Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


06.02.2016

Не сплатив вчасно за «комуналку» – плати більше


Найбільша, за даними статистів, заборгованість за газ. На другому місці – опалення і гаряче водопостачання


Не сплатив вчасно за «комуналку» – плати більшеНе сплатив вчасно за «комуналку» – плати більше. Депутати Верховної Ради проголосували за Закон про пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг.

Проект підтримали більше половини народних обранців у першому читанні. Це ще не обіцяє запровадження його у дію, однак ми вирішили з\'ясувати, чи мають полтавці звичку жити у борг і наскільки вчасно вони сплачують за умови своєї зони комфорту.

Наприкінці літа минулоріч полтавці назбирали заборгованість за 2 з половиною місяці. Під кінець 2015-го скоротили термін до двох. Статисти говорять: в середньому за житлово-комунальні послуги населення розраховується на 98%. Але борги є.

Тетяна Григоренко, начальник відділу статистики соціальних послуг ГУ статистики у Полт.обл.:
"В січні, наприклад, 140 мільйонів. В серпні – 139. Потім знову 140. Десь на 4% менше, в наступному – більше на 2. Тобто, так, щоб конкретно зменшилася заборгованість, – ні. Заборгованість постійно існує!.

Найбільша, за даними статистів, заборгованість за газ. На другому місці – опалення і гаряче водопостачання, потім вода, і на останньому – утримання будинків та вивіз сміття.

Тетяна Григоренко, начальник відділу статистики соціальних послуг ГУ статистики у Полт.обл.:
"В Полтаві більш-менш справно платять – до 100%. Є і більше. Якщо дивитись по місяцях, наприклад, за серпень нарахували – і населення сплатило. То це більше 100%. Але вони ж сплачують заборгованість і минулих періодів, то, виходить, заборгованість трошки зменшилася."

На початку лютого у Верховній Раді депутати проголосували за законопроект, яким українцям хочуть нараховувати пеню за кожний день несплати за житлово-комунальні послуги. У ньому, зокрема, йдеться: пеня встановлюється в договорі, але не вище 0,1 відсотка за кожен день прострочення. Загальний розмір їі не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Полтавці зізнаються: комуналку платять у першу чергу, але за нинішніх часів введення пені – на краща ідея.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рятувальники закликають громадян не виходити на тонку кригу

Полтавці:
- Одну пенсію за комунальне віддаєм. Другу – дідову – на прожиття. У мене 24 пенсія, а треба платити до 10-го. Як? Я думаю, це недоцільно. Затримка зарплат, затримка пенсій.

- Я думаю, що це недоцільно буде. І так тарифи втричі зросли. Я не думаю, що це народу сподобається/

Хоча дехто ставиться лояльно.

- Взагалі думка однієї людини нічого не вирішить. А те, що вони приймуть, те й будем робити/

Врешті, поки що це тільки законопроект. Для його прийняття документ має прийняти голова Верховної Ради і Президент. Інформація ж про затвердження законом пені з\'являється у ЗМІ по кілька разів на рік.
 

Схожі матеріали:
👁 1075
Категорія: Актуально
Теги: газ, заборгованість, опалення




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ