Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.01.2020

Електронні цигарки, вейп, тютюнові нагрівачі IQOS, GLO – безпечно чи популярно?


Якщо ви надумали замiнити звичайнi цигарки на електроннi, то обирайте якiснi та сертефiкованi девайси


Кілька років тому на ринку з’явилася альтернатива традиційному тютюнопалінню – електронні цигарки та електронні системи нагрівання тютюну.

Це дуже популярний гаджет серед молодi. Рiзновиди цих девайсiв подiляються на два типи – це нiкотиновi та безнiкотиновi, якi все ж мiстять в собi нiкотин, але в зменшенiй кiлькостi. Останнім часом електронні цигарки із засобу для боротьби з нікотиновою залежністю перетворюються на нове модне захоплення.


Електронні цигарки, вейп, тютюнові нагрівачі IQOS, GLO
 

Окрім електронних цигарок та вейпів нині існують ще і електронно - нагрівальні тютюнові прилади. Виробники наголошують – вони майже безпечні. Та чи справді настільки безпечні, як обіцяє реклама виробників? Система нагрівання тютюну в IQOS зовні нагадує сигарету. Прилад має пластикову основу, до якої вставляють тютю­новий стік. Всередині є прилади розжарювання, які нагрівають цей стік до 300°С, тоді як звичайна цигарка тліє за температури близько 600 °C.

«Наразi немає достатньої кількості відомостей, які б свідчили про рівень шкоди, яку електронні цигарки завдають організму людини. Але фахівці прекрасно розуміють, що шкода все таки є. Також немає переконливих доказів, що електронні девайси допомагають курцям кидати курити. Замiнити цигарки – так, але щоб повнiстю вiдмовитися від куріння – шанс невеликий,» – пояснює головний лікар Лубенського наркологічного диспансера Антон Смагін.

В Америцi є статистика на таке захворювання, як «попкорнівські легені» стосовно курців вейпів, оскiльки до їхнiх легенів потрапляють штучні олії. Подібні симптоми мають працівники підприємств, де виробляють попкорн, бо вони дихають розжареною олією. Масові захворювання серед вейперів почали фiксувати саме у США.

Відомо, що всі, хто курили електронні цигарки мали серйозні ураження легенів, ускладнене дихання, кашель, порушення роботи кишкового тракту. Тож медики припускають, що причина полягає саме в електронних цигарках і рідинах до них. Частина пацієнтів «парили», тобто вдихали рідини не лише з нікотином, а й із екстрактом тетрагідроканабінолу.

Крім того, є підозри, що шкідливі компоненти містяться в ароматизованих рідинах, якi використовують вейпiнги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 початку року в Полтавській області близько 400 чоловік притягнули до відповідальності за паління в громадському місці

В українському законодавстві відсутнє визначення електронних цигарок. Тому їх продаж ніяк не контролюється, немає жодного закону, який би унормовував виробництво. Робота у форматі “без податків і регулювання” має свої плюси і мінуси. З одного боку – це вигідно, адже дозволяє продавати продукт, який нічим і ніким не контролюється. З іншого боку – правила гри відсутні i за наслідки нiхто не вiдповiдатеме.
Зi слiв Антона Олеговича, якщо ви i надумали замiнити звичайнi цигарки на електроннi, то обирайте якiснi та сертефiкованi девайси. А якщо не палите, то порада i не розпочинати вейпити, оскiльки – це перш за все викликає залежнiсть. Будь-яке вживання тютюну – це шкідливе. Не куріть і жодним іншим чином не вживайте тютюн та його замінники.
Джерело: Лубенщина


Схожі матеріали:
👁 966
Категорія: Актуально
Теги: тютюнові нагрівачі IQOS, glo, вейп, електроннi цигарки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ