Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.10.2013

Казначейство заганяє місцеві бюджети в боргову яму


Затримки виплат у різних сферах нині відбуваються по всій Україні


Казначейство заганяє місцеві бюджети в боргову яму

Затримки виплат у різних сферах нині відбуваються по всій Україні. Обласні казначейства вже кілька місяців активно блокують рахунки органів місцевого самоврядування

Складається парадоксальна ситуація: гроші в міськрад є, але розпоряджатися ними, розраховуватися з підрядниками та забезпечувати належне фінансування захищених статей вони не можуть.

Проблема із блокуванням Державним Казна­чейством коштів місцевих бюджетів виникає в Україні не вперше. Але поступово вона стає все масштабнішою. Причини затримок називають дві: відсутність коштів у Держбюджеті (проблеми з виконанням дохідної частини) та необхідність погашення зовнішніх і внутрішніх державних боргових зобов’язань. Але головна причина того, чому Кабмін заліз у кишеню до місцевих бюджетів, – це потреба підтримувати анонсований Президентом курс на підвищення соціальних стандартів при тому, що економіка фактично не зростає, відзначають аналітики.

У зв’язку з браком коштів на зарплату вчителів та лікарів відправляють у відпустки за власний рахунок, закладам позашкільної освіти відключають опалення, підприємства не виплачують заробітної плати, нічим розраховуватись за продукти харчування в дитячих садках та школах, часто немає грошей навіть на медикаменти та бензин для «швидкої допомоги».

Через затримку заробітних плат українці змушені страйкувати. Днями в Мукачевому та Ужгороді перед держказначейством люди вимагали розблокувати рахунки місцевих бюджетів. В Алчевську 230 тролейбусників вимагали виплати заробітної плати, яку їм заборгували ще з травня. Транспортникам Києва держава теж завинила – 20 млн грн. Погрожують страйком і комунальники Львова. Місто заборгувало людям 50 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянка на "Хюндаї" збила в Полтавській області велосипедиста

На 15 шахтах Донеччини зарплати не виплачують впродовж п’яти місяців. Мітингують матері, яким затримують виплати допомоги на дітей.

У Калуші на Івано-Франківщині міський голова разом із заступниками та працівниками апарату виконавчого комітету міськради пішли в неоплачувані відпустки. Директор Сумського міського центру зайнятості Микола Кухтик заявив, що казначейство позбавило державної допомоги чотири тисячі безробітних. Донецьку Держказначейство заборгувало понад
 70 млн грн. Через це місто може взагалі залишитися без вуличного освітлення.

Прем’єр-міністр Микола Азаров визнав наявність блокувань Державним казначейством коштів і пояснив їх складною економічною ситуацією.

А на своєму офіційному сайті Державне казначейство України звітує про те, що «забезпечує своєчасне перерахування коштів Фондів соціального страхування. Зважаючи на необхідність опрацювання значної кількості первинних та розрахункових документів, які надаються розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, з метою уникнення соціальної напруги, органи Казначейства України забезпечують виконання насамперед захищених статей видатків бюджету, а саме: виплату заробітної плати, стипендій, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, продуктів харчування, медикаментів тощо, перелік яких визначений частиною 2 статті 55 Бюджетного кодексу України. Станом на 15.10.2013 неоплачені платіжні доручення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на виплату допомоги при народженні дитини та державної допомоги по догляду за дітьми в органах Казначейства України відсутні».

Більшість посадовців коментувати цю ситуацію відмовляється, очільники місцевих казначейств малюють оптимістичні картини, а міські та селищні голови просто кричать від розпачу, адже вони виявилися найбільшими заручниками цього фінансового колапсу. Основні державні казначеї фактично тримають місцеві бюджети в фінансовому рабстві, заганяючи їх у боргову яму.

Тему досліджували:
Ярослав ТКАЧЕНКО,
Олег ДОЛЕНКО, Валентина ІЩЕНКО
"Події та коментарі"

Коментарі:

Ольга Рябченко, начальник управління казначейства в Лохвицькому районі:

 – У нас затримка соціальних виплат була на чотири-п’ять робочих днів плюс день на здійснення перерахунку банками. Зарахування на рахунки такої кількості людей банківські працівники фізично не можуть здійснити миттєво. Плюс, наприклад, через «ПриватБанк» проплата йде спочатку в Дніпропетровськ, а звідти – у регіони.

Гроші надійшли нам, і ми перерахували їх банкам 16 жовтня. Масово обурювалися лише ті батьки, які за рахунок дитячих грошей задовольняють свої бажання. Вони й після години затримки кричать «караул». Днями тут сиділи. Видно, який це контингент, дехто й язиком не поверне. Коли чули, що гроші вже перераховані, поверталися від банкомату через п’ять хвилин і обурювалися, що немає на картці. А платіж проходить мінімум за дві години. Нині кожен має розуміти, яка у нас економічна ситуація, не йти на шкоду державі, розуміти її. Не піднімати бунту, чим допомагати державі виконувати свої функції.

Віталій Сидоренко, міський голова Червонозаводського на Лохвиччині:

 – Такого жаху, як тепер, ще не було. Спеціальний фонд міського бюджету уже цілий рік практично порожній. Його просто заморозили. Загалом ми вже винні понад один мільйон гривень, хоча всі платіжні доручення ми виписуємо вчасно. А нам не надходять гроші ні за виконаний ремонт доріг в місті, ні на харчування в дитсадках. 50% за харчування платять батьки, а 50 – міськрада.

До того ж у нас уперше за всю історію припинив свою діяльність цукровий завод. Тому в місті значно збільшилася кількість людей, які потрапляють у категорію малозабезпечених. Нині вони масово беруть довідки й автоматично переходять у категорію пільговиків, яка взагалі звільняються від такої сплати за харчування.

Це додаткові, непередбачувані витрати. А ті батьківські кошти ми направляємо на оплату продуктів харчування в торгових точках. Тому підприємцю, який нам постачає продукти, ми вже винні понад 50 тисяч гривень. З нами вже відмовляються працювати в борг. Вибори відбулись, Євро-2012, а за ними й гроші пішли. Ще й стараються підробити все так, наче все в межах закону – змушують нас переписувати давно прострочені платіжні відомості, нібито вони щойно виписані, тоді комар носа не підточить.

Анатолій Бойко, голова Чорнухинської райдержадміністрації:


 – Усі основні виплати ми стараємося роботи. Решту – з відстрочкою максимум до тижня – на послуги охорони, ремонт комп’ютерної техніки, за відрядження, придбання канцтоварів, навчання персоналу. Найрадикальніший захід, який нам вдалося вжити, – запропонувати вчителям на п’ять днів піти у відпустки за власний рахунок під час осінніх канікул.

У нас лише на енергоносії в освітній сфері до кінця року не вистачає 400 тисяч гривень. Тому дуже розраховуємо на дотацію з обласного бюджету. Але для підстрахування ми попросили директорів шкіл, аби вони поговорили з учителями і попросили їх поставитись із розумінням до цієї ситуації й піти в неоплачувані відпустки.

Адже за таких умов у грудні ми в повному обсязі зможемо виплатити всім учителям зарплату, і школи стовідсотково будуть забезпечені енергоносіями. А в кінці року ми плануємо видати вчителям матеріальну допомогу в розмірі 30% від їхньої місячної зарплати, якщо все ж таки отримаємо відповідні кошти.

Тетяна Савченко, Гадяцький міський голова:

«Усі захищені статті в нас фінансуються – зарплати, енергоносії тощо. Найбільша заборгованість виникла в оплаті робіт за окремі ділянки ремонту доріг. Вона складає близько п’ятисот тисяч гривень. Але поки що терпимо».

Кобеляцький міський голова Олександр Ісип:

 – Понад місяць тому на затримки казначейства поскаржились до прокуратури, а там відреагували лише формально. Хоча повинні були б розібратися, чому наші кошти вже кілька місяців не надходять за призначенням. Адже казначейство – це, по суті, обслуговуючий банк, державний монополіст, і воно повинно чітко виконувати законодавство, не затримуючи платіжну відомість більше ніж на три дні. А в нас затримки вже більше ніж на три місяці – вже понад півмільйона гривень.

Виплачують лише зарплати бюджетникам, соціальні допомоги, податки та енергоносії. Але цим життя не завершується – треба папір купувати, копати, будувати, ремонтувати, утримувати, прибирати, бензином заправляти, готувати тепломережі до опалювального сезону.

Усе це казначейство не фінансує. Ми не маємо ні повноважень, ні влади, ні коштів, лише одна відповідальність за все і низка бюрократичних процедур, що гальмують багато важливих процесів. А виконавці робіт уже відмовляються працювати із замовниками, які, по суті, безкоштовно їх експлуатують.

Лохвичанка Лариса, мати дворічної доньки:

 – Отримую допомогу на дворічну дитину. Звикла, що гроші на картку приходять третього-п’ятого числа щомісяця. Недавно мені довелося робити термінову операцію в Полтаві, вирізали доброякісну пухлину. Позичила по тисячі у двох знайомих, півтори зняла з кредитки. Планувала одразу погасити борг із «дитячих», а потім надолужити взяте у донечки. Якби поклала назад вчасно, процентів би не нарахували. А так дали тільки 17 жовтня, віддаватиму банкові з процентами.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров, в ефірі Першого національного каналу України:

 «Казначейство віддає кошти лише тоді, коли в нього є ресурс. А ресурс – це місцеві доходи і перерахування з центрального бюджету. Зараз досить напружена ситуація, хоча, звісно, ніяких боргів у сфері бюджету немає, є лише певні затримки.

На засіданні уряду в досить різкій і гострій формі я висловив претензії до роботи Мінфіну, соціальних фондів і Мінпраці. Затрат у держави дуже багато. При цьому завжди потрібно знати, що є першочерговим, а що понадчерговим. І якщо реально не вистачає коштів, то перш за все потрібно виплачувати зарплату, ті виплати, без яких люди не можуть жити.

Геннадій Москаль, народний депутат України на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook:

 – Виступ керівництва ВР України про те, «що зарплата народним депутатам України виплачується першого та другого числа кожного місяця, а виплата коштів на виконання депутатських повноважень здійснюється з 18 по 21 жовтня», не відповідає дійсності, і зроблений тільки з метою приховати той факт, що Державне казначейство порожнє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров здивований бідністю полтавців

А зарплати депутатам – це тільки показник цієї порожньості. Остання виплата була проведена 27 вересня 2013 року. Подальший рух по моєму картковому рахунку відсутній. Я вирішив пообідати в ресторані, а оскільки майже не ношу з собою готівки, дав офіціанту картку, на яку приходить зарплата з Верховної Ради. Через хвилину офіціант приходить назад зі словами: «Пане депутате, на вашій картці грошей ніц немає!».

Доктор економічних наук Владислав Гончаренко, м. Полтава:

– На мій погляд, Держбюджет був сформований надто оптимістично, із завищеною дохідною частиною.

А оскільки економіка країни «стискається», приріст ВВП дорівнює нулю, то де ж ті кошти візьмуться?

Держава намагається хоча б частково покращити ситуацію підвищенням різноманітних штрафів, зокрема бізнес-структур.

Наприклад, за «непробитий» чек на суб’єкта підприємницької діяльності накладається штраф у розмірі 8500 грн.

Отже, на кожній торговій точці повинен бути встановлений касовий апарат.

Його треба або придбати, або взяти в оренду в банківських структурах.

А це додаткові затрати. До того ж штрафами обкладається не найманий працівник, який допустив порушення законодавства, а власник підприємства.

За таких причин бізнес-структури теж починають «згортатися», що теж украй негативно впливає на економіку. Добре, якщо буде лише затримка коштів. Гірше, коли держава взагалі відмовиться фінансувати деякі напрямки…

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1813
Категорія: Актуально
Теги: україна, Полтавщина, гроші, казначейство, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ