Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.02.2013

Найближчий до Землі астероїд за історію спостережень пролетить сьогодні над Полтавою


Сьогодні близько 21.00 над Полтавою пролетить астероїд, про який говорить весь світ


Найближчий до Землі астероїд за історію спостережень пролетить сьогодні над Полтавою

Сьогодні близько 21.00 над Полтавою пролетить астероїд, про який говорить весь світ. Про це розповів науковець Полтавської гравіметричної обсерваторії Микола Федорович Тищук.

Відкритий у 2012 році астероїд 2012DA14 пролетить на найближчій відстані від Землі за всю історію спостережень — 27 тисяч кілометрів. Його діаметр 45 метрів, а важить він 130 тисяч тонн. Коли метеорит відлітатиме, то вірогідне повторення вранішніх подій у Челябінській області.

Такий астероїд можна побачити у любительський бінокль

– Ми можемо говорити про рекорд або вважати це дивовижною рідкістю, адже, для прикладу, геостаціонарні супутники обертаються навколо планети на висоті 42 тисячі кілометрів, – розповів Микола Тищук.

За словами Миколи Федоровича, астероїд можна побачити за допомогою хорошого бінокля, але для цього потрібно мати певні знання з астрономії, адже навіть за умови гарної видимості, його важко вирізнити на фоні інших небесних тіл. Проте, спостерігати за астероїдом у полтавців навряд чи вийде, адже небо затягнуте хмарами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині начальник відділу БНОН очолював групу наркоторговців

Земля прискорить політ DA14

– Особливого впливу на Землю астероїд такої маси справити не можу. Для порівняння, діаметр Землі – 12 тисяч кілометрів. Власне вона впливає на такі астероїди. Підлітаючи до планети, астероїд рухається зі швидкістю 6 км/с, а Земля надає йому за рахунок більшої маси та сильнішого поля прискорення – до 13 км/с. Підкоригує і траекторію, – зазначив науковець.





У Росії постраждали 500 людей від метеоритного дощу, повторення подібного можливе і в інших місцях світу

Як розповіли в обсерваторії, єдиний відчутний вплив від близького контакту з астероїдом 2012DA14 – наслідок від затягування силовим полем Землі дрібних метеоритів, які летять попереду і позаду астероїда.

– Саме ці дрібні метеорити могли сьогодні утворити метеоритний дощ над  Уралом у Росії, – зазначив Микола Федорович. – Маса Землі більша і її гравітаційне поле сильніше, тому вона постійно затягує дрібні метеорити. Вони можуть долетіти до Землі або вибухнути ще в атмосфері. Зазвичай долітають невеликі уламки. А от якщо уявити, що в атмосферу потрапив метеорит такого діаметру, як сьогодні пролітає біля Землі, то він може долетіти майже цілим.

На думку вченого, метеорити, від вибухів яких сьогодні в Росії постраждали більше 500 людей, летіли попереду астероїда. Подібне може статися, коли 2012DA14 відлітатиме від Землі, якщо позаду нього є менші, притягнуті його гравітаційним полем.

Оскільки астероїд пролетить ближче до Землі, ніж знаходяться найвіддаленіші супутники, виникло питання, чи не відбудеться зіткнення із ними. Микола Федорович пояснив:

– Не дивлячись на те, що траєкторія польоту цього тіла перетнеться з орбітами багатьох супутників, вірогідність того, що він зачепить один із них, менша за один випадок на мільйон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гребінківському районі унаслідок зіткнення автомобілів травмовано трьох людей

Політ астероїда покажуть в інтернеті

Астероїд максимально наблизиться до Землі о 19.25 за Грінвічем (за нашим часом – о 21.25). Зорієнтуватися (якщо хмари розійдуться і над Полтавою з’явиться зоряне небо) можна по сузір’ям: астероїд пролітатиме через сузір’я Дракона та Велику Ведмедицю.

Навіть, якщо не буде зірок, не варто шкодувати, адже за найближчим астероїдом можна поспостерігати і в інтернеті. Транслювати його будуть кілька наукових сайтів, у тому числі інтернет-телебачення аерокосмічної агенції NASA.

Ось перелік інтернет-каналів, які транслюватимуть політ астероїда неподалік Землі:

http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.htmlNASA TV

http://events.slooh.com/ — Slooh Space Camera

http://www.clayobservatory.org/ — The Clay Center Observatory

kolo.poltava.ua


Схожі матеріали:
👁 1385
Категорія: Актуально
Теги: гравітаційне поле, атмосфера, NASA, метеорит, астероїд, Вибух, полтава, земля




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ