Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.01.2017

Як вберегтися на свята від кишкових розладів


Умови для потрапляння хвороботворних мікроорганізмів в готову їжу


Як вберегтися на свята від кишкових розладівЗгідно даних Міністерства охорони здоров'я, з початку 2016 року в Україні зареєстровано 140 спалахів гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 2666 осіб, у тому числі 1222 дітей.

Особливе занепокоєння викликає той факт, що в основному спалахи виникли у закладах громадського харчування, у побуті, у дитячих дошкільних закладах, закладах освіти, закладах оздоровлення та відпочинку та на об'єктах водопостачання, а також, що рівень постраждалих дітей у 2016 році у порівнянні з аналогічним періодом 2015 р. збільшився у 2 рази.

Основними факторами передачі були готові страви, питна вода, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби.

У переважній більшості серед причин, які сприяли виникненню спалахів, були грубі порушення санітарного законодавства.

Отруєння харчовими продуктами виникають при наявності 2 складових:

1. Умови    для потрапляння хвороботворних мікроорганізмів в готову їжу;

Хвороботворні мікроорганізми, які спричинюють такого роду отруєння, потрапляють в готову їжу з основному 2 шляхами:

- з сировини; м'ясо, яйця, птиця, сире молоко, овочі, фрукти майже завжди забруднені хвороботворними мікроорганізмами - ось чому важливо, щоб в процесі зберігання сировини і готової їжі, при готуванні страв посуд, інвентар для сирих продуктів повинні бути окремі, .після використання повинні ретельно митися та споліскуватись окропом, а при готуванні страв забезпечувати належну термічну обробку.

М'ясо з морозильної камери холодильника легко може забруднити готові блюда на нижніх поличках холодильника . Тому зберігати сировину і готові блюда в одному холодильнику під час сімейних заходів не бажано.

- хворий на кишкові інфекції персонал кухні, або недостатньо проліковані , так звані носії збудників. Наявність симптомів розладу кишковика в недалекому минулому у кухаря чи іншого кухонного працівника, може закінчитися масовими отруєннями ваших гостей. З невимитими руками кухар легко перенесе збудника в готові страви чи з сировини, чи з свого кишковика. Ретельне миття рук після туалету, або ж після роботи з сировиною для кухаря обов'язкове.

2. Сприятливі умови для розмноження мікроорганізмів в готових блюдах.

Зберігання готових блюд без холоду більше 2 годин призводить до масового розмноження патогенних мікроорганізмів.

Молокопродукти, особливо сметана, манники, налисники, майонез, різні креми, компоти, студні - це добре поживне середовище для мікроорганізмів, частіше в стравах, в склад яких входять ці продукти ,і в стравах, які не проходять належної термічної обробки перед вживанням, активно розвивається мікрофлора.

Отже дотримання технології зберігання сировини, приготування їжі, вживання свіжо-приготовлених страв, або після належної повторної термічної обробки, набагато зменшить ризик неприємностей епідемічного характеру.

Схожі матеріали:
👁 869
Категорія: Прес-реліз
Теги: кишкові розлади, Свята, їжа, Новий рік




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ