Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.03.2015

Лубенська ОДПІ: Податок на додану вартість: що нового?


Термін реєстрації податкових накладних в ЄРПН не змінився та становить 15 календарних днів


Лубенська ОДПІ: Податок на додану вартість: що нового?З 01.01.2015 року суб’єкт господарювання зобов’язаний зареєструватися як платник податку на додану вартість у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням чи місцем проживання (крім осіб, які є платниками єдиного податку), у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів чи послуг, що підлягають оподаткуванню протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн.грн.  (без урахування ПДВ), раніше було - 300 тис. грн.  

 При цьому, платники ПДВ, у яких обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців не перевищує 1 млн.грн., отримують можливість анулювати свою реєстрацію платника ПДВ.  

 З 1 січня 2015 року поетапно запроваджується система електронного адміністрування ПДВ, а саме: з 1 січня до 1 липня 2015 року – у тестовому режимі;  з 1 липня 2015 року – на постійній основі.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарні Полтавщини отримали медичне обладнання від Червоного Хреста Китаю та Німеччини

 Починаючи з 1 січня 2015 року всі податкові накладні (розрахунки коригування до них) складаються платниками податку виключно в електронному вигляді та з 1 лютого 2015 року обов’язково реєструються в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) незалежно від суми ПДВ, в тому числі податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, а також податкові накладні, що не надаються покупцю.

 Термін реєстрації податкових накладних (розрахунків коригування) в ЄРПН не змінився та становить 15 календарних днів з дати їх складання.  Податкові накладні, складені за операціями, здійсненими після 01.02.2015р., можуть бути зареєстровані в ЄРПН і пізніше, але  із одночасним застосуванням штрафів, визначених пунктом 1201.1 статті 1201 Податкового кодексу України та не пізніше 180 днів з дати їх складання.

 За несвоєчасну реєстрацію податкових накладних (розрахунків коригування) в ЄРПН Податковим кодексом України передбачено накладення штрафу :
 - 10 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування – у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів (не застосовуватиметься у період з 1 січня по 30 червня 2015 року);  

 - 20 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;  

  - 30 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;  

 - 40 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в податкових накладних/розрахунках коригування, – у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.  
 Відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних протягом 180 календарних днів з дати їх складання тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податковій накладній/розрахунку коригування.

 Наприклад. Податкова накладна виписана 02.02.2015р., термін її реєстрації в ЄРПН -  17.02.2015р. Якщо вказана податкова накладна зареєстрована 20.02.2015р. - термін її реєстрації порушено на 3 дні (18, 19 та 20 лютого), але в період тестового режиму штраф за несвоєчасну реєстрацію до 15 днів не застосовується; якщо вказана податкова накладна зареєстрована 06.03.2015р. - термін її реєстрації порушено на 17 днів (відлік починаємо з 18 лютого) і штрафна санкція становитиме  20 % від суми ПДВ зазначеної в податковій накладній і т.д.

 Подання податкової звітності з ПДВ за період лютий 2015/І квартал 2015року здійснюватиметься за формою і в порядку, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 № 966 "Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість" (з урахування змін, внесених наказом №13 від 23.01.2015.).

 Сплата ПДВ до бюджету за звітний період лютий 2015 року/І квартал 2014 року буде здійснюватися платником податку з рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ у порядку, визначеному пунктом 200.2 статті 200 Податкового кодексу України.

 Наразі, для кожного платника ПДВ казначейством відкрито електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ, датою початку використання якого є 01.02.2015р. Відкриття та обслуговування електронних рахунків казначейством здійснюється на безоплатній основі. Інформація про рух коштів на електронних рахунках платникам податку надається ДФС України за відповідним запитом платника на безоплатній основі без обмеження кількості запитів та у часі.  

       Протягом дії системи електронного адміністрування ПДВ у тестовому режимі платники податку самостійно зараховують на такі електронні рахунки кошти з власних поточних рахунків, відкритих у банківських установах, у сумах, необхідних для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з цього податку, задекларованих ними в податковій звітності з ПДВ.  

 Поповнення електронного рахунку платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад з поточних рахунків інших осіб, не передбачено.

Інформаційно-комунікаційний сектор Лубенської ОДПІ


Схожі матеріали:
👁 1252
Категорія: Актуально
Теги: Лубенська ОДПІ, податок




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ