Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


09.02.2018

Чому 9 лютого не можна мити голову, отримувати подарунки, і саме час попросити розуму


У цей день вогонь у печі замінює сонце, яке в зимові дні рідко з'являється на небі


Чому 9 лютого не можна мити голову, отримувати подарунки, і саме час попросити розуму9 лютого вшановують пам'ять Іоанна Златоуста, який також відомий як архієпископ Константинопольський і є одним з найбільш шанованих святих. Він прославився добрими справами.

У старовину Іоанну Златоусту молилися про поповнення розуму, допомогу в духовному розвитку, пошук себе, про благополуччя в сімейних відносинах. Продовжують робити це і сьогодні. Також вважали, що Іоанн Златоуст - захисник людей, які перебувають у відчаї.

Щодо народних обрядів і традицій, поширених в день 9 лютого, то велика увага приділялася печі, яка вважалася символом домашнього затишку і центром домівки. Вважали, що вогонь у печі замінює сонце, яке в зимові дні рідко з'являється на небі. Аналізували погодні явища в цей день і намагалися за прикметами передбачити, якою буде погода в наступні дні і місяці.

9 лютого піч топили особливим чином. Для цього складали дрова так, щоб вони спалахнули разом. Вогонь, на думку предків, додавав щастя в домі, гарантував вдалий рік. У цей день обов'язково потрібно розпалити вогонь в печі або каміні - у сім'ї буде достаток, мир і спокій протягом усього року. У день 9 лютого поминали близьких і готували пироги з начинкою з грибів, м'яса, риби.

Не можна в цей день отримувати і дарувати подарунки - це до біди. Вважалося, що 9 лютого відбуваються найгірші наговори. Не можна мити голову на Златоуста - це погана прикмета.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таємничий день: Як восьмого лютого можна зустріти того, кого зовсім не чекаєш

Народні прикмети на 9 лютого

Сніг на полі лежить горбами - чекай доброго врожаю

Низьке небо 9 лютого - швидше за все, настануть холоди

Хмари швидко йдуть за напрямком вітру - прикмета того, що снігу не буде. Якщо ж вони, навпаки, рухаються проти вітру, то це призведе до снігопадів

У день 9 лютого не можна топити піч сирими дровами - це до нещастя в будинку

Вважалося, що Златоустів день, 9 лютого, відмінно підходить для лікування зубного болю. Для цього вимовляли змова: "Лазарева субота, Златоустів день, у кого болять зуби, щоб ті зуби скам'яніли і довіку не хворіли"

Навіть відлига 9 лютого не гарантує наближення весни - швидше за все, навпаки, будуть морози

Якщо скло в будинку запітніло - чекай холоднечі

Обпектися, спіткнутися і порізатися 9 лютого - погана прикмета.

Схожі матеріали:
👁 875
Категорія: Актуально
Теги: народні прикмети, лютий, прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ