Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.09.2018

Наше завдання - збереження пам’яті про героїчний подвиг українського народу у Другій Світовій війні


19 вересня Гребінчин край відзначає 75-/ річницю визволення від нацистських загарбників


Неруш Валентин Михайлович19 вересня Гребінчин край відзначає 75-/ річницю визволення від нацистських загарбників. Це важлива дата для мешканців Гребінківщини.

На жаль, біля Меморіалу Слави вже не збираються ветерани Другої Світової війни. Визволителі України, визволителі Європи, що принесли мир на сплюндровану нацистами землю...

Більшість з них відійшли у вічність, а ті, хто живий, вже хворі і не всі мають сили прийти цо цього святого для них місця. І лише пам’ять дозволяє передати нащадкам справжню історію нашої країни, розкрити болючі сторінки поразок і втрат, показати велич перемог і звершень. Пам'ять про цю страшну війну бережуть нащадки воїнів Другої Світової війни.

Особливо трепетне ставлення до цих героїчних і трагічних сторінок нашої історії у ветеранській організації, що об’єднує ветеранів Другої Світової війни, учасників та дітей війни, ветеранів праці. Про роботу ветеранської організації по збереженню пам’яті про героїчну боротьбу українців за визволення країни від нацистів, по патріотичному вихованню молоді говоримо з головою Гребінківської районної ветеранської організації Валентином Михайловичем Нерушем.
 
- Валентине Михайловичу, як готується організація ветеранів зустрічати 75-річчя визволення Гребінківщини від нацистів?

- Організація ветеранів України на виконання Закону України “Про увічнення Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні" та з метою вшанування пам’яті про подвиг українського народу в період II Світової війни ініціювала проведення Всеукраїнської Естафети Пам’яті ‘Слава визволителям України", присвяченої 75-річчю визволення України, що відзначатиметься восени 2019 року.

Цю ініціативу підтримали обласні та районні організації та розробили внутрішньообласні естафети. Полтавщина відзначає 75-річчя визволення у вересні 2018 року. До речі, нагадаю для всіх, хто хоче знати історію рідного краю, коли були визволені від нацистських загарбників у далекому 1943 році міста та райони Полтавщини.

6 вересня -Зіньківський район, 9 вересня - Котелевський район, 11 вересня - Гадяцький район, 12 вересня - Лохвицький район, 15 вересня - Чорнухинський район, 18 вересня - місто Миргород, Миргородський, Пирятинський, Оржицький райони, 19 вересня - місто Лубни, Лубенський, Гребінківський, Хорольський райони, 20 вересня - Машівський район, 21 вересня - Чутівський, Карлівський райони, 22 вересня Великобагачанський, Шишацький, Решетилівський, Диканський райони, 23 вересня - місто Полтава, Полтавський, Новосанжарський, Семенівський райони, 25 вересня - Козельщинський, Кобеляцький райони, 26 вересня - Глобинський район, 29 вересня - місто Кременчук Кременчуцький район.

Всеукраїнська Естафета Пам’яті на Полтавщині проходить у три етапи.
 
І етап - підготовчий, з 14 березня по 15 вересня. Це розроблення та узгодження планів, маршрутів Естафети Пам’яті.

II етап - внутрішньообласний, з 6 по 29 вересня. Це прийняття естафети від Хорольської області, міжрайонна та міжміська естафета. А саме для нас - за маршрутом Гадяч - Лохвиця - Чорнухи - Лубни - Оржиця - Пирятин - Гребінка.

III етап - заключний, з 30 вересня по 15 жовтня. Це передача Всеукраїнської Естафети пам’яті від Полтавської області (Гребінківський район) до Черкаської області (Драбівський район).

А підготовча робота почалася ще у березні місяці. Питання розглянуто на розширеному засіданні Президії Ради ветеранів, ми запросили на зустріч представників ветеранської організації Драбівщини.

Затвердили план підготовки, відповідні заходи. Серед них перевірка стану пам’ятників, участь у відзначенні Дня Перемоги, проведення зустрічей, уроків Пам’яті, підготовка символів та атрибутів естафети, відвідування інвалідів та ветеранів II Світової війни.

До речі, всього по Гребінківському району у нас 21 учасник бойових дій у Другій Світовій війні, а в об’єднаній громаді - 11 осіб Висловлюємо щиру вдячність голові районної державної адміністрацїї В. В. Роспопову, голові районної ради В. М. Зінченку та голові міської ради В. І. Колісніченку, які виділяють кошти для діяльності ветеранської організації.

Також важливою складовою нашої діяльності є військово-патріотичне виховання дітей та молоді. Ветерани беруть участь у відкритих уроках, уроках Мужності, організовують екскурсії.

 
Неруш Валентин Михайлович
 

Наприклад, 7 червня була проведена екскурсія для гребінківських школярів в Пирятин до Музею 309-ї Червонопрапорної Пирятинської ордена Кутузова 2 ступеню стрілецької дивізії. Ветерани надають допомогу в роботі шкільних пошукових загонів.

Активно працює пошуковий загін Гребінківської ЗОШ І-ІІІ ст. №4 “Азимут" (керівник, член ветеранської організації С. П. Карпович). Пошуківці повернули із небуття кілька імен героїв війни, що вважалися безвісти зниклими. Ось і в цьому році вони знайшли відомості про лейтенанта медичної, служби, начальника санітарного потяга Бердникову, що загинула і похована у Гребінці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гребінківська громада відзначила 75-у річницю визволення міста Гребінка та сіл Гребінківщини від фашистських загарбників

У планах Гребінківської районної організації ветеранів також підготувати видання книги, присвяченої 75-річчю визволення Гребінківщини та Полтавщини від нацистів, та виготовити відповідну ювілейну відзнаку. Ми звернулися до керівництва Південної залізниці, ТОВ “Нібулон”, ЗК "ХОРСТ", “Баришівської зернової компанії’’ і  звертаємось до всіх гребінківців по можливості надати допомогу коштами для організації і проведення відповідних ювілейних заходів, проявити свою причетність до шани і поваги тих, хто зберіг країну від довічного поневолення нацистами, а українську націю від знищення.

Будемо дуже вдячні за порозуміння. Наші реквізити: Гребінківська районна організація ветеранів, 37400, м. Гребінка, вул. Є. Гребінки, 13, код ЄДРПОУ 21061075, р/р 26007154263001, код банку 331489, код валюти (980), АТ “Полтава-банк”, код ЄДРПОУ 09807595.

Завершуючи свою розповідь, хочу наголосити, що ветеранська організація Гребінчиного краю проводить велику роботу з військово-патаіотичного виховання молоді постійно, а не пише до ювілейних дат. Нам, як і всім українцям, болить, що у нас ідуть воєнні дії на Сході країни, що гинуть захисники Вітчизни. Віримо, що пам’ять про героїзм наших солдатів у II Світовій війні допоможе нам перемогти сьогодні. Віримо, що вже недовго чекати мирного неба над Україною.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 971
Категорія: Прес-реліз
Теги: Гребінка, Ветерани, неруш




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ