Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.09.2016

Міжнародна ніч кажанів


Однією з найнезвичайніших природоохоронних дат є Ніч кажанів, яку відзначають у ніч з 20 на 21 вересня


Міжнародна ніч кажанівОднією з найнезвичайніших природоохоронних дат є Ніч кажанів, яку відзначають у ніч з 20 на 21 вересня. З 1997 року це – загальноєвропейська природоохоронна акція, у якій беруть участь усі країни, що є сторонами Угоди про збереження кажанів у Європі – EUROBATs (діє з 1991 pоку, ратифікована Верховною Радою України 19 травня 1999 року).

Мета Угоди – узгодження дій, розроблення і впровадження європейськими державами спільних заходів щодо збереження кажанів та місць їхнього перебування. Одним з пріоритетів діяльності у рамках Угоди є підвищення екологічної свідомості населення стосовно важливості збереження кажанів. Проведення Європейської ночі кажанів є значною подією, учасниками якої є країни Європи, у тому числі й Україна.

Рукокрилі – одна з найуразливіших груп ссавців. Всі види кажанів фауни України занесені до Червоної книги України та мають охоронний статус згідно з міжнародними договорами, підписаними Україною: Угодою про збереження популяцій європейських рукокрилих, Бернською конвенцією про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ в Європі, а також Боннською конвенцією про збереження мігруючих видів диких тварин.

Ці комахоїдні тварини є невід’ємним компонентом наземних екосистем і однією з ключових груп в програмах моніторингу стану біоти та природних комплексів. Одним з найперших і найнеобхідніших заходів, спрямованих на охорону рідкісних і вразливих видів, є визначення їх поширення на території держави, у тому числі в межах територій її природно-заповідного фонду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День села в Стукалівці (ФОТО)

В межах Національного природного парку "Пирятинський" зареєстровано 10 видів кажанів: нічниця ставкова, нічниця водяна, вухань бурий, вечірниця мала, вечірниця руда, нетопир білосмугий, нетопир лісовий, нетопир пігмей, лили двоколірний, лилик пізній. Всебічне їх вивчення та налагодження активного збереження популяцій відповідає завданням природоохоронної установи і є актуальним.

Однією з головних загроз для рукокрилих є дефіцит сховищ, як природних, що зумовлено зменшенням віку лісів та загальною системою ведення лісового господарства (у першу чергу катастрофічними для видів дендрофільної фауни є санітарні рубки), так й антропогенних (люди знищують сховища у будівлях навмисно або випадково).
 


Одним з методичних підходів для вирішення питань зі збереження рукокрилих є розміщення штучних укриттів – будиночків для кажанів або бет-боксів. Саме тому, з метою вивчення угруповань, моніторингу популяцій та збереження рукокрилих на території національного природного парку "Пирятинський" науковцями Інституту ім. І.І.Шмальгаузена НАН України Ребровим С.В. та Годлевською О.В., за підтримки та допомоги науковців Київського національного університету ім. Т. Шевченка та працівників Парку на початку 2016 року ініційовано програму зі встановлення бет-боксів.

За матеріалами: http://www.ecoleague.net/; Ребров С.В., Годлевська О.В. Рукокрилі національного природного парку "Пирятинський": попередні дані // Пирятинські екологічні читання: матеріали науково-практичної конференції, м. Пирятин, 13 травня 2016 р.

Схожі матеріали:
👁 3403
Категорія: Прес-реліз
Теги: кажан, ніч кажанів, вересень




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ