Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.07.2020

Як правильно вибрати кавуни найстигліші і найсолодші


Солодкий кавун містить глюкозу і сахарозу, які не тільки легко засвоюються, але й корисні для здоров’я


Коли з’являються перші ранні кавуни на прилавках магазинів, завжди виникає питання: чи можна їх купувати,чи не буде шкоди від їх вживання? Варто розуміти, що кожен плід дозріває у певний час. І кавуни не виключення. Він відноситься до баштанних культур, це теплолюбний вид. Навіть у жарких країнах вони дозрівають не раніше другої половини літа, а в нашому кліматі в ще пізніший час. Тому, хороший кавун можна купити не раніше середини серпня. У ранніх кавунах, якщо він і виявиться солодким, нітратна начинка буде щедрою.


Як правильно вибрати кавуни найстигліші і найсолодші
 

Норма концентрації нітратів у кавунах – до 60 мг/кг, а у динях – до 90 мг/кг сирої маси.

І якщо  у вас немає власної мобільної лабораторії для перевірки , маємо кілька порад , як не отруїтися.
  • Не купуйте баштані з товстими білими прожилками – це вказує на величезну кількість канцерогенів;
  • Не купуйте ягоди при дорозі – кілька годин на пилюці роблять чисті продукти багатими на свинець, через це вони стають непридатними для вживання;
  • Не купуйте кавуни і дині на стихійних ринках – швидше за все, вони або не мають експертного висновку лабораторії , або це партії , недопущені у магазин через високий вміст нітратів;
  • На купуйте м’які або ягоди з вм’ятинами – у них уже почався процес бродіння;
  • Не купуйте розрізані навпіл кавуни або дині, накриті плівкою – під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, унаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
  • Не купуйте баштанні з сухим хвостиком – це означає, що ягода зірвана давно. Найкраще брати кавун чи диню з зеленуватим хвостиком.
  • Перед покупкою поплескайте по ягоді: спільний плід матиме дзвінкий звук;
  • Розрізані ягоди слід зберігати не більше доби, навіть, якщо вони знаходяться у холодильнику.
  • Не доїдайте кавуни чи дині до шкіри – залиште 3 см м’якоті, бо у ній найбільше нітратів;
  • Перед вживанням треба обов’язково помити під проточною водою.

А для того, щоб не гадати, чи хороша ягода, чи ні – купуйте пузанів лише у дозволених місцях. І найголовніше – не забудьте запитати про документи на товар! У документі має бути вказана інформація: у якій країні вирощений плід, час складання урожаю, вміст нітратів та інші характеристики.


Як правильно вибрати кавуни найстигліші і найсолодші
 

 Чим корисні кавуни: кавун на 90% складається з води, цим пояснюється його сечогінна дія, а це надзвичайно корисно при набряках серцево-судинного і ниркового походження. Крім того кавуновий сік добре прочищає печінку, допомагаючи виводити токсини різного походження. На процес кровотворення благотворно впливає фолієва кислота, адже кавун один з чемпіонів по її змісту.

Солодкий кавун містить глюкозу і сахарозу, які не тільки легко засвоюються, але й корисні для здоров’я. Клітковина, її в кавуні також чимало, покращує перистальтику кишечника, а тому регулярне вживання кавунової м’якоті показано тим, хто страждає такою проблемою як запори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ознаки хорошого кавуна: як вибрати стиглий і смачний кавун

Варто звернути на кавун увагу тим, хто страждає нефритами і пієлонефритами – природні луги, що містяться в кавуні, запобігають утворенню каменів у нирках. Можна порадувати і гіпертоніків – 150 г кавунової м’якоті містять добову дозу магнію, необхідного людям з такою проблемою. Ну, і, інші приємні бонуси у вигляді заліза, вітамінів С, В1, В2, С, РР також корисні й необхідні людям різного віку.

Отож, вибирайте смачні кавуни і споживайте безпечно!

Схожі матеріали:
👁 521
Категорія: Актуально
Теги: кавун, Чим корисні кавуни




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ