Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


14.12.2017

Чому 14 грудня - день, коли діти наполегливо вчаться, вчителі б'ються, а мами плачуть


Раніше саме в цей час всіх дітей віддавали на навчання


14 грудня пам'ять святого НаумаУ церкві 14 грудня вшановується пам'ять святого Наума, який жив у VII столітті на території Галілеї. Раніше його шанували як покровителя грамоти та наук.

Практично жодних відомостей не залишилося про життя цього святого. Відомо, що Наум свого часу написав книгу пророцтв, яка вийшла у світ приблизно в 663 році до нашої ери після падіння Фів.

Дія книги відбувається в Ніневії - місто-столиці могутнього ассірійського держави. Наум в цій книзі пророкує грішникам суворе, але справедливе покарання за вчинені ними діяння. Зовсім скоро Ніневія була повністю зруйнована.

У день святого пророка Наума віддавали дітей в науку, згодом початок навчання перенесли на 1 вересня. Узимку у селянських родин було небагато роботи, тому можна було приділити увагу освіті. В інший час навіть діти були зайняті якоюсь роботою в полях або городах.

Говорили: "Наум наставляє на ум". 14 грудня вважали початком навчання. Уранці сімейство зазвичай відправлялося в церкву. Там люди молилися святому Науму, були присутні на святковій службі, просили благословення на навчання. Потім вже вдома зустрічали викладача, який пригощався з господарського столу і починав займатися з учнем. При цьому сам юнак повинен був обов'язково тричі вклонитися, отримавши у відповідь три легких символічних удари батогом.

Мати при цьому обов'язково повинна була голосно заплакати, інакше будуть говорити, що вона безсердечна. Після цього мати садила дитину за стіл, а вчитель починав вести урок. Він розкривав абетку, і матері належало плакати і голосити ще сильніше. Коли закінчувався перший урок, проведений 14 грудня, то вчителям дарували коровай і рушник. Часто проводи та частування затягувалися до воріт будинку. Після цього учень уже сам вирушав до вчителя з абеткою, указкою і подарунком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Андрія: День, коли дівчата ворожать, знахарі проводять магічні ритуали, а вода шепоче

Народні прикмети на 14 грудня

Північний вітер дме - будуть сильні морози найближчим часом

Якщо людина народилася 14 грудня, то буде чудовим викладачем. В якості талісмана їй рекомендується носити халцедон

Зимові зірки 14 грудня на небі переливаються - прикмета, що варто чекати хуртовини

Глухо чується собачий гавкіт - чекай снігопаду.

Схожі матеріали:
👁 935
Категорія: Актуально
Теги: прикмети, народні прикмети, грудень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ