Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.06.2017

Для чого 21 червня треба прикладати сковорідку до землі, і чому працювати - не дуже вдала ідея


Зазвичай 21 червня було досить багато гроз і дощів - цей день за традицією вважали невдалим для польових робіт


Для чого 21 червня треба прикладати сковорідку до землі, і чому працювати - не дуже вдала ідеяУ церкві 21 червня відзначають день перенесення мощей Федора Стратилата. Відомо, що Федір був дуже красивий, а також мав багато інших обдарувань.

Добре знав основи християнського вчення і намагався його проповідувати повсюдно. Під час гонінь, організованих на християн, Федір Стратилат був заарештований і піддався жорстоким тортурам, в результаті яких його було вбито.

У давнину саме в цей день намагалися копати колодязі. Був спеціальний спосіб, як шукати найбільш вдале місце для колодязя. Так, 21 червня брали сковороду і прикладали її до землі на деякий час. Потім дивилися, де сковорода найбільше намокла - там і волога ближче до грунту була.

Вважалося, що найправильніше залишати сковороду на землі звечора, а потім піднімати її на світанку. Могли використовувати кілька сковорідок, щоб швидше визначити місце для колодязя. Якщо сковорода лише злегка спітніла, значить, води тут мало, а якщо вона залишилася сухою - тут можна навіть не намагатися вирити колодязь.

Якщо на поверхні сковороди виступили краплі, то можна споруджувати колодязь на цьому місці, а якщо сковорода 21 червня облита дощем, то в будь-якому випадку сама задумка вирити колодязь буде невдалою.

Часто місце для колодязя визначали за ранковим туманом: де він на зорі лягає, там і потрібно рити.

У цей день нерідко траплялися грози. Це не є доброю прикметою: грім і блискавка на Федора віщували погане прибирання сіна. А дуже голосний гуркіт грому свідчив про те, що негода триватиме довго.

Зазвичай 21 червня було досить багато гроз і дощів - цей день за традицією вважали невдалим для польових робіт. Взагалі ж, саме з Федора Стратилата починався довгий період літніх гроз.

Починає до 21 червня цвісти жасмин. Також в гніздах виводяться перші птахи, а потім вони ж по другому разу виводять пташенят. З Федора починається період линьки у тварин, які живуть у лісі.

Говорили, що ніч з 20 на 21 червня є найдовшою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки можна випити водію за кермом

Народні прикмети на 21 червня

Ранкова гроза - погана прикмета. Хоча б тому, що сіно не встигали прибрати, і воно намокає, псується

У червні спостерігається посуха, а конкретно на Федора, 21 червня, ще й роса велика - чекай доброго врожаю

Грозовий день - поганий сінокіс

Роса 21 червня - прикмета того, що буде хороший урожай конопель та льону.

Схожі матеріали:
👁 1281
Категорія: Прес-реліз
Теги: прикмети, народні прикмети, червень, літо




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ