Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


01.11.2017

Чому першого листопада, коли нечисть виходить погуляти, вечеря на столі має бути ситною


Раніше у цей день селяни зазвичай давали собі відпочити і багато не працювали


Чому першого листопада, коли нечисть виходить погуляти, вечеря на столі має бути ситною1 листопада - день святого Садока, Іванів день. День був відомий проводами осені і зустріччю зими. У церкві відзначається перенесення мощей преподобного Іоанна Рильського. Слов'яни завжди молилися йому 1 листопада.

Згідно з історичними відомостями, Іван Рильський проживав приблизно в IX столітті, і його батьки, благочестиві сільські жителі, дуже рано померли. Іоанну довелося заробляти на життя самостійно, і тривалий час він працював пастухом. Якось Іоанн загубив корову з телям, за що був сильно побитий своїм господарем.

Тоді Іоанн звернувся до Бога і в молитві просив його допомогти знайти пропажу. Сталося диво: Іоанн побачив корову з телям на іншому кінці річки, а потім самостійно переніс їх через водойму і повернув господареві. Останній, побачивши це, щедро нагородив юнака.

Значно пізніше Іоанн став послушником в один з місцевих монастирів, де став навчатися з богословських книг, а потім прийняв чернечий постриг і усамітнився в лісі, побудувавши хатину з хмизу. Одного разу на Іоанна напали в лісі розбійники, після чого він змушений був переселитися в печеру, де прожив близько 12 років. Слава про благочестивого Івана поширилася по всьому світу, і до нього стали приходити інші люди, які шукали зцілення та допомоги.

Правда, Іоанн вирішив через деякий час покинути людський світ і переселився в іншу печеру, де перебував сім років і весь цей час терпів спокуси з боку бісів. Однак і це місце перебування Іоанна також стало відомо. Навколо печери стали селитися численні паломники, що призвело до створення цілого монастиря. Спочатку всі ченці жили в хатинах, але потім спорудили келії і звели храм. Ігуменом цієї обителі, звичайно ж, призначили Іоанна. Перед смертю він призначив свого наступника, а сам пішов у печеру, де прожив останні 5 років.

Через 30 років після своєї кончини Іоанн з'явився ігумену і звелів перенести його мощі в Средец (нині це місто Софія). Коли відкрили могилу Іоанна, то виявили мощі нетлінними.

1 листопада селяни зазвичай давали собі відпочити і не навантажувалися ніякою роботою. Проводжали осінь і проводили різні обряди. Існувало повір'я, що в цей день домовик перебирає гриви коням і піднімає їх на диби. Прийнято було різати курей в цей день, тому на столі у селянина була смачна вечеря. Їли локшину на курячому бульйоні, спеціальні пироги.

У католицькій церкві відзначають день всіх святих - одне з найбільш таємничих і містичних свят. Кілька століть тому вважалося, що 1 листопада нечисть спускається на землю і починає лякати перехожих, відьми влаштовують шабаші. Люди хотіли відлякати злі сили, тому самі вбиралися страхітливими персонажами, влаштовували гучні забави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Основною причиною зміни роботи в Україні є низька зарплата

Народні прикмети на 1 листопада:

Морозний день 1 листопада видався - значить, 8 листопада буде відлига

Якщо людина народилася 1 листопада, то буде відрізнятися балакучістю, і талісманом є гранат

Не дати коню відпочити - до нещастя і бідності

Вночі випав сніг в невеликій кількості, але саме небо є зоряним - прикмета, що скоро вдарять сильні морози

Перелітні птахи 1 листопада високо летять - зима буде сніжною, і навпаки

Добре підмерзла земля перед снігопадом - чекай врожайного року

Холодно, йде сніг - весна буде похмурою і холодною

Сорока скаче біля будинку - за прикметами, чекай новин

Насипали корми сорокам - якщо птаха прилетіла і спокійно клювала корм, то це означає, що домовик турбувати господарів не буде.

Схожі матеріали:
👁 888
Категорія: Актуально
Теги: Листопад, прикмети, народні прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ