Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.10.2015

Медики Полтавщини наполегливо радять жінкам: «Щомісячно проводьте самообстеження молочних залоз»


Після обговорення за «круглим столом» усі бажаючі пройшли обстеження та отримали консультації у лікарів-онкологів


Медики Полтавщини наполегливо радять жінкам: «Щомісячно проводьте самообстеження молочних залоз»Щоп’ятниці протягом місяця з жовтня по листопад на жінок чекають за адресою: м. Полтава, вул. Володарського, 7а, поліклінічне відділення обласного клінічного онкологічного диспансеру, кабінет № 14, з 13.00 до 16.00 години. (Направлення за місцем проживання – не потрібно). Навіть якщо у жінки немає ніяких симптомів, що свідчили б про захворювання молочної залози – завітайте до лікаря з профілактичною метою та пройдіть необхідне обстеження.

«Рак – грудей: знати – означає перемогти» – цьому було присвячено засідання «круглого столу» в обласному клінічному онкологічному диспансері. У заході взяли участь медики, освітяни та представники засобів масової інформації та Інтернет-видань.

Метою зібрання було мотивувати жінок стежити за власним здоров’ям, щомісячно проводити самообстеження молочних залоз, вчасно звертатись до лікаря та проходити профілактичні огляди.

Очільник медичної галузі Полтавщини Віктор Лисак, звертаючись до присутніх, наголосив, що «рак молочної залози посідає перше місце серед онкологічних захворювань у жінок. Щороку в Україні діагностується 16 тис. випадків раку молочної залози а у світі – понад мільйон випадків цієї хвороби. Спостерігається тенденція до зростання захворюваності і в Полтавській області. Щороку через цю хворобу передчасно йде з життя близько 300 мешканок нашої області. Але виявлення захворювання на ранній стадії в 98% пацієнток успішно виліковується. Тому комплекс ранньої діагностики є надзвичайно важливим».

Віктор Петрович зазначив, що у Полтавському обласному клінічному онкологічному диспансері працює команда молодих висококваліфікованих фахівців, створюються всі необхідні умови для надання необхідної медичної допомоги за сучасними стандартами. Зокрема, за рахунок обласного бюджету вдалося збільшити кількість хіміопрепаратів. Також найближчим часом буде запроваджено нову методику лікування – лапароскопія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Украине с 25 октября поезда будут ходить по зимнему времени

За словами завідувача кафедрою онкології ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» Володимира Баштана, «рака не буває без передракових захворювань». Науковець зауважив, що на ранній стадії хвороба проявляється щільним утворенням в молочній залозі. Для підтвердження діагнозу проводиться ультразвукове дослідження молочних залоз та мамографія. Мамографія може виявити пухлину до того, як вона почне проявлятися клінічно. Першу мамографію жінки повинні робити у 40 років. Після 40 – один раз на 2 роки, а після 50 років – щорічно. Жінкам, які не досягли 40 років, рекомендується робити ультразвукове дослідження молочних залоз. «Щоб вберегти себе, жінки повинні не зловживати алкоголем, не курити і не переїдати. А головне – відповідально відноситися до свого здоров’я», – підкреслив Володимир Петрович.

На питаннях профілактики, сучасних методів ранньої діагностики та лікування раку молочних залоз звернув увагу присутніх головний лікар профільного закладу Орест Вовк. Він зазначив, що рак молочної залози виникає внаслідок поєднання дії багатьох факторів: генетичних (ризик захворіти вище у жінок, у яких мати чи сестра хворіли на це захворювання), вікових (ризик збільшується з віком, особливо після 50-60 років).

Також впливає на виникнення захворювання велика кількість перенесених абортів, травм молочних залоз та матки, перші пологи у віці старше 30 років або відсутність пологів взагалі. Але жодний із вказаних чинників не є обов’язковим для виникнення захворювання. Для утворення пухлини необхідні складні комбінації багатьох факторів, їхній тривалий вплив та ослаблена опірність організму.

Заступник головного лікаря обласного клінічного онкологічного диспансеру Артем Айкян акцентував увагу на тому, що для збереження здоров’я і навіть життя, жінкам достатньо незначних зусиль, а саме: щомісячно проводити самообстеження молочних залоз та систематично відвідувати спеціалістів – гінеколога та мамолога. Самообстеження молочних залоз – проста, доступна і нескладна процедура, що має значні можливості. Кожна жінка, яка виявила у себе ущільнення, має негайно звернутися до лікаря. Клінічні обстеження проводяться сімейними лікарями, гінекологами та іншими фахівцями.

Після обговорення за «круглим столом» усі бажаючі пройшли обстеження та отримали консультації у лікарів-онкологів.
 
Прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА


Схожі матеріали:
👁 941
Категорія: Актуально
Теги: лікарі-онкологи Віктор Лисак Полтав




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ