Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.06.2018

До пасток аферистів на Полтавщині цього року потрапили вже більше 980 громадян!


Як не стати наступним!


До пасток аферистів на Полтавщині цього року потрапили вже більше 980 громадян!За статданими Головного управління поліції області, серед жертв шахраїв найбільше користувачів Інтернет-магазинів, абонентів мобільного зв’язку та власників платіжних карт.

Пропонуємо вашій увазі добірку найбільш поширених видів шахрайств, а також рекомендації від експертів – як їх уникнути.

Якщо Ви вже про таке чули, не завадить відновити цю інформацію в пам’яті, якщо ні – знання, які Ви отримаєте, можуть стати вашою «зброєю у війні» з шахраями.

Шахрайська схема «ВАШ СИН У ПОЛІЦІЇ»

Шахраї телефонують жертві посеред ночі, або рано вранці і повідомляють, що поліція затримала родича, приміром, з наркотиками. Пропонують за його звільнення перерахувати гроші на банківську карту або передати кур’єром.

Поради, які слід взяти на озброєння:
 
• Правоохоронці телефонують, щоб поінформувати або викликати до відділу поліції
• Якщо вимагають гроші або інші послуги, необхідно негайно обірвати розмову.
• Знайдіть 5 хвилин, щоб перевірити отриману інформацію (зателефонуйте близькій людині, загляніть до її кімнати чи зв’яжіться з друзями)
• Обов’язково запам’ятайте номер шахрая та негайно телефонуйте до поліції.

Шахрайська схема «З ВАШОЇ КАРТКИ НАМАГАЮТЬСЯ ЗНЯТИ КОШТИ»

Шахраї телефонують жертві або надсилають СМС. Їх мета – вивідати реквізити платіжних карт та інші персональні дані клієнтів банків.

Що варто запам’ятати, аби не стати наступним у списку обдурених власників платіжних карт!
 
• Є тільки один номер Контакт-центру банку – він вказаний на зворотному боці пластикової карти.
• В СМС від банку Вам ніколи не запропонують перейти на сайт або зателефонувати на інший номер телефону. Тим більше вночі, коли фінансові установи не працюють!
• Ніколи і нікому, за жодних обставин не розголошуйте дані вашої платіжної карти. Працівники банку ніколи не запитують PIN-код, термін дії карти, CVV2 або CVC2 код.

Шахрайська схема «ПРОДАЖ В ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИНІ»

Зловмисник створює аналог вже існуючої сторінки з товаром, від себе додає тільки номер телефону і банківської карти. Усі Інтернет-афери, пов’язані з продажем товару, об’єднує одна умова – 100-відсоткова оплата або передоплата на відповідний картрахунок.

Ошуканих продавців у статистиці Інтернет-шахрайств значно менше, порівняно з покупцями. Однак такі приклади є, тому слід взяти до уваги ПОРАДИ ЕКСПЕРТІВ і тим, хто купує і тим, хто продає товар.
 
• Розраховуйтесь зі службою доставки по факту отримання товару
• Не переказуйте кошти на гаманці електронних платіжних систем (Електронний гаманець – це рулетка! Ідентифікувати особу продавця (покупця) практично неможливо)
• Якщо вам пропонують перерахувати кошти на картрахунок – вимагайте від продавця (або покупця) копію паспорта, а від Інтернет-магазинів – реєстраційні документи.

Так Ви зможете перевірити, чи співпадають банківські реквізити з даними продавця (або покупця). Шахраї зазвичай використовують банківські картки сторонніх осіб, тому звертайте увагу на розбіжності між анкетними даними продавця та власника картрахунку.

ГОЛОВНЕ ПРАВИЛО для всіх –  дотримуватися елементарних правил безпеки, не поспішати в діях і виявляти обачливість. Нехай поінформованість буде вашою надійною «зброєю».  
 
 
Відділ комунікації поліції Полтавщини


Схожі матеріали:
👁 889
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: Шахрайська схема, шахраї




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ