Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.02.2015

Якщо вдень 13 лютого з’явиться іній, то снігу в ніч на 14-е не буде, а якщо сніг все ж випадав, готувались до відлиги


Іменинниками 13 лютого є: Віктор, Микита, Богдан, Іван, Афанасія


Якщо вдень 13 лютого з’явиться іній, то снігу в ніч на 14-е не буде, а якщо сніг все ж випадав, готувались до відлигиЗа церковним календарем 13 лютого вшановують безсрібників мучеників Кіра, Іоанна і з ними мучениць Афанасію, Феодотою, Феоктисту і Євдоксію, святителя Микиту – затворника Печерського, мучеників Вікторина, Віктора, Никифора, Клавдія, Діодора, Серапіона і Папія, мученицю Трифену Кизицьку.

У народі святий Микита вшановується як охоронець від пожеж, блискавок і засухи. Наші пращури помітили: якщо вдень 13 лютого з’явиться іній, то снігу в ніч на 14-е не буде, а якщо сніг все ж випадав, готувались до відлиги. Якщо у цей день посилювався вітер, вважалось, що він буде ставати все сильнішим, поки не перетвориться на буран.

Іменинниками 13 лютого є:
Віктор, Микита, Богдан, Іван, Афанасія

13 лютого народились:

1884 — Наталія Полонська-Василенко, українська вчена-історик. Авторка близько 200 наукових праць. Підсумком наукової діяльності історика стала двотомна «Історія України».
«Сучасний стан археології дає право твердити, що український народ — автохтон своєї землі, який жив на своїй території, починаючи з неоліту.» (Наталія Полонська-Василенко)

1909 — Віктор Іванов, український кінорежисер, сценарист, письменник. Поставив фільми: «Шельменко-денщик», «Сто тисяч», «За двома зайцями», «Ключі від неба», «Співає Микола кондратюк».

1933 — Лев Перфілов, український актор («Зелений фургон», «Місце зустрічі змінити не можна», «Пригоди Електроніка»)

13 лютого в історії України:

1940 — Михайло Булгаков закінчив роман «Майстер і Маргарита»;
1942 — розпочався примусовий вивіз українського населення нз окупованих територій на працю до Німеччини.

13 лютого в історії:

1873 р. — народився відомий оперний співак Федір Шаляпін. Чи знаєте ви, що у свій час він досить часто навідувався у Київ до своїх друзів. Якось Шаляпін, сам виходець з народу, вирішив дати концерт для робітничого люду Києва.

Навколо очікуваної вистави вирували пристрасті, а коли стало відомо, що половину квитків роздадуть безкоштовно, біля приміщення колишнього цирку (він стояв на теперішній вулиці Городецького на місці кінотеатру «Україна») зібралася величезна юрба, яка повністю заполонила вулицю.

Цирк теж був заповнений вщент, а вистава не починалася. Хтось висловив припущення, що співака заарештували. Зчинився ґвалт, свист, прокльони на адресу жандармів. А у цей час співак і його акомпаніатор намагалися продертися крізь натовп на вулиці. Ніщо не допомагало.

Допомогли пожежники, які знайшли довжелезну драбину, по ній Шаляпін з своїм акомпаніатором піднявся на дах сусіднього будинку, а потім, як справжній супермен, перемайнув на дах цирку і протиснувшись через маленьке віконечко, нарешті потрапив до приміщення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавщину відвідав міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус

Незважаючи на ці незручності, Шаляпін був вражений таким виявом шаленої любові до нього. Він співав так, що цей концерт 1906 року згадували у нашій столиці ще багато років.

1903 р. – народився Жорж Сіменон, французький письменник, метр детективного жанру. Прославився завдяки серії детективів про поліцейського комісара Мегре.

1917 р. — в Англії уряд дозволив жінкам бути водіями таксі.

1959 р. — у продаж надійшли перші ляльки Барбі (США, штат Вісконсін). Її «мамою» є Рут Хендлер, стенографістка компанії «Mattel». Повне ім’я Барбі — Барбара Міллісент Робертс.

1981 р. — в «Нью-Йорк таймс» опубліковане найдовше речення — з однієї тисячі двохсот вісімдесяти шести слів.

1984 р. — після смерті Юрія Андропова, котрий помер 9 лютого, генеральним секретарем Комуністичної партії СРСР був обраний 72-річний Костянтин Устинович Черненко. Невдовзі він став і головою президії Верховної Ради СРСР. У період його 13-місячного правління відбувся відвертий відхід від реформ, започаткованих Андроповим, і повернення зовнішньої та внутрішньої політики Радянського Союзу до часів брежнєвського «застою».



Схожі матеріали:
👁 846
Категорія: Прес-реліз
Теги: 13 лютого, іменинники, лютий




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ