Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.11.2013

Якщо кохана половинка наставила вам роги


Що таке зрада і що таке вірність? Хто частіше в шлюбі стрибає в гречку?


Якщо кохана половинка наставила вам роги

Що таке зрада і що таке вірність? Хто частіше в шлюбі стрибає в гречку? Як розпізнати потенційних зрадників та в яких сім’ях вони ростуть? Чи передається генетично полігамність? Чи можна вважати зрадою флірт у соціальних інтернет-мережах?

Як уберегти родинне гніздо від появи «третього», коментує доктор психологічних наук, завідуюча кафедрою психології Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, сімейний психотерапевт Кіра Сєдих

– Що таке зрада, однозначної відповіді психологи дати не можуть. Адже кожна окрема ситуація унікальна так само, як історія стосунків у кожній сім’ї, – говорить Кіра Сєдих. – Тому не можна сказати, чи це завжди катастрофа. Рецепта одного на всіх також немає.

Крім того, все залежить і від того, хто до чого готовий: хтось може жити спокійно, знаючи, що у її чи його половинки є постійні зв’язки з іншою людиною, а хтось ладен накласти на себе руки, дізнавшись про тимчасове захоплення чи просто флірт своєї пари. Одне скажу точно: зрада – не травма ноги, руки, це не каліцтво, з яким доведеться жити до кінця своїх днів.

Людям, які опинились у такій ситуації, як наша дописувачка Ольга, я завжди раджу найперше: ніколи не можна вирішувати щось поспішно, перебуваючи в гніві чи відчаї, адже під впливом емоцій люди найчастіше роблять найбільші помилки в житті. Спробуйте розкласти ваші з чоловіком стосунки по поличках та розберіться, чи є у вашому шлюбі щось таке, за що справді варто боротися. Якщо ви разом, уже стільки часу, значить ці стосунки на чомусь трималися, отже, було щось хороше у вашому житті. Однак завжди варто більше думати не про те, що було колись, а про те, що ви маєте зараз. Чи є сенс у ваших стосунках і чи варто триматися за минуле, кожна родина має вирішувати сама.

Чому до чоловічої зради ставляться більш лояльно?


– Кіро Валеріївно, як показує практика, хто частіше зраджує у шлюбі – чоловіки чи жінки?


– Тут теж стверджувати щось я не візьмуся. Але існує дослідження, результати якого показали, що серед людей є ті, які схильні до моногамії, та такі, які схильні до полігамії. То якраз серед останніх більший відсоток займають саме чоловіки. Не буду стверджувати, що це саме так, адже люди – істоти соціально-культурно-біологічні. Від’єднувати тільки біологічне від впливу соціально-культурного середовища, в якому людина зростає та виховується, просто неможливо. І, звісно, схильність до полігамії аж ніяк не може бути виправданням подружній зраді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині чоловік убив дружину і заявив, що вона таємниче зникла


– А як так склалося, що в суспільстві до чоловічої зради ставляться більш лояльно?

– З одного боку це стереотип, що прийшов до нас із минулого. Однією з причин його появи стало те, що завжди кожна жінка знає, що вона мати своєї дитини, в той час коли у батька можуть бути сумніви. А в минулому питання кровного нащадка стояло дуже гостро. Передавати спадок (майно, титул чи навіть важелі правління) не прямому нащадкові ніхто не хотів. Тому закони писані й неписані були набагато жорстокішими до жінки в цьому питанні.

– Чоловіки, на відміну від жінок, дуже рідко залишають свою родину заради кохання на стороні, навіть якщо йдеться про дуже сильні почуття. Чим це пояснюється?


– Це справді так. Узагалі шлюб, як кажуть, – це перемога жінки над чоловіком. Для жінок почуття дуже часто йдуть попереду в ієрархії сенсу життя. Тоді як у чоловіків усім пріоритетам є свої місця. І як показують мої особисті спостереження, у чоловіків на перших щаблях зазвичай стоять самореалізація, робота, позиція й місце в суспільстві та родина в розумінні власної фортеці. Почуття для сильної статі – це частіше за все, додаток до успішності, та й то не завжди. До своєї дружини чоловік відчуває повагу (яку може навіть не демонструвати і певним чином навіть не усвідомлювати) як до матері своїх дітей. Це дуже часто відіграє ключову роль. Плюс страх ризику нових стосунків, невідомість. Адже де гарантія, що новий шлюб буде вдалішим. Тому розпилюватися, витрачати енергію на «будівництво» нових сімейних пут чоловіки відважуються рідко.

– Чи можна перерахувати причини, що штовхають людей на зраду?

– Причинами можуть бути життєві ситуації, у яких опинилася родина, наприклад, тривала розлука. І тут уже ніхто не може гарантувати, як поведеться людина в такій ситуації. Адже поведінка людини в екстремальних ситуаціях може кардинально відрізнятися від поведінки у звичайних умовах.

Крім того, дуже часто чоловіки йдуть на зраду не зовсім обдумано й свідомо, керуючись тимчасовим емоційним станом. У більшості жінок, які зраджують, – це найчастіше гонитва за почуттями. Більше того, майже у всіх випадках подружньої зради ходіння «наліво» – це пошук того, чого не вистачає у своїй родині: увага, любов, підтримка, яскравість інтимних стосунків – щось таке, що згасло у їхньому власному подружньому світі. Зрада так само може бути і втечею від того, що набридло, що втомило, що забирає сили і не дарує комфорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Полтавской области упавшие деревья придавили двоих рабочих


Чи існує ген розпусти?

– Чи передається зрадництво генетично?


– Будь-який ген проявляється в певному середовищі. Так само, як люди схильні до повноти генетично не завжди повні в житті й навпаки. Але й наявність такого гену ніколи не може бути виправданням для людини, що от моя мати чи мій батько стрибали у гречку, тому я нічого з цим зробити не можу й так само буду гуляти. Відповідальність за наші вчинки завжди лежить на кожному з нас. Однак саме стосунки в родині між батьком та матір’ю можуть бути ключовими у формуванні майбутньої моделі поведінки їхньої дитини. Там, де хтось із подружжя зраджує, дитина відчуває це на якомусь позасвідомому рівні, це доведено наукою. Хоча пояснення такому явищу науковці поки не дали.

– Чи існують потенційні зрадники та як їх розпізнати?


– Безумовно, такі люди є. Як правило, вони не вважають зраду чимось осудним, і допускають таку можливість ще до її появи. А розпізнати таку людину можна, проаналізувавши її минуле. Якщо в людини хоча б раз у житті були паралельні стосунки, то вірогідність, що вона зрадить у сімейному житті, збільшується. Якщо, наприклад, у дівчини чи хлопця в юнацькому віці були дві-три симпатії паралельно, серед яких важко було зупинитися на комусь одному (і тут навіть не йдеться про інтимні стосунки), не факт, що в дорослому житті в такої людини не буде стосунків на стороні. Це певна модель поведінки, яка може переноситися на доросле життя. Але знову ж таки це все дуже індивідуально. Також потенційними зрадниками можуть бути люди, які надзвичайно сильно потребують до себе уваги інших.

Віртуальна зрада

– Ми живемо у ХХІ столітті, сьогодні безліч різноманітних можливостей знайомств, спілкування. Чи можна флірт у соціальних мережах вважати зрадою
?

– Інтернет-стосунки – це віртуальність. Так само можна звинувачувати людину за її мрії, фантазії тощо. Варто взагалі говорити про те, чи є людина нашою власністю? Більше того, зради частіше трапляються в тих родинах, де з чийогось боку є жорсткий контроль. Ми всі маємо розуміти і поважати власний простір нашої половинки. Якщо живемо саме за такими принципами – взаємоповага, підтримка, розуміння, – то тоді й питання про зраду стає зовсім іншим. А якщо ви вже дізналися про факт зради, насамперед варто задуматися, що шукали ваш чоловік чи дружина, чого не вистачало їм дома? Аби вогнище ваших стосунків горіло яскраво, хмиз мають підкидати обоє.

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1221
Категорія: Актуально
Теги: кохана, Віртуальна зрада, зрада, Роги




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ