Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.09.2016

Місія, бачення та цінності системи надання правової допомоги


В Гребінці відкрилося бюро правової допомоги


Місія, бачення та цінності системи надання правової допомогиМісія системи надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні, яка складається з Координаційного центру з надання правової допомоги, 25 регіональних, 100 місцевих центрів та 423 новоутворених бюро правової допомоги, полягає у захисті прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот.

Мережа незалежних надавачів безоплатної правової допомоги відповідає правовим потребам людей, які використовують правові інструменти для вирішення своїх життєвих питань та мають рівний доступ до правосуддя. Територіальні громади та держава визнають важливість і необхідність безоплатної правової допомоги як соціальної гарантії та забезпечують стабільне її фінансування з державного та місцевих бюджетів.

З першого вересня 2016 року у містах та районних центрах всієї України гостинно відкрили для громадян двері бюро правової допомоги, які забезпечуватимуть активне просвітництво на рівні кожної територіальної громади, забезпечення доступу громадян до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання юридичних консультацій, прийом звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги, безпосереднє здійснення представництва інтересів клієнта в суді. У Полтавській області проведено підготовчу роботу для відкриття 23 бюро правової допомоги та нових відділів при чотирьох місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Бюро правової допомоги є мережею точок активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад та соціально вразливих суспільних груп.

Діяльність бюро правової допомоги буде спрямована на досягнення декількох цілей:
- підвищення правової грамотності мешканців сільської місцевості та малих міст;

- сприяння досудовому врегулюванню цивільних та адміністративних спорів і зменшення навантаження на судову систему;

- зменшення ризику обмеження доступу до права і правосуддя для найбільш соціально вразливих суспільних верств внаслідок запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браком адвокатів у сільській місцевості та малих містах;

- зменшення домашнього насильства, дискримінації та попередження злочинності, насамперед, серед неповнолітніх;

- посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад;

- сприяння більшій залученості територіальних громад до роботи сформованих ними органів місцевого самоврядування;

- оперативна синхронна комунікація змісту реформ, які проводяться Урядом у сфері освіти, охорони здоров'я, соціальній та інших сферах, на рівень територіальних громад;

- запобігання побутовій корупції' на базовому рівні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінці презентували Бюро правової допомоги

За своїм статусом бюро правової допомоги не є окремими ново створеними установами, не мають статусу юридичної особи, не мають адміністративного персоналу і не потребують додаткових витрат на адміністрування. Вони є структурними підрозділами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що вже функціонують. У цьому зв'язку їх мережа є гнучкою і може оперативно коригуватися з відповідним перерозподілом ресурсів у залежності від потреб територіальних громад.

Повне ресурсне забезпечення бюро здійснюється за рахунок частини ресурсів зекономлених в результаті ліквідації управлінь юстиції районного та міського рівня без необхідності виділення додаткових ресурсів з державного бюджету.

За своїм складом бюро є децентралізованим пулом юристів-практиків, які надають безкоштовні правові консультації, користуючись при цьому єдиною базою таких консультацій, яку вони ж самі формують і підтримують в актуальному стані ("хмарна технологія" WikiLegalAdvice).

У разі потреби ці юристи також здійснюватимуть представництво в суді за окремими видами спорів для окремих вразливих категорій за рішенням місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Побічним наслідком діяльності бюро правової допомоги у середньостроковій перспективі буде приплив "нової крові" до адвокатури на рівні сільських районів та малих міст, стимулювання конкуренції на ринку юридичних послуг та підвищення їх якості.

Станом на 09.08.2016 запущено діяльність 308 бюро правової допомоги, протягом найближчих тижнів почали діяти ще близько 100 бюро. Всі вони розпочали надання послуг з першого вересня 2016 року.

В місті Гребінка Бюро правової допомоги розташоване по провул. Спортивному. 11.

Працює з 9 до 18 год. Прийом громадян проводить Анастасія Владиславівна Прошкіна.

Першоосновою діяльності Бюро є повага до гідності людини та прагнення створити умови, за яких люди мають рівний доступ до права і правосуддя незалежно від рівня їх матеріальних статків чи ступеня соціальної вразливості.

Працівники системи правової допомоги працюють у команді на основі взаємної поваги, взаємної відповідальності, доброчесності, зорієнтованості на клієнта та віри, що гідне життя напряму залежить від того, наскільки людина знає свої права, має бажання та можливості їх реалізовувати.

Людям пропонуються засоби для вирішення життєвих проблем у правовий спосіб на противагу узвичаєній у суспільстві корупції.

Ми цінуємо довіру наших клієнтів та партнерів.Люди звертаються по допомогу до тих, кому вони довіряють. Суспільна довіра є необхідною умовою для розвитку Системи безоплатної правової допомоги.Якість послуг, що їх ми надаємо, залежить від рівня взаємної довіри, на якій грунтується наше партнерство з громадами, адвокатами, громадськими організаціями, донорами.

Ми відкриті до співпраці з усіма зацікавленими сторонами та активно розвиваємо партнерство, насамперед, на рівні територіальних громад.

Як організація, що фінансується коштом платників податків, ми підзвітні перед суспільством за все, що ми робимо. Ми вітаємо зовнішнє незалежне оцінювання нашої діяльності.

Ми регулярно оприлюднюємо актуальну інформацію про всі наші заходи та витрати, зокрема, про заробітну плату кожного працівника, розподіл справ між адвокатами та оплату їх послуг, статистичні показники нашої роботи та аудиторські звіти.

Ми проводимо відкриті конкурси для відбору персоналу.

Система правової допомоги є незалежною складовою системи юстиції, оскільки Міністерство юстиції не втручається в її операційну діяльність

Рішення про надання безоплатної правової допомоги приймається згідно закону незалежно від політичних та інших впливів.

Ми не втручаємося в адвокатську діяльність та поважаємо її незалежність.

Як запоруку якості правової допомоги ми підтримуємо вільну конкуренцію поміж її надавачів та сприяємо розвитку мережі незалежних надавачів правової інформації та консультацій і заохочуємо органи місцевого самоврядування залучати до їх надання, передусім, громадські організації.

Ми прагнемо постійного удосконалення нашої діяльності, намагаючись бути чутливими до змін середовища та швидко реагувати на них. Ми шукаємо нові та нестандартні підходи до розв'язання проблем і постійно навчаємося завдяки обміну досвідом та кращими практиками.
Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1219
Категорія: Актуально
Теги: бюро правової допомоги, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ