Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


31.08.2018

Колоквіум керівників та заступників керівників закладів загальної середньої освіти


Начальник відділу освіти підкреслила важливість колегіального органу управління освітнього закладу – педагогічної ради


Колоквіум керівників та заступників керівників закладів загальної середньої освітиЗміни у суспільстві вимагають нових підходів до освітянської роботи. Робота відділу освіти, молоді та спорту Гребінківської РДА спрямована на забезпечення змісту організаційно-педагогічної і методичної роботи з педагогічною спільнотою, над переорієнтацією традиційного освітнього процесу на інноваційні методи шляхом залучення вчителів до оволодіння дослідницькими методами, педагогічною прогностикою, засобами передбачення результатів педагогічного впливу, проектування розвитку особистості здобувачів освіти. Адже новий закон «Про освіту» пропонує фундаментально новий підхід до розвитку вчителя та його педагогічної свободи.

29 серпня 2018 року в залі засідань Гребінківської РДА відбувся колоквіум керівників та заступників керівників закладів загальної середньої освіти «Освіта Гребінківщини на шляху впровадження Нової української школи: підсумки 2017/2018 навчального року та основні завдання на 2018/2019 навчальний рік».

Присутніх привітав голова Гребінківської РДА Роспопов Віталій Васильович. Він проаналізував роботу освітньої галузі, детально зупинившись на Концепції «Нова українська школа», проведеній роботі по виконанню заходів, спрямованих на розвиток освіти.

Учасники колоквіуму розглянули наступні питання:
 
1. Процес децентралізації в Україні та реформа освіти. Основні завдання на новий 2018/2019 навчальний рік. (Начальник відділу освіти,молоді та спорту Н.С.Носова);
2. Організація методичної роботи в 2018/2019 навчальному році. (Завідувач методичним кабінетом відділу освіти, молоді та спорту Н.О.Бігун, методисти);
3. Оздоровлення. Статистична звітність. (Головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту О.О.Хворостян);
4. Соціальний захист неповнолітніх. (Начальник служби у справах дітей Гребінківської райдержадміністрації Жолобецька В.М.);
5. Питання профілактичних медичних оглядів. (Завідуюча районної психолого-медико-педагогічної консультації Холодова Т.М.).
 
«Директор освітнього закладу – компетентний управлінець, учитель учителів, господарник, фасилітатор, ментор, модератор. Вчитель – коуч модифікатор, едвайзер. Впровадження едукаційних принципів освіти дасть можливість по-новому організувати навчання у кожному закладі освіти», - наголосила Носова Н.С. Наталія Станіславівна відмітила, що робота кожної школи має бути націлена на компетентності, а не набір формальних знань.

Організація відділом освіти, молоді та спорту курсів, лекцій, тренінгів, постійний методичний супровід педагогічних працівників району дає позитивну тенденцію розвитку освіти. Вчителі 1-х класів пройшли курси підвищення кваліфікації щодо роботи за новим Державним стандартом початкової освіти у 2018/2019 навчальному році. Важливо зазначити, що стандартом початкової школи передбачено створення особливого освітнього простору для першокласників. Для цього було розроблено вимоги, щодо вибору меблів, дидактичних матеріалів та комп’ютерної техніки.

За кошти районного бюджету будуть придбані нові сучасні антисколіозні парти зі стільцями, обладнання для вчителя (персональний ком’ютер, сканер/принтер/ламінатор) та дидактичне обладнання. На кожну дитину в усіх школах району вже чекають конструктори LEGO і розвиткові набори «Шість цеглинок». А кожен клас буде забезпечений набором «LEGO Plаy Box». У новій українській школі з’являються нові поняття, а відповідно нова мета діяльності вчителя – формувальне оцінювання (наказ МОН України від 20.08.2018 р. № 924).

Формувальне оцінювання дає оцінку не результату, а процесу. Тому робота вчителя в початковій школі полягає в розкритті потенціалу кожної дитини, а не у перевірці її на відповідність певному стандарту. У початковий період навчання дитини у першому класі важливе значення має успішність адаптаційного періоду (наказ МОН України від 20.08.2018 р. № 923).

Дане питання розглянуто на інструктивно-методичній нараді з головами шкільних методичних об’єднань учителів початкових класів.

Начальник відділу освіти, молоді та спорту підкреслила важливість колегіального органу управління освітнього закладу – педагогічної ради. Важливим фактором діяльності закладу освіти є виховна робота та захист прав дітей. Пріоритетними напрямками є:
 
- безпека дітей в інтернеті;
- національно-патріотичне виховання;
- особиста безпека дитини;
- особиста гідність, безпека життя, громадянська позиція;
- протидія торгівлі людьми;
- профілактична протинаркотична та протиалкогольна виховна робота;
- формування в учнів свідомого ставлення до життя і здоров’я;
- вироблення в учнів навичок здорового способу життя;
- формування здоров’язберігаючої компетентності школярів;
- забезпечення емоційно сприятливої атмосфери навчання.
 
Наталія Станіславівна приділила увагу організації роботи з батьками, батьківському самоврядуванню, організації роботи піклувальних та батьківських рад, класних батьківських комітетів. Основним меседжем громадського самоврядування та державно-громадського управління закладу освіти має бути:
 
- пріоритет прав і свобод людини і громадянина;
- верховенство права;
- взаємна повага та партнерство;
- пріоритет узгоджувальних процедур;
- прозорість, відкритість та гласність;
- взаємна відповідальність сторін.
 
Приділено увагу необхідності оновлення навчально-методичної и та метеріально-технічної бази закладів освіти, вдосконаленню системи харчування.

Акцентовано, що важливим фактором роботи є психологічний клімат в трудових, педагогічних, учнівських та батьківських колективах.

Любов до дітей, професіоналізм, висока педагогічна культура характеризуватимуть роботу освітян Гребінківсього району в новому 2018/2019 навчальному році.

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти

 
Колоквіум керівників закладів загальної середньої освіти


Схожі матеріали:
👁 986
Категорія: Шкільний екран
Теги: Гребінка, освіта, колоквіум




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ