Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.01.2020

Коротка історія криптовалюти і піца за 83 мільйони доларів


Історія біткоіна почалася в 2008 році


Біткоін з'явився в січні 2009 року і коштував менше долара. На піку популярності в 2017 році курс криптовалюти майже досяг відмітки в $20 000, але незабаром спекулятивний пухир лопнув, і біткоін пішов на дно. Відтоді інтерес громадськості помітно згас, і біткоін зник з новин. Проте з часом курс криптовалюти стабілізувався і сьогодні коливається в районі $8 000.

Всього за 11 років біткоін пройшов величезний шлях від нікому незрозумілій технології до всесвітньої популярності, що обернулася катастрофою. Згадали, з чого все розпочалося.

Історія біткоіна почалася в 2008 році, коли анонімний розробник під псевдонімом Сатоши Накамото опублікував принципи роботи електронної платіжної системи, грунтованої на математичних обчисленнях. Досі невідомо, хто саме ховався під псевдонімом і скільки людей працювало над проектом насправді.

Робота біткоіна грунтована на технології блокчейн - ланцюжку блоків, які зберігають дані. Кожен вузол дозволяє отримати доступ до попереднього, таким чином зберігаючи усю історію транзакцій і забезпечуючи децентралізацію системи.

Система, яку запропонував Накамото, має ряд переваг перед звичайними грошима - криптографічний захист, прозорість транзакцій, анонімність перекладів, незалежність від державних регуляторів і заздалегідь відомий розмір емісії. Алгоритм створення нових блоків обмежений убуваючою геометричною прогресією. Загальний об'єм криптовалюти не може перевищувати 21 мільйон біткоінов, останній з яких буде здобутий в 2140 році.

Перший переклад біткоіна провів сам Сатоши, а платоспроможність криптовалюти довели через купівлю піци. Користувач форуму під псевдонімом Laszlo запропонував 10 000 біткоінов в обмін на дві піци вартістю біля $25. Угода вдалася і підтвердила можливість обміну біткоінів на реальні товари. По сьогоднішньому курсу ці піци оцінюються в 83 мільйони доларів.

В середині 2010 року з невідомих причин Сатоши відійшов від справ і передав початковий код Гевіну Андерсену. У липні почала функціонувати найвідоміша криптовалютная біржа MtGox.

У жовтні 2010 року сталася маленька неприємність - в коді біткоіна виявилася уразливість. Завдяки ній користувач згенерував 184 млрд біткоінов за раз. Проблему усунули за 8 годин.

Через відсутність матеріальної підтримки, курс біткоіна скакав і в лютому 2011 року уперше порівнявся з доларом. Криптовалюта почала набирати популярність - біткоін помалу вливається в цифрову економіку, про нього багато говорять. У цей період з'явилися перші альткоіни.


Коротка історія криптовалюти і піца за 83 мільйони доларів


Після злому біржі MtGox в червні 2011 року курс біткоина впав з $17, 5 до 1 цента. Згодом хакери неодноразово атакували великі криптобіржі, а MtGox зламували неодноразово. Проте кожного разу курс відновлювався і продовжував рости.

У 2012 році ціна біткоіна перевищила $100, а всього через  рік піднялася до $1000. Біткоін став найпопулярнішою і впізнанною криптовалютою і продовжив рости. Тут спрацював основний принцип біткоіна - чим більше людей включаються в процес, тим вище стає його цінність.

У березні 2013 року капіталізація біткоіна перевищила 1 млрд доларів. У травні WebMoney анонсував новий тип електронного гаманця для розрахунку біткоінами.

У жовтні 2013 року ФБР ліквідовував сумнозвісний магазин заборонених речовин Silk Road, а його творець і власник 26 тисяч біткоінів відправився за грати. Таке велике вилучення криптовалюти привело до падіння курсу з $139 до $109 за пару годин.

У грудні закрилася одна з найбільших бірж у світі - BTC China. Китай заборонив використання криптовалюти на території країни. Слідом за ним біткоіни не визнала Норвегія.

Великі компанії уперше почали сприймати криптовалюту серйозно. Microsoft оголосила про початок прийому платежів в цифровій валюті - це рішення стало ключовим в прийнятті біткоіна корпораціями.

У Росії в цей період біткоін пережив усі п'ять стадій прийняття неминучого. У січні 2014 року Центральний банк випустив попередження про спекулятивний характер біткоіна і застеріг громадян від його використання. Регулятори висували ініціативи штрафувати за розрахунки біткоінами і навіть ввести кримінальне покарання за випуск криптовалюти.

2015 рік ознаменувався зростанням лояльності до криптовалюти, і Мінфін відклав заборонні ініціативи. У 2017 році про криптовалюту заговорили усі, і біткоін зайняв топове місце в списку найпопулярніших слів.

У серпні стався хардфорк, тобто внесення нового правила до протоколу криптовалюти, який привів до появи нової незалежної віртуальної одиниці, - Bitcoin Cash.

Китай несподівано оголосив роботу криптовалютних бірж незаконні. А Японія навпаки почала визнавати біткоін в якості легітимної валюти.

Біткоін заборонили в Ісландії, В'єтнамі, але частково або повністю легалізували в Канаді, Великобританії, США і інших країнах. Можна подивитися карту, на якій відмічені місця по всьому світу, в яких можна розплатитися біткоінами.

Мрії про легкий і швидкий заробіток притягнули величезне число нових користувачів, недосвідчених інвесторів і спекулянтів. Великі гравці також не хотіли упускати шанс заробити на загальному ажіотажі. Увесь 2017 рік курс біткоіна йшов вгору - в грудні його вартість наблизилася до рекордної відмітки в $20 000, але так її і не досягала.

Стрімке зростання не могло тривати вічно. Пухир лопнув у кінці грудня 2017 року, коли Південна Корея оголосила про намір боротися із спекуляціями на криптовалютном ринку. Курс біткоіна обвалився до $11 000.

У 2018 році біткоін продовжив падіння. Особливо нелегко припало тим, хто сподівався на подальше зростання криптовалюти. Власники масово продавали свої накопичення, що тільки прискорило падіння курсу.

Проте хакери продовжили атакувати великі біржі. У квітні 2018 року вони напали на популярну біржу Poloniex. Зломи, які пов'язані з криптовалютою, - украй поширене явище. Потім послідувала гучна атака на біржу Binance, ушерб від якої перевищив 40 мільйонів доларів.

Корпорації знову поміняли своє відношення до криптовалюти. Facebook заборонив рекламу біткоіна. Незабаром його приклад наслідували Google і Twitter. Увесь рік курс біткоіна лихоманило, а в грудні він встановився на мінімальній річній відмітці в $3 242. У 2019 році знову почалося зростання.

У січні 2020 року курс знову перевищив $8 000.

За 11 років біткоін пройшов шлях від експерименту до повноцінної електронної валюти, але і досі не отримав повного визнання.

Схожі матеріали:
👁 798
Категорія: Технології
Теги: біткоін, Криптовалюта




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ