Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


05.06.2014

Як малозабезпеченим сім’ям отримати допомогу


Які сім’ї вважаються малозебезпеченими і на яку допомогу держави вони можуть розраховувати?


Як малозабезпеченим сім’ям отримати допомогу

До громадських приймалень народного депутата України Тараса Кутового постійно звертаються жителі Полтавщини зі скаргами на відмову соціальних служб у виплаті допомоги малозабезпеченим сім’ям. Консультації з цього питання надає помічник депутата, юрист Сергій Найда.

– Які сім’ї вважаються малозебезпеченими і на яку допомогу держави вони можуть розраховувати?

– Допомога призначається і виплачується в грошовій формі малозабезпеченим сім’ям, які постійно проживають на території України, мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї.

Прожитковий мінімум для сім’ї – визначена для кожної сім’ї залежно від її складу сума прожиткових мінімумів, розрахованих та затверджених відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення. Прожитковий мінімум у 2014 році такий: діти віком до 6 років – 1032 грн., діти віком від 6 до 18 років – 1286 грн., працездатні особи – 1218 грн., особи, які втратили працездатність – 949 грн.

Малозабезпечена сім’я – це сім’я, яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний сукупний доход, нижчий за прожитковий мінімум для сім’ї. Право сім’ї на цю допомогу залежить не лише від доходів, але і від її майнового стану, зайнятості працездатних членів сім’ї та інших факторів.

Така допомога призначається відповідно до закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та Постанови Кабінету міністрів України від 24 лютого 2003 р. N 250 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям».

– Кого включають до складу сім’ї при визначенні права на допомогу?

– До складу сім’ї включаються:

– чоловік, дружина;

– рідні, усиновлені та підопічні діти цих осіб віком до вісімнадцяти років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I – IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних сімей;

– неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II груп або інвалідами I групи і проживають разом з батьками;

– непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів;

– особа, яка проживає разом з одиноким інвалідом I групи і здійснює догляд за ним;

– жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

При цьому до складу сім’ї включаються незалежно від місця проживання (перебування) або реєстрації діти, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I – IV рівнів акредитації до досягнення двадцяти трьох років і не мають власних сімей.

Водночас до складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.

– Куди звертатися для оформлення такої допомоги?

– Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будьте обережні, крадії "заходять" через вікна!

У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення соціальної допомоги приймають виконавчі органи сільських і селищних рад та здійснюють їх передачу відповідним органам праці та соціального захисту населення. Ці ж виконавчі органи можуть визначати уповноважену особу для прийняття документів.

– Чи можуть допомогу виплачувати не за місцем реєстрації?

– Допомога також може бути призначена і виплачена за місцем фактичного проживання уповноваженого представника сім’ї за умови подання довідок про склад сім’ї і про неотримання такої допомоги в органах праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

У разі, коли повнолітні члени сім’ї, яка звернулася по призначенням соціальної допомоги, фактично проживають разом, але зареєстровані за різними адресами, уповноважений представник сім’ї додає до заяви довідки про склад сім’ї та про неотримання такої допомоги в органах праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

У цьому випадку рішення про призначення соціальної допомоги приймається органами праці та соціального захисту населення на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, яке проводиться соціальними інспекторами цих органів, із складенням акта за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

– Які документи необхідно мати для отримання допомоги?

– Для отримання допомоги потрібно подати заяву, де надається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно. До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються:

– документ, що посвідчує особу;

– довідка про склад сім’ї;

– декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);

– довідка про наявність та розмір земельної частки (паю).

У декларацію не включаються державна соціальна допомога, призначена відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; нарахована субсидія за спожиті житлово-комунальні послуги; сплачені членами сім’ї аліменти.

– Упродовж якого часу виплачується допомога?

– Допомога малозабезпеченим сім’ям призначається на півроку і через шість місяців сім’я знову повинна підтвердити своє право на виплати. Для призначення соціальної допомоги на наступний строк уповноважений представник сім’ї подає заяву і декларацію про доходи та майно. Довідка про склад сім’ї поновлюється лише у разі змін у складі сім’ї або у разі, коли між поданням заяви на призначення соціальної допомоги на наступний строк та припиненням виплати раніше призначеної соціальної допомоги минуло більше календарного місяця.

– Чи існують випадки, коли допомога не призначається?

– Це найболючіше питання, адже часто сім’ям відмовляють у наданні допомоги, навіть не пояснюючи, чому, і нерідко свідомо дурять. Адже насправді родина має всі правові підстави для отримання такої допомоги. Наприклад, людина подає відповідні документи, а їй говорять: «Вам не передбачено допомоги, бо у вас є земельна ділянка». Але ж цю частку треба спершу обміряти, довести, що вона не приносить доходів, а вже потім вирішувати – передбачена допомога чи ні». І таких тонкощів багато.

За законодавством, у наданні державної соціальної допомоги може бути відмовлено, а виплата призначеної допомоги може бути припинена, коли:

– працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не навчаються у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах з денною формою навчання протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням соціальної допомоги;

– під час обстеження матеріально-побутових умов сім’ї з’ясовано, що малозабезпечена сім’я має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно;

– особи, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, протягом 12 місяців перед зверненням за наданням соціальної допомоги купили земельну ділянку, квартиру (будинок), автомобіль чи інший транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку тощо, на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї;

– у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї (крім сімей, що складаються лише з дітей та осіб, які досягли 65-річного віку або є інвалідами І та II групи, та сімей, в яких є діти-інваліди) є земельна ділянка площею понад 0,6 гектара, крім випадків, коли така земельна ділянка з незалежних від сім’ї причин не приносить дохід. Рішення про призначення державної соціальної допомоги у таких випадках приймається органами соціального захисту населення на підставі обов’язкового обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, яка звернулася по призначення такої допомоги;

– у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 квадратного метра на сім’ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму).

– За яких умов припиняється виплата допомоги?

Виплата раніше призначеної соціальної допомоги припиняється, якщо сім’єю приховано або навмисно подано недостовірні дані про її доходи та майновий стан, що вплинули на встановлення права на соціальну допомогу і визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, – з місяця, в якому виявлено порушення.

Також виплата припиняється у разі переїзду сім’ї в іншу місцевість та настання обставин, що унеможливлюють виплату соціальної допомоги (зокрема, смерть одинокої особи), – з місяця, що настає за місяцем, в якому відбулися зміни. Уповноважений представник сім’ї також може припинити виплату допомоги, подавши відповідну заяву.

– Який розмір допомоги малозабезпеченим сім’ям?

– Розмір допомоги – це різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї (встановлюється щорічно законом про державний бюджет) та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75% від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї. Розмір соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму. Для кожної дитини (крім дитини-інваліда), яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10%.

На 20% рівень допомоги збільшується:

– для кожної дитини-інваліда, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї;

– для кожної дитини, яка утримується матір’ю (батьком, усиновителем), що не перебуває у шлюбі;

– для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є інвалідами I або II групи.

Для громадян, які отримали статус особи, що проживає і працює (навчається) на території населеного пункту, якому надано статус гірського, рівень забезпечення прожиткового мінімуму теж збільшується на 20%.

У 2014 році розмір допомоги малозабезпеченим сім’ям збільшується на кожну дитину віком від 3 до 13 років на 250 гривень, а на кожну дитину віком від 13 до 18 років – на 500 гривень.

Тож, якщо вам із якихось причин відмовили у наданні допомоги, не слід опускати руки. Читайте законодавство, консультуйтесь у юристів, вимагайте пояснень соціальних служб, домагайтеся правди.

Спілкувався Ярослав ТКАЧЕНКО Події та коментарі



Схожі матеріали:
👁 2327
Категорія: Актуально
Теги: прожитковий мінімум, Сім’я, Законодавство




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ