Марія".

Будь-яка робота в цей день вважалася гріхом. У цей день "птах гнізда не в'є, дівчина коси не плете". Один з найстаріших звичаїв, пов'язаних зі святом, стосується птахів: в цей день прийнято відпускати птахів, зокрема голубів, на волю. За легендою, вони донесуть звістки про добрі справи людей ангелів-хранителів.


Наші предки вважали, що в цей день точно так само, як і на Великдень, грішників у Пеклі не мучать. Була поширена традиція 7 квітня вивозити бідних літніх людей на вулицю, щоб зібрати для них милостиню. До речі, була поширена прикмета про те, що, якщо злодій на Благовіщення щось вкраде, то весь рік для нього вдалим. Тому, люди намагалися бути пильними.

У цей день також прийнято було заготовляти благовіщенську сіль. Кожен з членів сім'ї кидав по дрібці солі в спеціальний мішечок, після чого господиня її прожарювала і берегла для особливих випадків. Вважається, що така сіль може вилікувати навіть безнадійно хворого. Якщо ж сіль не була використана протягом року, її необхідно спалити на багатті.

Необхідно цього дня бути обережними з вогнем, тому господині намагалися приготувати частування заздалегідь. Крім того, вважається, що в цей день не можна ходити в гості, свято відзначали у сімейному колі. Побоювалися того, що в двері постукає незнайома дівчина або жінка: за повір'ями вона могла виявитися відьмою. Тому жінки намагалися в цей день не виходити з дому.

Вважається, що якщо на Благовіщення дівчина знайде первоцвіт, то вже влітку вийде заміж. Дівчата в цей день кидали в воду весняні квіти і вмивалися нею, щоб бути красивими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 квітня - Благовіщення Пресвятої Богородиці

Народні прикмети:

Яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.

Якщо 7 квітня ще лежить на дахах сніг, то і на 1, і на 6 травня він у полі буде.

Який цей день - такий і кінець місяця.

Якщо на Благовіщення сонце сходить на чистім небі, то весна рання, якщо в полудень - середня, якщо ясно ввечері - пізня.

Якщо 7 квітня сонце світить до обіду, а потім ховається за хмари, кукурудза буде рання, коли ж навпаки: визирає з-за хмар тільки після обіду, то кукурудза буде пізня. Якщо ж того дня взагалі буде хмарно, негода, то кукурудза не вродить.

Ніч проти Благовіщення. Якщо вона тепла, то весна буде дружна; якщо за ніч мокрий рушник висохне надворі - рік буде врожайний, якщо наполовину висохне - на середній урожай, а якщо залишиться мокрим чи замерзне - буде мокре літо.

Якщо на Благовіщення дуже тепло, то на Великдень буде холодно.

Благовіщення без ластівок - холодна весна.

Якщо з'являться жаби і зникнуть, то стільки ще буде холодно.

На Благовіщення гарна погода - гарний врожай.

Якщо ввечері зоряно, то вродять коноплі.

Якщо на Благовіщення летить сніг - літо неврожайне.

Якщо на Благовіщення півень на порозі нап'ється, то на Юрія (6.05) віл напасеться.

Схожі матеріали:
👁 873
Категорія: Актуально
Теги: свято, прикмети, благовіщення




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ