Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.12.2013

Керівників Пирятинщини звинувачують у розтраті державного майна на мільйони гривень


У вчиненні цього злочину підозрюють посадових осіб Пирятинської райдержадміністрації


Керівників Пирятинщини звинувачують у розтраті державного майна на мільйони гривень

Кримінальне провадження за фактом заволодіння земельними ділянками шахрайським шляхом порушила Пирятинська районна міліція. У вчиненні цього злочину підозрюють посадових осіб Пирятинської райдержадміністрації.

Торік навесні проводили розпаювання державного підприємства «Березівське», що в селі Березова Рудка на Пирятинщині. Державні акти на право володіння земельними ділянками цього підприємства видали незаконно за розпорядженням голови Пирятинської райдержадміністрації, стверджують юристи.

– До мене рік тому звернувся пенсіонер Володимир Оніщенко, який 35 років пропрацював у «Березівському» на різних посадах. А при роздержавленні підприємства йому не виділили земельної ділянки, – розповідає адвокат Віктор Коваль. – Щоб захистити його права, ми звернулися до суду. І вже в ході судового слідства з’ясувалось, що законне право на володіння земельними ділянками «Березівське» загалом не отримали близько тридцяти осіб.

Серед них – працівники підприємства, які пропрацювали там багато років і нагороджені орденами Трудового Червоного Прапора та орденом Пошани. Натомість майже по 9 гектарів землі на суму близько 200 тисяч гривень кожному отримали кілька людей, які не мають жодного відношення до цього підприємства і ніколи там не працювали.

Розпаювання проводила спеціальна комісія. А сам процес особисто контролював голова райдержадміністрації Микола Купріян. Він же й видавав розпорядження про надання права приватної власності на ці земельні ділянки. Загалом, за даними юристів, абсолютно безпідставно їх отримали близько 10 осіб.

Березоворудський сільський голова Олександр Оніщенко входив до комісії, що проводила розпаювання. Каже, що її рішень він не підтримував.

– Це взагалі нонсенс! На момент розпаювання «Березівського» там працювало 65 осіб. Але пай чомусь отримали 207. Причому кілька колишніх працівників мають абсолютно ідентичні записи в трудових книжках, але одним із них виділили землю, а іншим – ні. Хто дав право так розділяти людей і навіть створювати в селі певний розкол! – обурюється сільський голова.

Цивільний позов 72-річного Володимира Оніщенка щодо права власності на земельну ділянку ні Пирятинський районний суд, ні Полтавський апеляційний не задовольнили. Однак у справу втрутилась районна міліція, порушивши кримінальне провадження стосовно того, що «окремими громадянами відбулася спроба заволодіння шахрайським шляхом земельними ділянками, а саме подачею неправдивих відомостей, внесених до заяв. Загальна площа земельних ділянок складає понад 25 га» (витяг із кримінального провадження районного відділу внутрішніх справ).

– Це розпаювання проводилось із цілою низкою порушень. При розгляді справи посадовці райдержадміністрації виправдовували себе тим, що згідно із Законом України «Про місцеві державні адміністрації», вони не мали права втручатися в господарську діяльність підприємств і перевіряти списки претендентів на право приватної власності земельних ділянок «Березівського», – продовжує юрист.

– Але в іншому законі зазначено, що перед розпаюванням державного земельного майна райдержадміністрація повинна робити перевірку таких списків перш, ніж виносити розпорядження. І мала робити все це прозоро. За два тижні подати оголошення про роздержавлення, а за 10 днів – на видному місці вивісити списки осіб, які мають право на земельні паї. Свідки підтвердили, що нічого цього не було. Причому все відбувалось без дозволу регіонального управління Держмайна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Советы водителям: Если вас останавливают "просто так" (не за явное нарушение)

Відтак у результаті доведення неправомірних дій фігурантів цієї справи збитки, завдані державі, можуть сягати цифри в 40 млн грн.

– Цю справу обов’язково мають перекваліфікувати за іншими статтями. Адже в діях посадових осіб Пирятинської райдержадміністрації вбачаються ознаки корупційних правопорушень – зловживання владою або службовим становищем (ч.2 с. 134 КК України) і привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах (ч.5 ст. 191 КК України), та службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки (ч.2 ст. 367 КК України), – каже Віктор Коваль.

Такі дії тягнуть за собою позбавлення волі від семи до 12 років з конфіскацією майна і позбавленням права займати керівні посади протягом трьох років.

Голова Пирятинської райдержадміністрації Микола Купріян каже, що про порушення кримінальної справи, в якій би фігурували посадовці райдержадміністрації, нічого не знає і коментувати ситуацію з розпаюванням відмовляється. А ми й надалі стежитимемо за всім, що відбуватиметься довкола цієї справи.

www.gazeta-ptk.org.ua


Схожі матеріали:
👁 1227
Категорія: Актуально
Теги: Березова Рудка, міліція, Пирятни, земля




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ