Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.04.2017

Чому 13 квітня треба спалити старі речі та які прикмети Чистого четверга допоможуть стати багатими


На підвіконнях 13 квітня розкладали колючі рослини, шматочки заліза, гілочки чортополоху


Чому 13 квітня треба спалити старі речі та які прикмети Чистого четверга допоможуть стати багатимиЖінки 13 квітня розводили багаття, яке, за давніми віруваннями, було рятівним і дозволяло вилікувати різні хвороби. Тяжкохвору людину 13 квітня проносили через багаття, щоб вона одужала.

У цей день молилися святому Іпатію з проханням надати захист від нечисті. Народні повір'я говорили, що чорти всюдисущі і можуть проникнути в людину через воду, їжу.

Говорили, що чорти могли ноги віддавити, штовхнути, налякати, вселитися в людину. До речі, вірили, що біси 13 квітня можуть вразити конкретну частину тіла людини, у якої оніміє кінцівка, губа надується, ноги віднімуться. Розпізнати чорта в людині могла дитина, якій не виповнилося семи років, або людина, яка перебуває під захистом ікони.

На підвіконнях 13 квітня розкладали колючі рослини, шматочки заліза, гілочки чортополоху. Уникали вимовляти слово "біс" вголос, тому що вважали, що цей злий дух увійде в людину. Прийнято було 13 квітня спалювати всі старі речі, які є в будинку - це допомагає не тільки прогнати демонів, але і захиститися від пожеж.

Цьогоріч на 13 квітня припадає Чистий четвер. Цей день має безліч прикмет та звичаїв, які пов'язані з купанням, прибиранням, пранням – загалом, всім, що передбачає наведення чистоти. Сенс цього дня – всебічне очищення, тілесне і, звичайно, духовне. Якщо скупатися дівиці до сходу сонця, то вона буде красивою і здоровою. Обмивання до сходу рекомендується не тільки дівчатам, а всім, хто не проспить світанок.

Господині також займаються випіканням святкових пасок, роблять писанки та крашанки. Прибирання влаштовується глобальне, до самої Пасхи навіть мести в будинку вже не слід.

Є прикмети, пов'язані з сімейним достатком. Щоб фінанси в родині не переводилися, треба до того, як зійде сонце, зібрати всі купюри і монети, які знайдуться в будинку, і три рази порахувати.



 
Також у таз, з якого будуть мити вікна, клали монети – це повинно було принести в будинок багатство. При цьому читали слова: "Грошики, водіться – не переводіться, ростіть-розмножуйтесь, ворогові не діставайтесь!" і молитву, яку добре знали. Після прибирання складали заговорені монети в чистий кут будинку на тиждень, а воду виливали під будь-яке дерево.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні – Чистий четвер: християни починають приготування до Великодня

Але при цьому не можна забувати, що у Бога можна просити багато всього, тільки грошей просити не можна. А для поліпшення матеріального становища у Бога можна попросити, наприклад, нову хорошу роботу або успіх на старій. Можна робити це, дивлячись на палаючу четвергову свічку.

Народні прикмети на 13 квітня
Синє небо при безвітряній погоді, а також прозорі хмари - буде дощ

Сонячний день - прикмета до того, що літо теплим буде

У клена і берези сік виділяється - чекай потепління

Чим прозоріше хмари, тим тихіше погода, але можливий дощ

Перелітні птахи злітаються зграями - прикмета того, що весна буде з доброю погодою

Сонячний день 13 квітня - чекай потепління на тривалий термін

Прилетіли з теплих країв птахи довго не щебечуть - холоди ще триматимуться

Несмачний березовий сік - буде хороший урожай хліба

Вода 13 квітня тече і піниться - чекай дощу

Дим коромислом з труби - чекай потепління

Ранковий туман 13 квітня стелиться хмарами - буде дощ. Якщо ж туман падає на землю - жди сухої погоди

Затих вітер - ще будуть заморозки

Дощ уранці - літо теж мокрим буде.


Схожі матеріали:
👁 1183
Категорія: Актуально
Теги: прикмети, Чистий четверг, весна, народні прикмети, квітень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ