Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.06.2013

Чи перетвориться Полтавщина на пустелю


Із високим показником розораності землі Полтавщині слід думати про опустелювання


Чи перетвориться Полтавщина на пустелю

Сьогодні, 17 червня, у світі відзначається День боротьби з опустелюванням та посухами.

Спустелювання — це деградація засушливих ґрунтів, через яку гинуть родючі землі, пасовища та ліси. Причиною жахливої деградації земель є надмірна неправильна експлуатація ґрунтів, нераціональна вирубка лісів тощо.

Як повідомили в управлінні екоресурсів Полтавської облдержадміністрації, помірні кліматичні умови у поєднанні із материнськими породами та рівнинним рельєфом сприяли утворенню родючих чорноземних ґрунтів на терито​рії Полтавської області, основна частина яких у повній мірі забезпечена поживними речо​винами, мікро- та макроелементами, що визначають родючість ґрунту. За показ​ником вмісту гумусу в ґрунті Полтавщи​на займає пріоритетне місце серед інших регіонів України.

Із загальної площі Полтавської області 2875,068тис.га, сільськогосподарські землі складають 2226,478тис.га, сільськогосподарські угіддя 2168,226тис.га, або 75,4%, з них орні землі становлять 1770,516тис.га, або 61,6% від усієї території (81,7% сільськогосподарських угідь). Орні землі представлені, в основному, родючими чорноземами та їх різновидами.

В цілому область має значний агроресурсний потенціал. Основна частина земель області, близько 75,0%, знаходиться у сільськогос​подарському використанні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавщиною пронісся буревій

Як відомо, розораність земель в Україні є найвищою в Європі. Більше чверті ріллі Європи припадає на Україну, тоді як частка її території менше 6%. В Полтавській області розорано 61,6% території, більше, ніж в середньому по Україні (близько 60%). Подібне використання земельних ресурсів не відповідає вимогам раціонального природокористування. Співвідношення площ ріллі, природних кормових угідь, лісових насаджень, що склалося, негативно впливає на стійкість агроландшафту.

На всій території області поширені процеси деградації земель, серед яких найбільш масштабними є ерозія, забруднення, підтоплення. Зменшується вміст поживних речовин у ґрунтах (дегуміфікація та агрохімічне виснаження ґрунту).



Схожі матеріали:
👁 1787
Категорія: Актуально
Теги: Ґрунт, мустеля, Полтавщина, Рілля, площа




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ