Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


16.02.2018

Чому 16 лютого краще не використовувати віник за призначенням і до чого тут горщик із кашею


У цей день будинок прикрашали віниками, у яких, згідно з народним повір'ям, живе домовик


Чому 16 лютого краще не використовувати віник за призначенням і до чого тут горщик із кашеюУ церкві 16 лютого згадують життя і діяння святого Симеона і святої Анни пророчиці. Анна була в єрусалимському храмі, коли до нього прийшли Марія і Йосип з маленьким Ісусом. Саме Анна впізнала Ісуса і розповіла всім про те, хто знаходиться в храмі.

Що стосується Симеона, то цей старець прожив 300 років, перш ніж отримав можливість зустрітися зі Спасителем. Згідно з Божим завітом, після цього він міг померти. Так і сталося: Симеон потримав Ісуса на руках, віддав дитини батькам і помер.

День 16 лютого не є пісним, їсти можна все. У старовину час присвячували лагодженню упряжок, візків, возів. Якщо не полагодити збрую в день 16 лютого - це призведе до неприємностей.

Існувала традиція прикрашати будинок віниками в цей день, згідно з народним повір'ям, саме в вінику живе домовик. Підлогу 16 лютого не підмітали, щоб не турбувати господаря. Також вірили, що якщо вимести домовика, то будинок залишиться без охорони і захисту. Намагалися задобрити домовика, залишаючи для нього 16 лютого горщик каші в кутку. Вважалося, що дух захопиться частуванням і не буде пустувати.

Згідно з народними повір'ями, домовик приходить у цей день і до стайні. Щоб нечиста сила не турбувала тварин, 16 лютого господар прив'язував до гриви кожного коня батіг, залишаючи їх на всю ніч. Вірили, що після цього домовик коней не чіпатиме.

Не можна в цей день брати гроші у борг і носити чорні речі - це прикмета, яка обіцяє неприємності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велике Стрічання: Що 15 лютого треба обов'язково запалити, освятити і відчути

Народні прикмети на 16 лютого

Багато снігу у цей день - літо буде дощовим

Горобці 16 лютого голосно цвірінькають - весна настане дуже скоро. Якщо ж на Симеона йде сніг - літо буде дощовим і холодним, до весни ще далеко

Якщо не полагодити збрую в день 16 лютого - це призведе до неприємностей

Відраховували сім ранкових морозів - після цього настане весна

Чим раніше в цей день починаєш поратися по господарству, тим швидше прийде весна.

Схожі матеріали:
👁 628
Категорія: Актуально
Теги: лютий, народні прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ