Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.01.2021

Декілька способів як можна заробити гроші, збільшити свої доходи, на основній роботі і не тільки


Будь-який начальник хоче ідеального співробітника. Він чекає, що найманий працівник буде грати за правилами компанії. І такого співробітника заохочує.


Багато хто скептично ставиться до порад фінансистів, все одне і те ж: відкладайте гроші — і буде вам щастя. Але як відкладати, якщо зарплата мізерна і ледве-ледве вистачає на найнеобхідніше?! З кредитів би вибратися ... У цьому випуску постараємося дати універсальні поради, як збільшити свій дохід, як можна заробити гроші. Обіцяємо, якщо виконаєте хоча б половину списку, грошей у вас точно стане більше.

Просіть прибавку до зарплати

Більшість з нас наймані працівники. Наш дохід залежить від того, як високо оцінює наші навички та наш внесок у прибуток компанії роботодавець або безпосередній начальник. І тут скромність поганий помічник. Начальник ніколи просто так не запропонує підвищити зарплату. Навіщо, якщо людина і так працює за невеликі гроші, начебто не скаржиться і звільнятися не збирається? Так що про своє бажання краще заявити самостійно. Як то кажуть, закинути вудку.

Якщо щорічна індексація не прописана в договорі, начальники зазвичай не підвищують оклади самі. Навіть коли ця можливість є. Керівники вважають так: «Краще я почекаю, поки сам прийде. Зараз підніму — він потім знову попросить».

Як можна заробити гроші
 

До розмови краще підготуватися заздалегідь і прохання обґрунтувати, радить експерт. Є кілька психологічних прийомів, які дозволять підвищити шанси на успіх.

Наприклад, діяти в такому порядку:
  • розповісти, навіщо вам надбавка (життєві обставини — дружина в декреті, турбота про батьків, троє дітей і т. д.);

  • запропонувати взяти на себе додаткові обов'язки (користь для компанії — підвищення прибутку або розвантаження шефа);

  • нагадати про ваші досягнення в минулому (ваша особиста цінність — наприклад, зростання продажів у відділі або крутий проект, який ви реалізували).
Якщо ви корисний співробітник, начальник навряд чи відмовить. Встаньте на його місце: шукати та навчати нового працівника йому не хочеться. Та й для вас ризиків ніяких. За попит зарплату не знижують. Хоча в разі відмови неприємний осад у вас залишиться. Тоді подумайте, як ви можете стати більш цінним співробітником і отримати надбавку в майбутньому, а в крайньому разі — чи є у вас альтернатива нинішньому місцю роботи.

Коли краще просити про надбавку?

Для такої розмови потрібно знайти відповідний момент.

Ось кілька загальних рекомендацій:
  • не варто заїкатися про підвищення, якщо в компанії труднощі. Дочекайтеся більш сприятливих часів;

  • пік роботи в більшості компаній вранці. Тому клопотати про збільшення краще після обіду. Ситий начальник добрішими;

  • не говоріть з начальником про підвищення зарплати в неформальній обставині, наприклад на корпоративі.
Розмова повинна бути офіційною та діловою;
  • просіть про чергове підвищення не частіше ніж раз на рік. Але і не тягніть занадто довго, якщо бачите, що вам недоплачують.

Вчіться і налагоджувати зв'язки

На ринку праці конкуренція, як і в бізнесі. Кращі місця отримують ті, у кого більше потрібних навичок. Встаньте на місце роботодавця. За інших рівних він з більшою охотою найме того, хто знає і вміє більше, і того, хто робить роботу швидше і якісніше. Винятки є, але у більш компетентних співробітників зарплата зазвичай вище, і їх частіше просувають по кар'єрних сходах. А це прямий шлях до підвищення доходів.

Щоб підняти свій рівень компетенцій, експерти радять читати професійні книги, ходити на тренінги і курси. Просити надбавку до зарплати на рівному місці буде нахабно. А ось якщо у вас з'явилися нові знання, які принесуть додатковий прибуток роботодавцю, їх можна продати. При цьому вчитися краще конкретним навичкам. Якщо хочете піднятися на сходинку вище у своїй компанії, дізнайтеся, що саме потрібно знати на майбутній посаді. Отримуйте ці навички та не забудьте сказати про здорові амбіції роботодавцю.

При цьому можуть стати в пригоді та так звані м'які навички: іноземні мови, володіння комп'ютерними програмами та вміння працювати в команді. Це може підняти зарплату в півтора-два рази. Наприклад, будівельник, який робить ремонт у квартирі, отримує невелику зарплату, а якщо він освоїть програму для 3D-дизайну і навчиться правильно проводити переговори з клієнтами, то зможе в рази підвищити свої доходи. Його цінність на ринку збільшиться.

Будь-який начальник хоче ідеального співробітника. Він чекає, що найманий працівник буде грати за правилами компанії. І такого співробітника заохочує. Ідея в тому, щоб прийти в чужий монастир і дотримуватися його статут.

Компетенції важливі, але одних знань недостатньо. Бажано вибудовувати хороші відносини з колегами та керівництвом. Всі хочуть працювати з тими, з ким комфортно. Якщо людина не вміє вибудовувати взаємодію з іншими, його навряд чи зроблять управлінцем. А це найпряміший спосіб отримувати більше. До речі, про бажання піднятися на сходинку вище теж краще заявити. Коли потрібна вакансія з'явиться, є шанс, що керівник згадає про вас.

Пригрозив звільненням

Це двосічний спосіб. Таких шантажистів топ-менеджери не люблять. Але тільки тому, що часто йдуть у них на поводу. Потрібно розуміти, що це певний ризик, як піти ва-банк. Але в більшості випадків він спрацьовує. Особливо якщо той заявить, що хоче піти до конкурентів.

Користуватися таким способом краще в самому крайньому випадку. Коли ви використовували всі можливості для переговорів, але назустріч вам все одно не йдуть. Проте попередньо бажано вивчити ринок праці, сходити на кілька співбесід і навіть, можливо, отримати реальну пропозицію про роботу. Тоді ваша переговорна позиція буде стійкіше. Ви будете розуміти, скільки ви реально стоїте. Просто так загрожувати звільненням не дуже правильно. Блеф може не спрацювати. І доведеться йти в нікуди.

Відкрийте свій бізнес

Звучить як мрія. Піти з ненависного офісу або з заводу ... Але на практиці виявляється, що бути підприємцем ще складніше. Доводиться забути про вузькі трудові обов'язки і ставати людиною-оркестром.

Не всім таке підходить. Прибуток в мікро- і малому бізнесі безпосередньо залежить від власника. Зарплату більше ніхто платити не буде. Тому для більшості підійде менш ризикований шлях.

Якщо основна робота не займає у вас по 12 годин на день, то ви можете паралельно заробляти чимось іншим. Наприклад, хтось проводить тренінги у вільний час, хтось після роботи таксує, а хтось бере в вихідні додаткову роботу (у себе) вдома.

Як радять експерти, якщо це ваш перший підприємницький досвід, краще обійтися без великих матеріальних вкладень. На цьому етапі дуже великий ризик їх втратити. І є правила, які краще виконувати, поєднуючи найману працю і свій бізнес.

Чи не халтурте на основній роботі

Відкривати бізнес паралельно з найманою працею важко. По суті, ваш робочий день збільшується вдвічі. Спочатку ви вісім годин працюєте за основним фахом, а після (або до цього) займаєтеся бізнесом. По іншому ніяк. Але важливо не закидати справи на основній роботі. Нинішній роботодавець — гарантія вашої фінансової стабільності. Продовжуйте добре робити те, за що вам платять. Якщо бізнес-експеримент виявиться невдалим, робоче місце вам стане в нагоді.

Займіться тайм-менеджментом

Є гарна приказка: «Робота займає весь відведений на неї час». Один і той же проект ви можете виконати за кілька годин, а можете вбити на нього цілий тиждень. Все залежить від того, як ви розпоряджаєтеся своїм часом.

Є тисяча й один спосіб витратити день даремно і жодного, щоб повернути цей день назад. В ідеалі потрібно виділяти жорсткі тимчасові слоти для заняття бізнесом або інший підробітком. Як при заняттях спортом. Тоді справа буде поступово рухатися, а доходи рости.

Стати «таємним співробітником»

Бізнес-ідей багато. Ваше завдання — протестувати ті, які вам здаються перспективними. Найпростіший спосіб — попрацювати в тій галузі, де ви хочете отримувати додатковий заробіток. Наприклад, якщо хочете відкрити кафе, влаштуйтеся на вихідні попрацювати офіціантом. І додаткові гроші отримаєте, і хороший досвід придбаєте. Це допоможе вирішити, куди вам рухатися далі, і заощадить купу грошей, якщо ваша початкова гіпотеза не виправдається.

Спілкуйтеся з бізнесменами

Майже всі підприємці дуже комунікабельні люди. По-іншому в бізнесі не можна. На першому етапі, коли немає найманих працівників, потрібно самостійно спілкуватися з постачальниками та клієнтами, а також з колегами та конкурентами. Щоб справа пішла швидше, почніть спілкуватися з такими ж підприємцями. Для цього є форуми, групи за інтересами в соцмережах. Звичайно, всіх секретів вам не відкриють, але якісь знання у вас з'являться. Можливо, це позбавить від деяких фатальних помилок в самому початку роботи.

Скоротіть витрати та інвестуйте надлишки

Насправді в бюджеті кожної сім'ї можна знайти можливості для розумної економії. Головне — підійти до цього питання системно. Треба скрупульозно порахувати, на що йдуть кошти, а потім проаналізувати, яким чином можна ці витрати скоротити без втрат для якості життя.

Так, є вічна суперечка двох таборів фінансистів: що краще — економити або більше заробляти? Одні кажуть: спочатку потрібно навчитися економити. Якщо такої звички немає, то будь-які доходи будуть витрачатися дочиста. Наприклад, заробляєш мільйон на місяць і стільки ж витрачаєш. У підсумку реальний капітал у людини не росте.

Інші, навпаки, вважають, що економія згубна. Мовляв, вона ув'язнює людини. І замість амбітних цілей щодо підкорення світу він задовольняється малим. Тут філософія від зворотного. Потрібно навчитися заробляти якомога більше, а вже потім думати, що робити з цією купою грошей. Хто правий? Напевно, і ті та інші.

Універсальна порада — відкладати хоча б 10 - 20% від своїх доходів на майбутнє. Ці гроші знадобляться для великих покупок, інвестицій і забезпеченої старості. Якщо зарплата стане вище, то й економія в абсолютних цифрах теж збільшиться. Плюс виросте впевненість в собі.

Проблема більшості громадян в тому, що у них взагалі немає накопичень. Вони тримаються за погане робоче місце, боячись втратити навіть крихітного заробітку. Будь-яка розмова з начальником йде не на рівних. Бос тисне, відчуваючи силу, а працівник поступається, бо знає: звільнять - завтра не буде чого їсти. В таких умовах складно домогтися збільшення.

Проблему впевненості вирішує резервний фонд. Коли у вас буде грошовий запас міцності хоча б на півроку, на переговори з начальником ви підете іншою людиною. І шанс домовитися буде вище. Крім того, заначка — це додатковий дохід. Якщо зарплату автоматично не підвищують на рівень інфляції, то ставка за депозитом у банку її в останні роки навіть перевищує.

Продавай непотрібне, купуй дешевше

Дуже багато речей можна використовувати кілька разів. Наприклад, немає сенсу купувати нові дитячі речі в магазині. Все одно через рік вони будуть малі та доведеться купувати нові. Набагато простіше купити за третину вартості на порталах безкоштовних оголошень і потім перепродати майже за ті ж гроші.

Вторинний ринок речей внаслідок впровадження цифрових технологій зараз дуже швидко зростає — на 30 - 40% щороку.

Не вірте в казки про «високі доходи, нічого не роблячи»

Пропозиції заробити великі гроші сиплються на нас звідусіль. Чомусь навколо з'явилося дуже багато людей, які готові нас озолотити. Прямо-таки епідемія щедрості. То форекс-ділери розповідають, як просто торгувати валютою, то ще якісь розумні люди пропонують вкласти в новітні розробки та отримувати, нічого не роблячи, 50 - 100% річних. То нібито розіграш в мережі проходить і ви, о диво, стали переможцем. Потрібно тільки заплатити мінімальну комісію за переказ коштів — і гроші ваші!

Але підсумок один — в цих випадках інвестори, на жаль, втрачають гроші. Повно історій, як форекс-компанії зникали з грошима клієнтів або маніпулювали котируваннями, щоб «узаконити» програш клієнта. Довести правоту в таких випадках дуже складно. Або фінансові піраміди (їх ще називають хайп-проектами). Шахраї працюють швидко. Відкрили сайт, розкрутили в соцмережах, зібрали гроші та швидко закрилися. На все про все — два-три місяці. Пішла навіть традиція платити першим учасникам. Навіщо, якщо всі спілкування через інтернет? Клієнта можна довго годувати сніданками: мовляв, система зависла, банк рахунок заблокував або «потерпи до завтра — точно куш зірвеш».

Тому висновок простий. По-перше, не вірте в казки. Якщо вас просять вкласти в дивний проект з «гарантованої» прибутковістю вище 20% річних, задайте собі просте запитання: чому організатори просто не візьмуть кредит у банку, а витрачають гроші на рекламу, щоб залучити ваші гроші? По-друге, вкладайте заощадження тільки в перевірені організації, що мають ліцензію. У цьому випадку ризики прагнуть до нуля, а ви зможете захистити свої інтереси, якщо раптом щось станеться.

Схожі матеріали:
👁 492
Категорія: Прес-реліз
Теги: заробити гроші, заробіток, начальник, Як можна заробити гроші, гроші




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ