Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.03.2021

Як отримати реабілітаційні послуги для дитини з інвалідністю?


Реабілітація дітей з інвалідністю один з пріоритетних напрямків в роботі органів соціального захисту населення.


Реабілітація дітей з інвалідністю один з пріоритетних напрямків в роботі органів соціального захисту населення.

Державою гарантується відшкодування вартості реабілітаційних заходів, отриманих дитиною з інвалідністю в реабілітаційній установі. На 2021 рік у державному бюджеті для Полтавської області передбачено 5,2 млн. грн. на реабілітацію дітей з інвалідністю в реабілітаційних центрах України. За кошти, передбачені бюджетною програмою, планується направити на реабілітацію 288 дітей з інвалідністю.


реабілітаційні послуги для дитини з інвалідністю
 

Департаментом соціального захисту населення скоординовано роботу управлінь соціального захисту населення області щодо інформування кожної родини, де виховуються діти з інвалідністю, про право дитини отримати послуги реабілітації у реабілітаційних центрах України. На сьогодні забезпечено проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи, визначена кількість дітей на отримання реабілітаційних послуг, розпочата робота з укладання договорів та направлення на реабілітацію дітей.

Гранична вартість реабілітаційних заходів, що відшкодовуються за рахунок коштів державного бюджету, для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I та II ступеня становить 16 тис. гривень, III ступеня –  25 тис. гривень.

 Для дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, гранична вартість реабілітаційних заходів збільшується на 50 % для кожного ступеня обмеження.

Сума може бути використана як за один курс реабілітації, так і за декілька, виходячи з індивідуальних потреб дитини. В залежності від потреби надання послуг може проводитися як у стаціонарі реабілітаційної установи, так і амбулаторно.

Слід заначити, що до вартості реабілітаційних послуг, може бути врахована вартість надання реабілітаційною установою послуг проживання та харчування дитини та одного з батьків чи її законного представника, якій супроводжує дитину на реабілітацію, однак вона не повинна перевищувати 40 відсотків граничної вартості.

Реабілітаційна установа, в якій буде проходити реабілітація, обирається батьками, відповідно до медичних показань дитини. Перелік реабілітаційних центрів налічує 106 установ за різними нозологіями захворювань, у тому числі з ураженням центральної і периферичної нервової системи (зокрема дітям з дитячим церебральним паралічем), опорно-рухового апарату, внутрішніх органів.

З переліком реабілітаційних установ можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Фонду соціального захисту, місцевих і регіональних органів соціального захисту населення.

Для взяття на облік, щодо забезпечення дитини з інвалідністю реабілітаційними заходами один із батьків дитини чи її законний представник подає заяву з необхідним пакетом документів безпосередньо в територіальній громаді:
 
- до відділу соціального захисту відповідної територіальної громади або визначених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради;

- уповноважених осіб старостинських округів;

- посадових осіб центру надання адміністративних послуг (у разі їх створення).

  В територіальних громадах, до складу яких увійшли міста обласного значення (м.Полтава, м.Кременчук, м.Лубни, м.Миргород, м.Горішні Плавні), заяви з необхідним пакетом документів для отримання реабілітаційних послуг приймаються управліннями соціального захисту населення відповідних міських, районних у містах рад.

До заяви додаються наступні документи:
 
✔️ паспорт громадянина України дитини, одного з її батьків (законного представника) та/або свідоцтва про народження, та/або іншого документа, що посвідчує особу дитини;

✔️ індивідуальну програму реабілітації, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;

✔️ виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма №027/о);

✔️ реєстраційні номери платника податків  дитини, одного з її батьків (законного представника).

Днем звернення одного з батьків дитини чи її законного представника для постановки на облік вважається дата подання заяви з документами.

Для отримання більш детальної інформації рекомендуємо звернутися до Департаменту соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації за телефоном  (0532) 68-12-76 .

Департаменту соціального захисту населення
Полтавської облдержадміністрації.


Схожі матеріали:
👁 717
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: дитина, послуги для дитини з інвалідністю, інвалідність, реабілітаційні послуги




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ