Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


08.04.2015

Чи варто нести на кладовище штучні квіти?


У неділю, 19 квітня, будемо вшановувати пам’ять померлих родичів


Чи варто нести на кладовище штучні квіти?Традиційно, через тиждень після Пасхи, люди цілими родинами йдуть на кладовища, щоб вшанувати пам’ять своїх померлих рідних. Із собою несуть штучні квіти, вінки та корзинки.

Вже з початку березня у Гребінці почали торгувати цим товаром. Асортимент як завжди вражає – від маленьких поодиноких квіток до великих букетів та кошиків. Штучні квіти цього року значно не подорожчали, принаймні пологівські продавці навмисне закупляли дешевий товар.

- Минулого року торгувала квітами, які коштували від 15 до 100 грн. В цьому році закупила дешевші. У мене всі квіти та віночки від 10 до 35 грн. Дорожчі не брала, бо у людей немає грошей, але все одно купують, - розповіла продавець Ніна.

А як раніше?

Традиція прикрашати могили штучними квітами не наша, бо здавна в літературі відомі факти, коли на могилі висаджували барвінок. Етнографи зафіксували таку українську традицію прикрашання могил у ХІХ столітті: коли людина помирала, висаджували певні рослини, згідно з їхнім символічним значенням, а в поминальні дні приводили могили і ці зелені насадження до ладу. Деякі дослідники вважають, що жива рослина на могилі символізувала продовження життя душі померлого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Благоприятные посадочные дни в апреле

Екологи проти

За рік квіти і вінки збираються і закінчують своє існування на сміттєвих звалищах. Але здебільшого люди спалюють їх. Внаслідок чого, як стверджують екологи, у повітря виділяється діоксин. А це пряма загроза здоров’ю, особливо такі викиди сприяють виникненню онкологічних захворювань.

Церква не схвалює, але й не забороняє

Священики також не надто підтримують традицію нести на кладовища штучні квіти. У них на це є власний погляд.

- Заборони на штучні квіти у Церкві не існує, хоча звісно, краще живі квітки та тихі душевні молитви біля могил рідних і дорогих людей, - розповів отець Стефаній.

Тож, кожен сам для себе повинен вирішити, які квіти принести до могили рідної людини у поминальний день. Головне, все ж, просто згадати і пом’янути тих, кого вже немає серед живих.

Схожі матеріали:
👁 1496
Категорія: Прес-реліз
Теги: Пасха, кладовище, квіти




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ