Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


05.09.2013

Через закриття цукрозаводу бюджет Червонозаводського утратить понад мільйон гривень


Звільнили майже 600 працівників


Через закриття цукрозаводу бюджет Червонозаводського утратить понад мільйон гривень

Один із найбільших цукрових заводів, що належить акціонерному товариству «Райз-Максимко» у Червонозаводському на Лохвиччині, призупинив свою діяльність. Звільнили майже 600 працівників

– Попередній сезон був занадто багатий на врожай буряків по всій Україні, тому виникло перевиробництво цукру. Буряку засіяли дуже багато, його довелось збирати до кінця січня, вже з настанням заморозків. Водночас ціни на нього на ринку стали нижчими за собівартість.

А Росія й Білорусь узагалі відмовились закуповувати наш цукор. Їм значно дешевше споживати цукор-сирець із цукрової тростини. Тому компанія «Райз-Максимко» зазнала значних збитків, – пояснює міський голова Червонозаводського Віталій Сидоренко. – Однак завод не закрили. Він готується до нового сезону. Ми дуже сподіваємося, що наступного року він поновить свою роботу. Хоча зробити це буде зовсім непросто. Нині там залишилось близько 220 працівників. А майже 600 довелося звільнити. І багатьох кваліфікованих робітників уже не повернеш, бо вони познаходили інші робочі місця.

Через припинення основних процесів на підприємстві бюджет міста не отримає понад 1 млн грн податків на прибутки, а районний – у півтора рази більше.

Площі під посіви буряків щороку зменшуються


Цього року на Полтавщині посіяли 28 тис. га цукрових буряків. Це майже утричі менше, ніж торік. Найбільші посівні площі цієї культури в Глобинському, Шишацькому, Кобеляцькому та Хорольському районах. Донедавна Полтавщина займала друге місце після Вінницької області за посівними площами та виробництвом цукру в Україні.

25,6 тис. га із загальної площі посівів зайняли сільгосппідприємства, які мають цукрові заводи. Цього року в області працюють лише три цукрові заводи: Глобинський, Яреськівський на Шишаччині та Кобеляцький. Ще три, які працювали торік (включаючи підприємство в Червонозаводському), законсервовані, бо їхні власники вважають недоцільною роботу заводів за таких економічних умов.

– Загалом на Полтавщині нині дев’ять цукрових заводів у робочому стані. І якщо вони призупинили свою діяльність, то це не означає, що вони закриті назавжди. Адже мають усі необхідні ресурси для наступних сезонів переробки. Уся проблема в тому, що вартість цукру постійно коливається і налагодженого зовнішнього ринку збуту цього продукту в України немає, – говорить Семен Москаленко, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десятка найпопулярніших професій цієї осені

Нині немає реальної ціни на цукор, стверджують фахівці. Оптова відпускна ціна на заводі за кілограм цукру – 5,5 грн. А собівартість цукру – 6,5-7,5 грн за кілограм. Тобто не виправдовуються затрати на вирощування та переробку цієї культури. А на державні дотації, як у всьому цивілізованому світі, в Україні не вистачає коштів.

Загалом торік Україна виробила понад 2 млн тонн цукру при потребі 1,7-1,8 млн тонн. В області виробляється достатньо. Для потреб харчової промисловості та для населення потрібно 90-92 тис. тонн. Три заводи виробляють близько 200 тис. тонн. Які площі під «солодкий корінь» віддадуть наступного року, покаже цьогорічна ситуація на ринку цукру. У 2013 році на вивільнених площах сіяли кукурудзу, сою та соняшник.




Схожі матеріали:
👁 957
Категорія: Актуально
Теги: Шишаччина, цукор, цукрозавод, Лохвиччина, Глобинщина, Червонозаводське, Райз-Максимко, цукрові буряки, Кобеляччина, Хорольщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ