Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


14.04.2016

Мандруємо Полтавським краєм


Мандруйте, відвідуйте чарівні куточки нашої України


Мандруємо Полтавським краємПолтавський край - один із наймальовничіших регіонів держави. Не існує жодної галузі науки, культури і мистецтва, яка б не була збагачена мідрістю і талантом наших земляків. Полтавський край - унікальна скарбниця національної духовності й культури.

Витоки української літературної мови, класичної літератури, театру, образотворчого мистецтва беруть початок на благословенній Полтавській землі. Не випадково Полтавщину називають духовним серцем України.

Так склалось, що в кожному районі, області проводяться свої свята, народні гуляння. Серед таких надзвичайно популярних свят є обласне свято “Пісні Бузкового гаю”, яке щорічно проводиться в сел. Диканька в травні місяці.

І досі живе в народі пов’язана з цим гаєм історія. Було у відомого князя В. П. Кочубея тринадцятеро дітей. Одна донька Ганна тяжко захворіла. Не допомогли їй ні закордонні лікарі, ні заморські подорожі. Порадили лікарі вразити хвору чимось незвичайним, дивовижною красою. Ось і звелів батько засадити велику територію бузком різних сортів, привезених із-за кордону. І коли донька повернулася з лікування, вона побачила неперевершену красу бузкового гаю. їй стало набагато краще. Але, на жаль, відцвів бузок, відійшло і життя молодої дівчини..

Та гай залишився, і до цього часу, радує відвідувачів своєю красою. І в травні сюди приїздять туристи не тільки з України, щоб побачити незвичайну красу, стати учасниками обласного свята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підготовка водіїв, що перевозять небезпечні вантажі

В Диканці є державний історико-краєзнавчий музей ім. Д. М. Гармаша, картинна галерея. Окремий зал присвячений творчості всесвітньо-відомої М. К. Башкирцевої. Також ви зможете побачити Тріумфальну арку, споруджену у 1820 році. Автор проекту - академік архітектури Луїджі Руска. Це єдиний в Україні пам'ятник культури, що увінчує тріумф перемоги у Вітчизняній війні 1812 року з французами.

В 1780 р. за наказом князя П. В. Кочубея була побудована Троїцька церква. Вона збудована в стилі українського бароко. Троїцька церква - єдина в Україні пам’ятка архітектури, тісно пов’язана з творчістю М. В. Гоголя, який часто бував у ній і змалював у повісті “Ніч перед Різдвом".

Поблизу Диканьки є велетенський дуб. За легендою біля нього юна Марія (Мотря Кочубей) зустрічалася з гетьманом України Іваном Мазепою. Цей дуб так і називався в народі: дуб Марії, або дуб Мазепи. Як свідчить народне повір’я, притиснувшись до могутнього дерева, можна й собі перейняти його здоров'я, міць та довголіття.

Отож мандруйте, відвідуйте чарівні куточки нашої України. Це дасть вам багато позитивних емоцій, сили, енергії.
 
Людмила БЕЗВИНЕНКО, завідуюча районним краєзнавчим музеєм.
Гребінчин карй


Схожі матеріали:
👁 1073
Категорія: Прес-реліз
Теги: історія, Кочубей, Полтавський край, культура




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ