Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


31.10.2014

Ціна палива на українських АЗС просяде ще на 50 копійок


Вартість пального в Україні продовжить опускатися


Ціна палива на українських АЗС просяде ще на 50 копійок

Вартість пального в Україні продовжить опускатися завдяки зниженню світових цін на нафту, запевнили експерти.

«Приблизно через місяць-півтора, коли прийдуть нові партії більш дешевого палива, бензин може подешевшати на 50 копійок за літр. Спрацює тільки цей фактор. Ніякі адміністративні заходи, якими загрожує прем’єр Яценюк, не допоможуть.

Ми це вже проходили при прем’єрі Тимошенко в 2005 році. Коли ціну бензину спробували встановити на рівні 2,3 грн. /л і в результаті паливо просто зникло з продажу», – сказав нам директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

В тему Українські заводи скоротили нафтопереробку на 42% у вересні
 Розцінки на «чорне золото» не перестають падати. 30 жовтня грудневі ф’ючерси на Brent на лондонській біржі ICE Futures подешевшали ще на $0,74 (на 0,85%) – до $86,38 за барель. А на нафту WTI на Нью-йоркській товарній біржі – на $0,94 (на 1,14%), до $81,26 за барель.

Реагують на такий рух і цінники на українських АЗС. За даними консалтингової групи «А-95», середня вартість бензину А-92 за останній тиждень скоротилася з 15,98 грн. за літр до 15,54, а А-95 – з 16,27 до 15,80 грн. Відкотилися і зазвичай стабільні розцінки на дизель: з 16,15 грн. до 15,74 грн. на літрі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Західне гуляння: Сьогодні у всьому світі святкують Хеловін або Відьомську ніч

Експерти допускають подальше зниження світових цін на нафту, хоча і не дуже значне. «По-перше, значну роль відіграє фактор паніки на ринку: адже ніякого перевиробництва насправді немає. По-друге, ціна, до якої наблизився WTI – $80 за барель – це кордон собівартості не тільки для важкодобуваних нафтових запасів, але навіть для офшорної видобутку (морські бурові установки).

Тому якщо вона протримається півроку, то обсяги видобутку неминуче зменшаться, поки розцінки знов не поповзуть вгору. А для Brent нижня межа – це $85. Нижче вартість може впасти тільки при масштабній економічній кризі, як це було в 2008 р. Але поки такого немає, грають роль інші економічні чинники: уповільнення економічного зростання Китаю і рецесія в ЄС, офіційно зафіксована з другого півріччя.

А також зміцнення долара до всіх видів сировинних товарів в результаті припинення програми кількісного пом’якшення в США – QE III (фактично Штати згорнули тотальну емісію долара – Авт.)», – зазначив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Експерти запевняють, що ціни на нафту стабілізуються, як тільки буде мінімізований політичний фактор. «Вони ніколи не були суто економічним поняттям. Це завжди інструмент геополітики та 20% у вартості «чорного золота» – це спекулятивна складова», – зазначив Валентин Землянський.

Україна продовжить вигравати від зниження світових нафтових цін тільки за однієї умови – стабільному курсі гривні. Тільки в цьому випадку (а також при наявності долара на міжбанку) наші нафтотрейдери зможуть і далі опускати розцінки на АЗС. І в цьому експерти бачать позитив, роблячи, правда, одну обмовку на промисловість.

«З одного боку нафта, яка дешевшає для України – це добре (більш дешеве паливо і всі похідні ціни). Але з іншого, сировинні товари (руда, метал та інші), як правило, дешевшають одночасно з нафтою. Отже, це знижує експортну виручку українських підприємств», – підсумував Дмитро Марунич.



Схожі матеріали:
👁 1132
Категорія: Актуально
Теги: україна, пальне, вартість




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ