Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


27.01.2017

Героїзм і трагедія нашої історії


Кров Героїв Крут, як вічний вогонь української волі, нагадує нам усім про обов'язок захищати нашу рідну землю


Героїзм і трагедія нашої історіїЗгідно Указу Президента України 2017 рік оголошено роком української революції 1917-1921рр.

Саме в ці роки відбувались історичні події, які мали великий вплив на розвиток державотворчих процесів в Україні.

В березні 1917 р у Києві зібралися делегати від різних українських громадських організацій і партій. На зборах була створена Українська Центральна рада. 9січня 1918 р Українська Центральна Рада Універсалом проголосила УНР незалежною і самостійною державою.

В січневі морозні дні 1918 року з півночі на українську землю наступали російські війська під командуванням есера Муравйова.

До Києва надходили тривожні вісті про зайняті російськими військами українські міста і села, про розстріляних українських селян і представників української інтелігенції. Все це боляче сприймало патріотично налаштоване студентство. Ця молодь знала, що саме їй доведеться кинути все їй дороге, що людина може мати у житті, і йти назустріч ворогові боронити незалежність Української держави.

29 січня 1918р.біля станції Крути відбувся бій, який став символом для української молоді всіх поколінь. Він тривав 5 годин між 6 тисячним підрозділом російської гвардії та загоном київських студентів, курсантів і козаків "вільного козацтва", що загалом налічувало близько 400 вояків.

Віра в Україну дала сили недобитим і пораненим не просити милостині, а геройськи у муках і стражданнях умирати. У бою під Крутами оборонці української державності придушили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Російське військо втратило боєздатність на чотири дні. Поновити наступ на Київ війську Муравйова довелося не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по підмоклій дорозі.

Ця затримка дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував Українську державність. На похороні в Києві, біля Аскольдової могили, голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі Героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному подвигу вірш "Пам'яті тридцяти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ринку нерухомості активізувались аферисти

Крутянці виконали місію перед Батьківщиною. Вони знали, що для поневоленого століттями народу потрібна їхня смерть, щоб сколихнути совість, душу і серце політичних проповідників, які мали раз і назавжди усвідомлювати, хто несе волю, а хто -поневолення.

Кров Героїв Крут, як вічний вогонь української волі, нагадує нам усім про обов'язок захищати нашу рідну землю, всіма силами примножувати її могутність.

Підписуйтесь на наші оновлення у Facebook, "ВКонтакте" та Twitter: всі найважливіші події Гребінківщини, і не тільки, в одному місці.
 
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 860
Категорія: Прес-реліз
Теги: історичні події, Герої Крут, Герої




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ