Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.02.2019

Як одна година на тиждень може змінити два життя


Хто може стати наставником?


Ми нечасто замислюємося про долю дітей з інтернатів: зазвичай вони не мають авторитетних наставників, яким можна довіритися й попросити поради. Саме тому в Україні створили інститут наставництва. То хто такий наставник і як ним стати?

Що таке наставництво?

Це добровільна, безкоштовна підтримка та підготовка до самостійного життя дитини, що позбавлена батьківського піклування або живе в закладі для дітей-сиріт.


Як одна година на тиждень може змінити два життя
 

Чи це законно?

Тепер така форма допомоги – офіційна. 8 вересня 2016 року Верховна Рада внесла зміни до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». У законі, зокрема, окреслюють поняття «наставник» і «наставництво», визначають основні напрямки підготовки дітей до самостійного життя. 4 липня 2017 року  Постановою Кабінету Міністрів № 465 «Деякі питання здійснення наставництва над дитиною»  затверджено положення та типовий договір про наставництво.

Утім, практика наставництва діє в Україні з 2009 року, відколи було запущено проект «Одна надія». Проект співпрацює з київськими службами, наразі лише в столиці створено понад 200 успішних пар «Наставник – Вихованець». У всій Україні наставництвом охопили більше 1 350 дітей.

Хто такий наставник?

Друг-авторитет, готовий проводити час з дитиною, спілкуватися, давати поради. Наставник повинен протягом року зустрічатися зі своїм підопічним щотижня щонайменше на одну годину, але зазвичай їхнє спілкування продовжується роками.

Він не зобов’язаний утримувати дитину, робити їй подарунки чи забирати додому. Наставник – це передусім підтримка. Найважливіше в наставництві – це постійність. Не може бути такого, що набридло, чи поганий настрій і я не піду. Бо дитина чекає, а її інтереси – понад усе. Вона отримала серйозну травму, яку витримає не кожен дорослий, і завдання наставника – допомогти їй це пережити.

Які результати дає наставництво?

За даними організації «Старші браття і сестри США», молодь, що має наставника, на 46% менш схильна почати вживати наркотики та на 27% – алкоголь.

Разом із наставником дитина має опору, відчуває себе потрібною, адже саме їй приділяють увагу. Крім того, вона отримує безцінний практичний досвід: наприклад, вчиться купувати продукти.
Ще один важливий момент – дитина повинна розуміти, що наставник не може її усиновити. Безперечно, менші діти мають певні сподівання: малюки в дитбудинках проходять етапи, коли називають виховательку «мамою». Найкраща позиція наставника – говорити дитині правду: він не може усиновити, але хоче допомогти.

Хто може стати наставником?

Повнолітня дієздатна особа. Вища освіта необов’язкова, тому наставником може бути й студент. Важливо розуміти відповідальність, щиро хотіти спілкуватися з підопічним, поважати його, бути відкритим.
За детальнішою інформацією звертайтесь до Гребінківського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, контактний телефон 0505398618.

Директор Гребінківського РЦСССДМ  В.Даценко 


Схожі матеріали:
👁 699
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: наставництво, добровільно, безкоштовна підтримка, Хто такий наставник




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ