Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.07.2015

Небезпека ботулізму!


Ботулізм - захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму


Небезпека ботулізму!Протягом поточного року в Україні за статистичними даними зареєстровано 32 випадки захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 35 осіб, з них чотири летальні випадки (Запорізька, Житомирська, Львівська обл.).

Джерелом захворювання стала в'ялена, копчена риба не належної якості та паштет домашнього приготування.
Ботулізм - небезпечне токсико-інфекційне захворювання, що протікає з ураженням нервової системи.

Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини (найчастіше сільськогосподарські тварини), деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина, з екскрементами якої паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище і перетворюється в спори,які в свою чергу здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі.

Потрапивши з фунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м'ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися. Найчастіше розмноження відбувається в консервованих продуктах (так як відсутній кисень), при цьому виділяється токсин (ботулотоксин), що є сильною отрутою і в 375 000 разів сильніший за отруту гримучої змії, який не руйнується шлунковим соком. Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах - протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій.

Інфекція потрапляє до організму через слизові оболонки дихальних шляхів, шлунково-кишковий тракт, пошкоджену шкіру та легені.

Хвороба розвивається дуже швидко - протягом 2-24 годин. Перші симптоми: пронос (3-5 разів, без домішок крові), блювання, незначне підвищення температури, біль у животі.

Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60 %. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Товарный поезд насмерть сбил пенсионерку

Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи профілактики ботулізму, ніж лікувати його. Для цього необхідно дотримуватися чистоти і санітарних умов в будинку, особливо на кухні, де йде приготування їжі. Бактерія ботулізму нестійка до високої температури і гине вже при 80 градусах. Ось чому так важливо перед вживанням фруктів і овочів обдавати їх окропом.

Крім того, необхідно термічно обробляти м'ясо і рибу. Відмовтеся від напівпрожарених стейків, м'яса з кров’ю, копченої риби, а тим більше вживання свіжої риби. Всі ці продукти - потенційні джерела ботулізму. Перед
 вживанням ягід, овочів і фруктів потрібно очистити їх від грунту і добре вимити. Головною причиною виникнення ботулізму £ домашні консерви. Тому необхідно строго дотримувати режим гарантійної стерилізації. Стерилізацію слід здійснювати в автоклавах, так як підвищений тиск і висока температура (120°С), а руйнують не тільки бактеріальні клітини, а і токсин.

У домашніх умовах продукти рослинного походження можна заготовлювати про запас тільки шляхом маринування або соління з додаванням достатньої кількості кислоти і солі і обов'язково у відкритій для доступу повітря тарі. Не купуйте консервів грибів, м'яса і риби з рук. Ви ніколи не можете бути точно впевнені, в яких умовах були виготовлені ці консерви. Перед придбанням консервів в магазинах, уважно оглядайте банку. Консерви з роздутою кришкою - потенційні ботулізмоносії.

Пам’ятайте, що консервовані в домашніх умовах продукти не можуть бути повністю чистими. Тому якщо ви все ж зважилися з'їсти консервант, то перед вживанням прокип'ятіть вміст банки у воді 15-20 хвилин. Жар знешкодить токсини, які вже встигли утворитися. Зберігати домашні консерви необхідно тільки при низьких температурах. Не забувайте мити руки після прогулянки і тим більше після садових робіт. Привчіть до цього і ваших дітей. Тільки чистота та гігієна зможуть уберегти вас від цієї страшної недуги.
 
Фельдшер санітарний Лубенського міжрайонного управління Головного управління
Держсанепідслужби у Полтавській обл.(Гребінчин край)


Схожі матеріали:
👁 1164
Категорія: Актуально
Теги: ботулізм, захворювання




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ