Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


01.04.2018

Як першого квітня дізнатися, хто поганий, а дівчатам зробити так, щоб їх ніхто не обманював


Вважалося, що в цей день від зимової сплячки прокидається домовик і починає бешкетувати


Як першого квітня дізнатися, хто поганий, а дівчатам зробити так, щоб їх ніхто не обманювавУ народі 1 квітня називали днем Дар'ї Брудної. Дарину прозвали брудною з тієї причини, що активно танув сніг і розмивав дороги, двори, поля весняними водами.

Вода скупчувалася біля ополонок і берегів річок. Слов'яни досить грубо, але точно висловлювалися з цього приводу 1 квітня: "Дарина все обгидила". Від талого снігу вода в річках і озерах стає жовтою, брудною. У народі вважали що цей бруд чіпляється лише на тих, хто обтяжений нечистими помислами. Тому визначити погану людину в цей час легко - досить поглянути на її одяг.

День 1 квітня в народі відомий тим, що знахарі використовували весняну воду для лікування захворювань і зняття пристріту. Саме в квітні природа по-справжньому оживала: починала цвісти верба, мати-й-мачуха. На Дарину зазвичай передбачали погоду на жовтень.

У цей день вибілювали полотна, щоб вони протягом року не бруднилися. Розстеляли тканину на сніг, який ще міг десь лежати, так, щоб її висвітлювали промені сонця - це допомагало зробити її чистішою і м'якше.

Говорили, що 1 квітня прокидається домовик. Для того щоб задобрити духа і підняти йому настрій, люди готували всілякі частування - молоко, кашу, вино. Крім того, намагалися 1 квітня не лаятися, а, навпаки, жартували і гралися. У цьому є і корені сучасного свята 1 квітня - Дня сміху, оскільки про домовика сьогодні не згадують, а ось жартувати продовжують з року в рік. Дівчата намагалися пожартувати над великою кількістю народу, вважалося, що тоді їм наречені брехати не будуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній березневий день: Знайдіть і вбийте комара, а хліб і сіль - сховайте подалі

Народні прикмети на 1 квітня

Теплий і ясний день - сухе і вітряне літо

Дощ на Дарину - ознака того, що влітку посухи не буде

Залежаний сніг - гниле літо, урожай буде поганим

Талі води дзюрчать 1 квітня - буде хороший укіс трави

Верба зацвіла 1 квітня - вулики пора відкривати

Рання весна - водопілля чекай

Вночі зірок не видно - погода найближчим часом буде теплою

Яка погода на 1 квітня - таким буде і жовтень.

Схожі матеріали:
👁 835
Категорія: Актуально
Теги: весна, народні прикмети, квітень, прикмети




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ