Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.05.2015

Як нейтралізувати нітрати у ранніх овочах?


Медики відзначають: проблема не в тому, що в овочах взагалі є нітрати - проблема в їх кількості


Як нейтралізувати нітрати у ранніх овочах?Весна. На базарних прилавках - свіжа зелень та тепличні овочі. Але не секрет, що в них є нітрати. Чи можна якось нейтралізувати дію цих небезпечних для організму речовин? Можна. Не кидаючись на перші овочі.

Медики відзначають: проблема не в тому, що в овочах взагалі є нітрати - проблема в їх кількості. Невеликі, допустимі норми, шкоди здоров'ю не заподіють. Але нітрати дуже часто присутні у перших свіжих овочах, особливо тепличних. Тай навіть вирощені в однакових умовах, не всі культури однаково накопичують в собі нітрати.

У лабораторних умовах доведено, що найбільше їх вміст у салаті, буряках, укропі, шпинаті, редисці та зеленій цибулі. На другому місці за кількістю накопичення нітратів - кольорова і білокачанна капуста, кабачки, гарбуз, ріпа, редька, хрін, морква та огірки. І зовсім небагато нітратів накопичується у брюссельській капусті, горосі, квасолі, солодкому перці, картоплі, помідорах і ріпчастій цибулі.

-Коли продукт вперше з‘являється на ринку, не треба робити ажіотажу та одразу ж його купувати тільки через те, що це перша молода картопля чи огірки. Саме у перших овочах та фруктах - найбільша невпевненість. Варто перечекати хоча б 10 днів і тоді лише купувати, нагадуючи, Кожна людина має особливості організму і по-різному сприймає нітрати навіть у незначній кількості. Особливо це стосується дітей та літніх людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поради гребінчанам, як зменшити вміст нітратів у ранніх овочах

Саме тому навіть перевірені овочі можуть бути небезпечними. Слід звертати увагу на молоду капусту, картоплю. Перед вживанням будь-які ранні овочі треба двічі з невеликим інтервалом замочувати в холодній воді на 15 хв. Водні процедури на 25% знижують концентрацію нітратів.

Також медики роблять акцент на термічній обробці: тушковані або варені овочі набагато безпечніше свіжих. А ось ранні огірки і редиску обов'язково треба очищати від шкірки. У ранній капусті не варто їсти качан і верхні листки. А листя петрушки й укропу містять удвічі менше нітратів, ніж стебла, які краще не вживати.

Схожі матеріали:
👁 914
Категорія: Прес-реліз
Теги: нітрати




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ