Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.06.2018

Чому третього червня, у день Олени, треба прислухатися до грому і цвіркунів


До цього часу селяни намагалися закінчити всі роботи, пов'язані з посівом хлібів


Чому третього червня, у день Олени, треба прислухатися до грому і цвіркунівУ церкві вшановується пам'ять святого Костянтина Великого, а також його матері цариці Олени. Крім того, шануються і діти Костянтина - чудотворці Федір і Михайло.

Щодо пам'яті святих Костянтина і Олени, 3 червня, то у народі цих святих пов'язували з сільським господарством та, особливо - з часом посіву льону, вівса, гречки. Казали: "хто посіє льон на Олену - будуть довгі льони" - посів льону в цей день обіцяв бути вдалим. "Ярицу, льон, гречку, ячмінь і пізню пшеницю - це Оленин день" - вважалося, що варто висаджувати у цей день гречку, ярицу і інші культури, оскільки це був сприятливий час для робіт у полі та на городі.

Сіяти хліб, навпаки, закінчували і починали висаджувати огірки. Посадку огірків прийнято було робити таємно, не посвячуючи в це своїх допитливих сусідів і навіть членів сім'ї, які не беруть участь у процесі. Робилося це в якості захисту від пристріту, і якщо в результаті огірки виростали жовтими і пожухлими, говорили, що їх хтось наврочив. Перший огірок прийнято було закопувати в землю, приносячи в жертву богам, щоб ті допомогли отримати багатий врожай.

Поступово у цей час відцвітали сади, але ще спостерігалося цвітіння горобини, шипшини, малини, маргариток, інших квітів. З'являлися до 3 червня і перші гриби: білі, підберезники. Починався посів гречки, можна було останній раз в цьому році сіяти просо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як першого червня весна "прощається", і чому цього дня треба пам'ятати про підступний холод

Народні прикмети на 3 червня

В цей час селяни намагалися закінчити всі роботи, пов'язані з посівом хлібів, починали сіяти коноплі та льон

Горобина рясно зацвіла до 3 червня - прикмета до того, що буде хороший урожай льону

На Олену, 3 червня, дощ іде, а потім починається гроза - восени також часто будуть опади із сильними вітрами

Увечері 3 червня цвіркуни скрекочуть без зупинки - прикмета того, що буде гарна погода

Гроза в день 3 червня - потрібно прислухатися до грому. Якщо він дзвінкий - буде сильний дощ. Тихий грім 3 червня піде дощ і скоро закінчиться.

Якщо на Олену град - 3 грудня сніг піде. Аналогічну погоду третього дня зими передвіщає дощ.

Схожі матеріали:
👁 933
Категорія: Актуально
Теги: прикмети, літо, народні прикмети, червень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ