Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.07.2017

Доступ до безоплатної первинної правової допомоги


Відділ «Гребінківське бюро правової допомоги» Лубенського місцевого центру


Про новий порядок стягнення аліментів Стаття 59 Конституції України гарантує кожному  право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

На виконання цього положення Конституції України, міжнародно-правових зобов'язань, які взяла на себе Україна при ратифікації Європейської  конвенції прав людини, і рекомендацій Ради Європи, 2 червня 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про безоплатну правову допомогу», який набув чинності 9 липня 2011 року. Метою цього Закону є, зокрема, визначення змісту права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії, що стосуються безоплатної правової допомоги тощо.

Таким чином право на безоплатну правову допомогу – це гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу.

Безоплатна правова допомога – це правова допомога, що
гарантується державою та повністю або частково надається за
рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та
інших джерел.

Безоплатна правова допомога в Україні поділяється на:
безоплатну первинну правову допомогу - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб;

безоплатну вторинну правову допомогу - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

 Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:
 надання правової інформації;
 надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
 складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
 надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. 

Суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги в Україні є:
 органи виконавчої влади;
 органи місцевого самоврядування;
 фізичні та юридичні особи приватного права;
 спеціалізовані установи.

Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України. Такими особами є:
 громадяни України;
 іноземці;
 особи без громадянства;
 біженці.
 
Звернення про надання одного з видів правових послуг, що включає в себе безоплатна первинна правова допомога, надсилаються або подаються безпосередньо до центральних та місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції:

 особами, які досягли повноліття;
 законними представниками дітей;
 опікунами чи піклувальниками осіб, визнаних судом недієздатними, або дієздатність яких обмежена судом.

Строки надання безоплатної первинної правової допомоги:

 органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування у разі письмового звернення осіб про надання будь-якого з видів правових послуг, що віднесені до їх повноважень, зобов’язані надати такі послуги протягом 30 календарних днів з дня надходження звернення;
 якщо у зверненні особи містяться лише прохання про надання відповідно правової інформації, така правова допомога надається не пізніше п’ятнадцятиденного терміну з дня отримання звернення.

Якщо питання, порушені у зверненні, не належать до компетенції органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування, до якого надійшло звернення особи, такий органу протягом п’яти календарних днів повинен надіслати це звернення до відповідного органу та повідомити про це особу, яка подала звернення.

Якщо під час розгляду звернення про надання безоплатної первинної правової допомоги встановлено, що особа потребує надання безоплатної вторинної правової допомоги, орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, який розглядає звернення, зобов'язаний роз'яснити особі або її законному представникові порядок подання звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Звернення, що не стосуються надання первинної правової допомоги, розглядаються в порядку, встановленому законодавством про звернення громадян.

Беручи до уваги вищевикладене, звертаємо Вашу увагу, що для отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги Ви можете звернуться до Гребінківського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: пров. Спортивний, 11, м. Гребінка, Полтавська область.
 
Головний спеціаліст відділу
«Гребінківське бюро правової допомоги»
      Зоя Скляр


Схожі матеріали:
👁 1695
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: БПД, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ