Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


14.04.2014

Куди поділися вожді після «ленінопаду»


Пам’ятники Леніну почали масово зносити в кінці лютого по всій Україні


Куди поділися вожді після «ленінопаду»

Пам’ятники Леніну почали масово зносити в кінці лютого по всій Україні. Не оминув «ленінопад» і Полтавщину. Після повалення деякі бетонні, гранітні й бронзові Іллічі «переселилися» на звалища металобрухту, деякі – чекають «реінкарнації» у визначних українців, доля більшості ще вирішується.

Постамент, на якому стояв пам’ятник Леніну в Полтаві, перетворили на пам’ятник Небесній Сотні. Біля підніжжя – пам’ятна дошка з фотографіями загиблих героїв Майдану. Біля неї – квіти та свічки. Літня жінка покладає квіти, вдивляється в обличчя на фото, хреститься та шепоче молитву. Згодом підходять кілька чоловіків, теж оглядають пам’ятник.

На постаменті – малюнок, на якому зображена Небесна Сотня під охороною України в образі Богоматері. З іншого боку – національний орнамент, під яким фарбою написали вірші, присвячені революції. Композицію цими вихідними створили кілька полтавок.

– Малюнок створювали в кілька етапів, – розповідає організатор акції Оксана. – Спочатку замалювали написи, які були на постаменті, потім пензликами вимальовували композицію. Останній етап зайняв 8 годин. Працювали з невеликими перервами.

Сам пам’ятник колишньому вождю після повалення деякий час знаходився в одному з дворів по вул. Жовтневій. Коли його почали розкрадати «на метал», вирішили заховати Ілліча на базі металобрухту. Там він чекає на результати остаточної експертизи. Планувалося переплавити його на церковні дзвони, але Православна Церква Київського Патріархату відмовилася від таких дзвонів, адже за життя Ілліч був ініціатором знищення церков. Тож подальшу долю пам’ятника вирішуватиме громада.

 Частину повалених Ленінів розікрали, решта – лежить грудами уламків серед міст

У Гадячі пам’ятник Леніну звалили 22 лютого. Спочатку вирішили, що сесія міськради розгляне питання про перенесення колишнього вождя на територію краєзнавчого музею, щоб згодом там зробити куточок Радянського Союзу. Але керівники опозиційних партій вирішили не чекати сесії й звалити скульптуру напередодні в неділю. Почали розправу над пам’ятником о першій годині дня і тільки о четвертій нарешті вдалось скинути вождя з п’єдесталу. Пам’ятник зачепили тросом за голову і рвонули, відірвавши її при цьому. Леніна без голови й тулуба перевезли у двір місцевого краєзнавчого музею.

– Подивитися на поваленого Леніна почали приходити й діти, й дорослі. Я їм кажу, що раніше треба було фотографуватись, доки пам’ятник ще стояв. А вони все позують на фоні уламків. А потім частину постаменту відбили і вкрали. Там приблизно 100 кілограмів було. Виготовлений пам’ятник був із бронзи, яку приймають по 26 гривень за кілограм. Хлопці гарні гроші заробили. То ми голову в надійне місце сховали. Вона така важка була, ледь увісьмох затягли. Що з Леніним буде далі, поки що не знаємо. Грошей на те, щоб поставити його, немає, – розповідає директор Гадяцького краєзнавчого музею Василь Сиротюк.

Постамент  під  скульптуру був облицьований гранітними червоними плитами. Їх зняли одразу, щоб використати для меморіальних плит загиблим афганцям. Саму основу, а це куб з арматурою всередині, ніяк не можуть прибрати – цемент дуже якісний, відірвати можна тільки за допомогою відбійного молотка. Під ним у землі знаходиться ще й фундамент на метр углибину. Зі 168 гадячан, які відповіли на опитування в соціальній мережі, лише 70 підтримало повалення скульптури варварським способом. Більшість людей пише, що потрібно було зберегти й поставити біля музею чи в іншому місті, адже це наша історія.

На території Гадяцького району стоїть ще 15 пам’ятників колишньому вождю. Поки що вони не ушкоджені.

Про демонтаж усіх пам’ятників Леніну прийняли рішення на сесії Лохвицької райради 23 лютого. Тут же зібрався виконком Лохвицької міськради і ухвалив рішення про рішення демонтувати Леніна на вході до парку Перемоги. Менш, ніж за годину до пам’ятника пригнали підйомний кран і зняли бронзового вождя. Скульптуру вивезли на територію комунального підприємства «Лохвиця». Її подальшу долю поки що вирішують. За кілька днів після демонтажу із постаменту обдерли гранітні плити. Тепер у центрі Лохвиці стоїть величезна купа порепаного бетону.

Про погруддя Леніна на околиці Лохвиці, біля колишнього клубу колгоспу імені Тесленка, ніхто й не згадав – воно й саме вже майже зруйнуване.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вшанування великого Кобзаря

Міськрада Червонозаводського прийняла рішення демонтувати центральний пам’ятник вождю лише після того, як буде готова скульптура Тараса Шевченка, яку планують встановити на його місці. Ще два пам’ятники Іллічу в цьому місті залишаться, хоч депутати ледве не побилися, вирішуючи їх долю.

У Сенчі Лохвицького району невідомі в ніч на 16 лютого повалили голову і плечі Леніна. 25 лютого робітники сільгосппідприємства «Сенча», на балансі якого перебував пам’ятник, демонтували решту. Скульптура тепер зберігається на складі підприємства-наступника колгоспу, який її встановив 1947 року.

Питання демонтажу пам’ятників Леніну та Марксу розглядалося і на сесії Чорнухинської селищної ради. Депутати пропонували передати постаменти на зберігання у комунальне підприємство «Чорнухикомунгосп», а в місцевому Комсомольському парку створити Парк радянського періоду, де б розміщувалися пам’ятники, створені за часів Радянського Союзу. А постамент, на якому стоїть вождь, використати для пам’ятника Григорію Сковороді, макет якого вже давно готовий. Також пропонували перейменувати вулицю Леніна. Однак постанову так і не прийняли. Тому радянські керманичі досі стоять на своїх місцях.

У Пирятині звалили кілька пам’ятників Леніну та Карлу Марксу. Постамент вождю, який був розміщений біля райдержадміністрації, виготовлений із бронзи. Наразі він зберігається на одному зі складів міста і чекає на свою подальшу долю, яку вирішить громада (спершу планувалося здати пам’ятник на металобрухт, а гроші перерахувати дитячим будинкам). Інші ж – переважно бетонні погруддя – знищили.

У Гребінці теж демонтували погруддя Леніна, яке перебуває на балансі відділу освіти РДА. Освітяни вирішують, яку композицію встановлять на місці колишнього вождя народів. Інший же пам’ятник, висотою в 4 метри, наразі перебуває на місці, але без голови. Комуністи району обіцяють реставрувати скульптуру на день народження Леніна.

Підготували: Ярослав ТКАЧЕНКО, Олег ДОЛЕНКО,
 Олесь ПАСІЧНИЙ, Вікторія ГЕРЕЛ, Наталія БОНДАР

Події та коментарі



Схожі матеріали:
👁 1358
Категорія: Актуально
Теги: пирятин, Гадяч, Пам’ятники Леніну, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ