Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


31.12.2020

Коронавірус вже має тисячі мутацій. Чи варто боятися?


Мутацій цього вірусу тисячі, вони були і будуть, і навряд чи це призведе до чогось серйозного, — говорить інфекціоніст


  • Іспанський, свинячий, азійський, гонконгський, пташиний… це штами (мутації) вірусу грипу, про які щороку попереджають спеціалісти ВООЗ та розробляють відповідні вакцини.

  • Не дивно, що вірус COVID-19 (який часто порівнюють з грипом), а тепер вже варіант SARS-CoV–2 теж мутує.

  • І на думку медиків, це нормально і навіть не страшно, просто мало поки що відомо
Як кажуть в центрі громадського здоров’я — віруси постійно зазнають мутацій. Тож поява нового SARS-CoV–2 очікувана і не є приводом для занепокоєння. Адже диверсифікацію вірусу спостерігають в усьому світі завдяки еволюції та адаптації, а ще вона відбувається через постійне передавання вірусів.
 

Коронавірус вже має тисячі мутацій. Чи варто боятися?
 

Про те ж саме говорить лікар -інфекціоніст Євген Щербіна.
 
— Мутацій цього вірусу тисячі, вони були і будуть, і навряд чи це призведе до чогось серйозного, — говорить інфекціоніст. — Також не думаю, що через це вакцина від корони буде не актуальна, принаймні поки що. Чи стане не актуальним лікування, яке ми проводимо на сьогоднішній день.

Хоча, лікар додає, що ковідні мутації зараз лише вивчаються, і про них мало що відомо. Медики не знають, як виглядатиме клініка при нових штамах ковіду, які будуть симптоми, тим паче перелік їх постійно поповнюється та видозмінюється.

А взагалі вінницькі лікарі кажуть, що всю інформацію про новий ковід вони отримують з засобів масової інформації. Тож нічого нового сказати не можуть.
 
— Новий вірус набагато заразніший, ось і все, що ми знаємо, — кажуть лікарі. Ні протоколів лікування, ні методів діагностики, нічого такого медикам невідомо.

Все під контролем

Втім, як каже виконуючий обовязки директора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін, в лабораторіях країни є все необхідне обладнання, щоб виявляти корону, незалежно від штамів вірусу. За його словами, на сьогодні вже зареєстровано 12000 мутацій геному коронавірусу, і всі вони визначаються тест-системами, які використовують в Україні.
 
— З початку пандемії, за рекомендацією ВООЗ, ми використовуємо тест-системи, які визначають РНК вірусу за кількома фрагментами його геному, — розповідає Кузін. — Вірус мутує, але усі форми мутацій досліджуються. І зараз немає даних про суттєві зміни геному вірусу, які мали б істотне клінічне чи діагностичне значення.

В ЦГЗ також наголошують, що британського вірусу в Україні поки що немає. А ще про те, що нові штами корони не вказують на більш тяжкий перебіг або зростання смертності. Хоча ними починають частіше інфікуватися люди до 60 років, у яких рідше розвиваються важкі симптоми.

Вакцину від корони потрібно постійно міняти?

В Кембриджському університеті, вірус корони вивчає професор Раві Гупта. Його дослідження свідчать, що в лабораторних умовах мутація вірусу збільшує інфекційність корони вдвічі. А новий штам зазнав несподівано багато мутацій, він більш заразний, і скоріш за все більшій кількості пацієнтів знадобиться лікування в стаціонарі. promo content Mgid Skip

Вакцина від корони, на думку професора, буде ефективна, у будь-якому випадку на найближче майбутнє. Адже усі три провідні світові вакцини викликають імунну відповідь організму на наявний білок шипа коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи допомагає вітамін D не заразитися коронавірусом?

Однак цей вірус потенційно налаштований на те, щоб обійти захист, який дає вакцина. Таке може статися, якщо вірус мутує настільки, що вакцина виявиться бездіяльною. І тоді, на думку професора, ми опинимося у такій самій ситуації, що й з грипом, коли вакцину необхідно буде регулярно видозмінювати.

Головне, що важливо наразі для кожного з нас — не перейматися та не панікувати. Ці мутації вірусу SARS-CoV-2 поки нові, їх посилено вивчають науковці. Тож важливо зберігати спокій та продовжувати дотримуватися всіх заходів, до яких ми вже всі давно звикли, — носити маски, дотримуватися фізичної дистанції та гігієни кашлю й чхання, стежити за гігієною рук та підтримувати одне одного.
 

Коронавірус вже має тисячі мутацій. Чи варто боятися?


Схожі матеріали:
👁 678
Категорія: Актуально
Теги: коронавірус, мутація




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ